Ο Όμιλος Vodafone ξεκινά το πρόγραμμα ReConnect, έχοντας ως στόχο να βοηθήσει ταλαντούχες γυναίκες από 26 χώρες να επανέλθουν στην αγορά εργασίας μετά από διακοπή της σταδιοδρομίας τους.
Το πρόγραμμα θα λειτουργήσει σε 26 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα - με στόχο 1.000 προσλήψεις ReConnect μέσα σε τρία χρόνια - και θα συμπληρώνει άλλες παγκόσμιες πρωτοβουλίες τις Vodafone που εστιάζουν στην ενθάρρυνση και στήριξη των γυναικών στον εργασιακό χώρο. Τέτοιες πολιτικές συμπεριλαμβάνουν την πρωτοποριακή παγκόσμια πολιτική μητρότητας του Ομίλου που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο του 2015.
Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να προσελκύσει ταλαντούχες γυναίκες που έχουν εγκαταλείψει την αγορά εργασίας από 1 έως 5 χρόνια, στις περισσότερες περιπτώσεις για να δημιουργήσουν οικογένεια, και οι οποίες θα ήθελαν να επιστρέψουν στην εργασία με καθεστώς πλήρους απασχόλησης ή σε ευέλικτη βάση.
Συγκεκριμένα, η Vodafone μέσω του ReConnect θα προσφέρει:
• Προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης για την ανανέωση των επαγγελματικών δεξιοτήτων αλλά και την ενίσχυση των γυναικών στην προετοιμασία για την επάνοδό τους στην αγορά εργασίας
• Συνθήκες απασχόλησης που έχουν σχεδιαστεί για την υποστήριξη και την ομαλή επανένταξή τους, όπως ευέλικτο ωράριο εργασίας
• Εκπαίδευση διευθυντικών στελεχών σε θέματα προσλήψεων ή εξέλιξης, για την αντιμετώπιση υποσυνείδητων προκαταλήψεων που μπορεί να επηρεάζουν αποφάσεις
Ο Όμιλος Vodafone έχει δεσμευτεί να αυξήσει το ποσοστό των γυναικών που κατέχουν διευθυντικές και ηγετικές θέσεις. Στο πλαίσιο του προγράμματος ReConnect, θα προσληφθούν έως 500 γυναίκες που έχουν διακόψει τη σταδιοδρομία τους, σε διοικητικές θέσεις μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 10% του συνόλου του διοικητικού προσωπικού που θα προσλαμβάνει η Vodafone κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου. Επιπλέον, η Vodafone πρόκειται να προσλάβει έως 500 γυναίκες που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους σταδιοδρομία σε ένα ευρύ φάσμα θέσεων εργασίας πρώτης γραμμής.
Σύμφωνα με την οικονομική έρευνα που ανατέθηκε από τη Vodafone στην KPMG υπάρχουν κατ' εκτίμηση 96 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 30-54 ετών που έχουν διακόψει τη σταδιοδρομία τους, σε όλο τον κόσμο, από τις οποίες εκτιμάται ότι 55 εκατομμύρια διαθέτουν εμπειρία σε επίπεδο μεσαίου στελέχους και πάνω.
Η έρευνα της KPMG καταδεικνύει επίσης τα δυνητικά οικονομικά οφέλη που συνδέονται με την επιστροφή στο χώρο εργασίας όλων των γυναικών που έχουν διακόψει την καριέρα τους και διαθέτουν εμπειρία στο επίπεδο μεσαίου στελέχους και πάνω. Αν όλες αυτές οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο ήταν σε θέση να εξασφαλίσουν μία θέση εργασίας σε επίπεδο μεσαίου στελέχους (και με βάση την υπόθεση ότι η πρόσληψή τους δεν οδήγησε στον εκτοπισμό άλλων εργαζομένων), η αντίστοιχη αξία της επιπρόσθετης οικονομικής δραστηριότητας που δημιουργείται (σε όρους Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας) θα μπορούσε να είναι της τάξης των 176 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, ενώ η σωρευτική οικονομική ενίσχυση για τα νοικοκυριά των συγκεκριμένων γυναικών, όσον αφορά τα έσοδα, θα ανερχόταν σε περίπου 490 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Παράλληλα, σε μια έρευνα που ανατέθηκε από την Vodafone στην GfK σε περίπου 500 γυναίκες που έχουν σήμερα ή είχαν κάποτε διακόψει τη σταδιοδρομία τους σε πέντε χώρες, πάνω από το 80% των ερωτηθεισών δήλωσε ότι απαιτείται μεγαλύτερη στήριξη για τις γυναίκες που επιθυμούν να επιστρέψουν στον χώρο εργασίας, μετά από διακοπή της σταδιοδρομίας, καθώς και για τις εργαζόμενες γυναίκες που έχουν οικογένεια και ευθύνες φροντίδας. Πολλές γυναίκες απάντησαν ότι θα ήθελαν να έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν με ευελιξία (61%) ή με καθεστώς μερικής απασχόλησης (51%).
Ο Vittorio Colao, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Vodafone δήλωσε σχετικά: «Έχουμε δεσμευτεί να διασφαλίσουμε ότι οι εργαζόμενοί μας προέρχονται από διαφορετικές κοινότητες και κοινωνίες. Η φιλοδοξία μας να είμαστε ένας από τους καλύτερους εργοδότες για τις γυναίκες στον κόσμο βρίσκεται στο επίκεντρο της δέσμευσης αυτής. Οι εταιρείες συχνά δυσκολεύονται να προσλαμβάνουν και να διατηρούν γυναίκες σε διευθυντικές και ηγετικές θέσεις. Καινοτόμες πρωτοβουλίες του Ομίλου μας όπως η παγκόσμια πολιτική μητρότητας και τώρα το νέο πρόγραμμα ReConnect, μπορούν να κάνουν τη διαφορά στις γυναίκες που εργάζονται για εμάς σήμερα και που θα απασχοληθούν σε εμάς στο μέλλον».
Παράλληλα, ο Όμιλος Vodafone ανακοίνωσε μια σειρά από νέες πρωτοβουλίες με σκοπό να βοηθήσει γυναίκες χαμηλού εισοδήματος που ζουν σε απομακρυσμένες κοινότητες αναπτυσσόμενων αγορών - ιδιαίτερα στην Ινδία και την Αφρική – να επωφεληθούν από τις κινητές επικοινωνίες. Η συνδεσιμότητα μέσω κινητών συσκευών διαδραματίζει καίριο ρόλο σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας, όπως η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη και επιχειρηματικότητα και ταυτόχρονα η πρόσβαση σε κινητές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, όπως το Vodafone M-Pesa.
Ωστόσο, οι γυναίκες σε αναδυόμενες οικονομίες είναι, κατά μέσο όρο, 14% λιγότερο πιθανό να διαθέτουν ένα κινητό τηλέφωνο από ό, τι οι άνδρες - ένα «χάσμα μεταξύ των φύλων» στην κινητή τηλεφωνία πολύ μεγαλύτερο από ότι στις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου. Η Vodafone έχει σχεδιάσει νέα προγράμματα με σκοπό να ξεπεραστούν τα όποια κοινωνικά και οικονομικά εμπόδια και προτίθεται να ενισχύσει την πρόσβαση σε συσκευές κινητής επικοινωνίας για 50 εκατομμύρια επιπλέον γυναίκες, έως το 2025.