Νέο ιστορικό ρεκόρ, €33,4 δισ., παρουσίασαν οι ελληνικές εξαγωγές για ακόμη μία χρονιά, συμβάλλοντας καταλυτικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, υπενθυμίζει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων. 

Κόντρα στις αντιξοότητες και στα εμπόδια, που παρουσιάστηκαν στο διεθνές εμπόριο, ο κλάδος κατάφερε να διατηρήσει τη δυναμική του πορεία και να κρατήσει το θετικό πρόσημο το 2019. 

Τέτοια εμπόδια ήταν: 

• Ο εμπορικός πόλεμος Κίνας-ΗΠΑ 

• Οι δασμοί στα προϊόντα 

• Brexit 

Όπως επισημαίνεται «δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό, καθώς υπάρχει γεωπολιτική ένταση στην Αν.Μεσόγειο και η εξάπλωση του κορωνοϊού», γεγονότα που έρχονται να προστεθούν στη λίστα με τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εξαγωγές. 

Οριακή πτώση στα αγροτικά

Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων εμφανίζουν οριακή μείωση 1,5%, ωστόσο στο top 10 των προϊόντων που εξήχθησαν το 2019 θα βρει κανείς: • Τα ψάρια στην 5η θέση • Τα μη κατεψυγμένα λαχανικά στην 7η θέση • Τα τυριά στην 9η θέση.

Η Ιταλία εξακολουθεί και κατά το 2019 να αποτελεί το σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών, ενώ στη δεύτερη θέση παραμένει η Γερμανία. Αν και έχουν γίνει σημαντικά βήματα στο μέτωπο μείωσης της φορολογίας, της επιστροφής του ΦΠΑ, αλλά και της γραφειοκρατίας, είναι προφανές ότι η ανάγκη για μεγαλύτερη στήριξη των εξωστρεφών επιχειρήσεων παραμένει επιτακτική. Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στην αύξηση των επιλέξιμων δαπανών του ΕΣΠΑ, καθώς η απορροφητικότητα από τις ΜμΕ παραμένει χαμηλή. 

Περισσότερες πρωτοβουλίες χρειάζεται να αναληφθούν και για την τόνωση της εγχώριας παραγωγής, ώστε να μειωθούν οι εισαγωγές και να περιοριστεί το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, που παραμένει και το μεγάλο ζητούμενο για την οικοδόμηση μιας βιώσιμης οικονομίας.

Οι εξαγωγές με στοιχεία *σε € δισ.

2019: 33,36

2018: 33,09

Μεταβολή: 0,8%

TOP 10

Ιταλία

Γερμανία

Κύπρος

Τουρκία

Βουλγαρία

ΗΠΑ

Ηνωμένο Βασίλειο

Γαλλία

Λίβανος

Ισπανία