Καινούργιες υποθέσεις που σχετίζονται με τη χρήση αγελαδινού γάλακτος στη φέτα και ενώ βάσει νομοθεσίας το ΠΟΠ προϊόν της Ελλάδας έχει αποκλειστικά ως πρώτη ύλη το αιγοπρόβειο γάλα, έλαβαν χώρα σε δύο χώρες του εξωτερικού, σύμφωνα με δημοσίευμα του Capital.gr. Πρόκειται για δύο επιμέρους περιπτώσεις κατά τις οποίες δύο ελληνικών συμφερόντων βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στον θεσσαλικό κάμπο εντοπίστηκαν να έχουν διοχετεύσει ποσότητες με "ακατάλληλη" φέτα. Στην πρώτη από αυτές τις περιπτώσεις η μία γαλακτοβιομηχανία εντοπίστηκε να έχει διαθέσει νοθευμένη με αγελαδινό γάλα φέτα σε καταστήματα μεγάλης εκπτωτικής γερμανικής αλυσίδας που κατά το παρελθόν είχε δραστηριότητα και στην Ελλάδα. Eν προκειμένω οι συγκεκριμένες ποσότητες εντοπίστηκαν σε σημεία πώλησης που διατηρεί η εν λόγω αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη Γαλλία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που έχουμε στη διάθεσή μας, οι ποσότητες αυτές αποσύρθηκαν από τα ψυγεία της αλυσίδας και διεκόπη η συνεργασία με τη συγκεκριμένη γαλακτοβιομηχανία.
Μάλιστα, όπως πληροφορούμαστε η αλυσίδα έστειλε χωρίς προειδοποίηση ελεγκτή και στο εργοστάσιο της βιομηχανίας στην Ελλάδα, όπου διαπιστώθηκε ότι οι συνθήκες παραγωγής δεν ήταν δόκιμες.
Στη δεύτερη περίπτωση μία ακόμα βιομηχανία, η οποία όπως και η πρώτη διατηρεί αμιγώς εξαγωγική δραστηριότητα με κύριο παραγόμενο προϊόν τη φέτα, εντοπίστηκε από άλλη γερμανική αλυσίδα στα καταστήματά της επί γερμανικού εδάφους, να έχει διοχετεύσει φέτα στα ψυγεία της, έχοντας χρησιμοποιήσει κατά την παραγωγή του αγελαδινό γάλα.
Διαδοχικά κρούσματα τα τελευταία χρόνια
Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά κατά την οποία ελληνικές επιχειρήσεις έχουν βρεθεί υπόλογες για την πώληση νοθευμένης φέτας σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ του εξωτερικού τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχουν βρεθεί κατά το παρελθόν στο στόχαστρο και των ελληνικών αρχών και συγκεκριμένα των κλιμακίων ελέγχου του ΕΛΓΟ Δήμητρα.
Τα ονόματα και των δύο αυτών εταιρειών έχουν εμπλακεί και κατά το παρελθόν σε ανάλογες υποθέσεις και έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας, ενώ ο ΕΛΓΟ Δήμητρα είχε προχωρήσει σχετικών κυρώσεων, μεταξύ των οποίων η αφαίρεση της πιστοποίησης για παραγωγή φέτας ΠΟΠ.
Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στην παραγωγή φέτας δραστηριοποιείται ένας σημαντικός αριθμός βιομηχανικών επιχειρήσεων με διεθνές εκτόπισμα. Η πορεία διάθεσης της φέτας στο εξωτερικό είναι ανοδική τα τελευταία χρόνια, κάτι που αποδεικνύουν και τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το 2022. Ειδικότερα, οι εξαγωγές φέτας κατά τη συγκεκριμένη χρονιά ανήλθαν από πλευράς τζίρου στα 605 εκατ. ευρώ, έναντι 388 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό το 2019. Η σύγκριση πραγματοποιείται με το 2019 καθότι το συγκεκριμένο έτος ήταν πριν την εκδήλωση της πανδημίας, η οποία επηρέασε τις συνθήκες κατανάλωσης στην αγορά.
Κομισιόν: Παραγωγή μόνο με το γάλα αυτόχθονων φυλών αιγοπροβάτων
Όπως ορίζεται σε κάθε περίπτωση από τη σχετική νομοθεσία για τη φέτα ΠΟΠ, το προϊόν παρασκευάζεται μόνο με το γάλα αυτόχθονων φυλών αιγοπροβάτων, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σχετικά στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην ίδια αναφορά επισημαίνεται ότι με τη χρήση του συγκεκριμένου γάλακτος η φέτα αποκτά το γνωστό λευκό χρώμα της καθώς και την ελαφρώς πιπεράτη γεύση. "Το γάλα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της φέτας συλλέγεται συγκεκριμένη εποχή και πρέπει να έχει περιεκτικότητα τουλάχιστον 6% σε λιπαρές ουσίες. Η φέτα μπορεί να παρασκευαστεί τόσο από παστεριωμένο όσο και από μη παστεριωμένο γάλα, ουδέποτε όμως προστίθενται χρωστικές ουσίες, συντηρητικά, πρωτεΐνες γάλακτος, καζεϊνικά άλατα, συμπυκνωμένο γάλα ή γάλα σε σκόνη", αναφέρεται μεταξύ άλλων.
Γιώργος Λαμπίρης Capital.gr