Ρυθμίσεις-ανάσα για χιλιάδες ασφαλισμένους, κυρίως δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και για οφειλέτες του ΕΦΚΑ, παλαιούς και νέους, περιλαμβάνει το μίνι ασφαλιστικό σχέδιο νόμου που αναμένεται να εγκριθεί εντός του Αυγούστου από το υπουργικό συμβούλιο και να ψηφιστεί από τη Βουλή το φθινόπωρο. Πρόκειται για ένα «νομοσχέδιο σκούπα» με διατάξεις που έρχονται είτε να διορθώσουν λάθη του παρελθόντος, όπως είναι η 20ετής παραγραφή των οφειλών, που πλέον θα γίνει 10ετής, μετά και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ), είτε να βελτιώσουν κατά τι το εισόδημα για παράδειγμα των δημοσίων υπαλλήλων, με την κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% που επιβλήθηκε στις αμοιβές τους το 2011, στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου. Επίσης, όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης οφειλών στον ασφαλιστικό φορέα της χώρας, από 12 θα γίνουν 24, προκειμένου ο ΕΦΚΑ να εναρμονιστεί με την εφορία. Στις διατάξεις που «χτενίζονται» από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, περιλαμβάνονται, επίσης, διαδικαστικά και τεχνικά θέματα λειτουργίας των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης.

Αναλυτικά, όπως έχει αποκαλύψει η «Καθημερινή», με το επίμαχο σχέδιο νόμου θα υπάρξει παρέμβαση στην κράτηση 1% από τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, που πηγαίνει στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Αυτό που εξετάζεται είναι είτε αυτή η εισφορά να καταργηθεί είτε να προσμετρείται στις τακτικές εισφορές προς το ΤΠΔΥ και να έχει έτσι ανταποδοτικότητα στο εφάπαξ που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Μια ακόμη σημαντική διάταξη θα θέτει ως όριο, μετά το οποίο θα παραγράφονται οι αξιώσεις του ΕΦΚΑ προς τις επιχειρήσεις ή τους αυτοαπασχολούμενους με ασφαλιστικές οφειλές, τα 10 έτη. Η διάταξη έρχεται σε συνέχεια απόφασης του ΣΤΕ, που έκρινε πως ο κανόνας της 20ετούς παραγραφής, όπως όριζε ο νόμος Κατρούγκαλου, είναι αντισυνταγματικός. Μάλιστα, από το 2027 και εφεξής, εξετάζεται η παραγραφή να προκύπτει μετά την 5ετία. Σύμφωνα με πληροφορίες η διάταξη θα ορίζει τη 10ετία ως χρονικό όριο παραγραφής των απαιτήσεων του ΕΦΚΑ, τόσο «εν ευρεία», όσο και «εν στενή» εννοία. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι αν από τη στιγμή που ένα χρέος παράγεται και έως ότου ο ΕΦΚΑ βγάλει πράξη βεβαίωσης της οφειλής αυτής παρέλθει διάστημα μεγαλύτερο των 10 ετών, ο επιπλέον της 10ετίας χρόνος παραγράφεται. Καθώς βέβαια ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει διαδικασία καταλογισμού οφειλών και από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), η νέα διάταξη θέτει επίσης τη 10ετία ως χρονικό διάστημα έναρξης της παραγραφής, από την ώρα που φθάνει ένα χρέος στο Κέντρο έως ότου αυτό γνωστοποιηθεί στον οφειλέτη και κινηθούν οι διαδικασίες είσπραξης.

Με στόχο την εναρμόνιση των όσων ισχύουν στο ΚΕΑΟ με αυτά που εφαρμόζονται από την ΑΑΔΕ, στο νομοσχέδιο θα υπάρχει επίσης διάταξη με την οποία οι 12 δόσεις της πάγιας ρύθμισης οφειλών θα γίνονται 24.

Επίσης, θα προβλέπονται ενιαίοι όροι για την αίτηση διαδοχικής σύνταξης μεταξύ του ΕΦΚΑ και των φορέων εκτός αυτού, όπως είναι η ΤΤΕ, ο ΕΔΟΕΑΠ, τα 4 ταμεία υποχρεωτικής επαγγελματικής ασφάλισης και τα ταμεία αλληλοβοήθειας.

Στην πράξη, θα ορίζεται ότι για την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να υπάρχουν 1.000 ένσημα στον τελευταίο φορέα, εκ των οποίων τα 500 στα 2 τελευταία χρόνια αντί 1.500 και 600 αντίστοιχα. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», στις προτεινόμενες ρυθμίσεις περιλαμβάνονται θετικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό καθεστώς που διέπει τους ενστόλους και τα σώματα ασφαλείας όσον αφορά τη μάχιμη 5ετία.

Ρούλα Σαλούρου, Καθημερινή