Σε ισοσκελισμό εσόδων και δαπανών περιήλθε ο κολοσσός της κοινωνικής δικτύωσης του Twitter, όπως ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο νέος ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλός του, Ελον Μασκ. Ο μεγιστάνας δήλωσε χθες Τετάρτη ότι πλέον έχει επιτύχει τον ισοσκελισμό, διότι στην πλειονότητά τους οι διαφημιστές του, που είχαν αιφνιδιαστικά αποσυρθεί με την αλλαγή ιδιοκτησίας και τις μαζικές απολύσεις, επανέκαμψαν. Οι δε επιθετικές πολιτικές για περιστολή δαπανών με τις εν λόγω απολύσεις αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς. Μιλώντας στο βρετανικό ενημερωτικό δίκτυο του BBC, ο Ελον Μασκ, στο πλαίσιο συνέντευξης, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά στο Twitter Spaces, είπε ότι το Twitter πλέον απασχολεί περίπου 1.500 εργαζομένους. Η μείωση είναι εμφανής και εκτεταμένη, εάν σκεφθεί κανείς πως πέρυσι τον Οκτώβριο το προσωπικό ήταν περίπου 8.000 άτομα. Στα τέλη του μήνα εκείνου είχε αναλάβει το πηδάλιο της πλατφόρμας ο ίδιος, αφότου την εξαγόρασε αντί 44 δισ. δολαρίων.

Τότε παρατηρείτο εκτεταμένη αστάθεια και αβεβαιότητα, επειδή μεταξύ των απολυθέντων περιλαμβάνονταν πολλοί μηχανικοί υπεύθυνοι για την επιδιόρθωση και την πρόληψη των διακοπών λειτουργίας, όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς. Την προηγούμενη εβδομάδα υπέστη βλάβη η πλατφόρμα του Twitter, εμποδίζοντας αναρίθμητους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε συνδέσμους. Πρόκειται για την έκτη μεγάλη διακοπή λειτουργίας του από την αρχή του έτους, σύμφωνα με την ομάδα παρακολούθησης του Διαδικτύου Netblocks. Πάντως, ο Ελον Μασκ από πλευράς του αναγνώρισε ορισμένες δυσλειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων διακοπών, αλλά σημείωσε ότι δεν έχουν διαρκέσει πολύ. Ως προς την τεράστια κλίμακα των απολύσεων, ο επιχειρηματίας και δισεκατομμυριούχος διευκρίνισε πως παρέλαβε την εταιρεία με αρνητικές ταμειακές ροές της τάξεως των 3 δισ. δολαρίων, εξ ου και όφειλε να λάβει δραστικά μέτρα. «Θα μπορούσαμε αυτό το τρίμηνο να εμφανίσουμε θετικές ταμειακές ροές, εάν τα πράγματα πάνε καλά», είπε στη συνέντευξη, που προσείλκυσε περισσότερους από τρία εκατομμύρια ακροατές, προσθέτοντας ότι η εταιρεία έχει επί του παρόντος τα πιο υψηλά ποσοστά χρηστών όλων των εποχών.

Το Twitter έχει πληγεί από μια τεράστια πτώση στη διαφήμιση από την εξαγορά του και μετά. Κατά τον Ελον Μασκ, αυτό είχε να κάνει με την κυκλική φύση των διαφημιστικών δαπανών, ορισμένες από τις οποίες ήταν «πολιτικές». Χθες, στο πλαίσιο της συνέντευξής του στο BBC, προσέθεσε πως οι περισσότεροι από τους διαφημιστές επέστρεψαν. Ο δισεκατομμυριούχος, ο οποίος διευθύνει επίσης την εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla και την εταιρεία πυραύλων Spacex, είπε ότι δεν έχει κανέναν στο μυαλό του για να τον διαδεχθεί ως διευθύνων σύμβουλος του Twitter. Αξίζει επ’ αυτού να επισημανθεί ότι πλέον η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Ελον Μασκ στις αρχές της εβδομάδας, έχει παύσει να υπάρχει ως αυτόνομη επιχείρηση, αφότου συγχωνεύθηκε με τη νεοϊδρυθείσα εταιρεία-κέλυφος X Corporation – και αυτό αναζωπύρωσε τις συζητήσεις για το ποια είναι τα σχέδιά του για το Twitter μακροπροθέσμως. Τα σχετικά αποκαλύφθηκαν σε έγγραφα, που υποβλήθηκαν σε καλιφορνέζικο δικαστήριο κατά την εκδίκαση μηνύσεως εναντίον του Twitter και του πρώην διευθύνοντος συμβούλου του, Τζακ Ντόρσεϊ, από τη συντηρητική ακτιβίστρια Λόρα Λούμερ. Τέλος, είναι ασαφές τι ακριβώς σημαίνει η αλλαγή καθεστώτος για την πλατφόρμα, ενώ ο Ελον Μασκ είχε παλιότερα υπαινιχθεί ότι η εξαγορά της θα επέσπευδε τη δημιουργία της Χ, μιας «εφαρμογής για τα πάντα».

kathimerini