Σε ανοδική τροχιά συνεχίζει να κινείται η κατηγορία της πίτσας στην ελληνική εστίαση, όπως προκύπτει από τα οικονομικά μεγέθη των μεγαλύτερων παικτών της κατηγορίας για το έτος 2023. Μίας κατηγορίας στην οποία ενδεχομένως να έχουμε αλλαγή ισορροπιών τα επόμενα χρόνια, καθώς σύντομα θα προστεθεί σε αυτήν ένας... όχι και τόσο νέος παίκτης, καθώς έχει ήδη δρομολογηθεί η επιστροφή της Pizza Hut στη χώρα μας, 4,5 χρόνια μετά την αποχώρησή της.
Τη μερίδα του λέοντος διατηρεί σταθερά η Pizza Fan
Για την ώρα, πάντως, τη μερίδα του λέοντος διατηρεί σταθερά η Pizza Fan, που το 2023 είδε τις πωλήσεις της να αυξάνονται από τα 42,93 εκατ. ευρώ στα 46,27 εκατ. ευρώ, ενώ αυξημένα ήταν και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους, από τα 1,45 εκατ. ευρώ στα 1,61 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκε όμως και το νούμερο 2 της αγοράς, η Domino’s Pizza, της οποίας ο master franchisee στην Ελλάδα, Daufood Greece, ανακοίνωσε πωλήσεις ύψους 26,42 εκατ. ευρώ, έναντι 22,63 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ αύξησε θεαματικά την κερδοφορία της, από τα 1,38 εκατ. ευρώ στα 2,34 εκατ. ευρώ. Είναι επομένως ακόμα πιο ισχυρό φέτος το φαινόμενο που είχε παρατηρηθεί και τα προηγούμενα χρόνια: με σημαντικά χαμηλότερο τζίρο, η Domino’s πετυχαίνει περισσότερα κέρδη από την Pizza Fan. Τη μεγάλη διαφορά την κάνουν, για μία ακόμα χρονιά, τα πολύ χαμηλά έξοδα διάθεσης της Daufood Greece (2,30 εκατ. ευρώ) σε σχέση με την Pizza Fan (13,58 εκατ. ευρώ).
Τι «έγραψαν» L’ Artigiano και Roma Pizza
Όσον αφορά στους μικρότερους παίκτες της αγοράς, επίσης καταγράφεται αύξηση πωλήσεων. Στην περίπτωση της L’ Artigiano, η αύξηση ήταν μικρή (από τα 3,56 εκατ. ευρώ το 2022 στα 3,73 εκατ. ευρώ το 2023), αλλά αρκετή για να επιστρέψει η αλυσίδα στην κερδοφορία, πετυχαίνοντας κέρδη 82.955 ευρώ, έναντι ζημιών 224.623 ευρώ το 2022. Παρόμοια και η περίπτωση της Roma Pizza, που είδε τις πωλήσεις της το 2023 να αυξάνονται από τα 1,34 εκατ. ευρώ στα 1,55 εκατ. ευρώ, ωστόσο η σημαντική αύξηση των εξόδων διοικητικής λειτουργίας κατά 400 και πλέον χιλιάδες ευρώ είχε αρνητικό αντίκτυπο στην κερδοφορία της, που συρρικνώθηκε από τα 262.064 ευρώ στα 74.391 ευρώ.
Σπύρος Πιστικός, Foodreporter