Εντός του 2022 αναμένεται να δημοπρατηθεί σχεδόν το σύνολο των ψηφιακών έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ.
To μπαράζ των διαγωνισμών έχει ξεκινήσει από τους προηγούμενους μήνες, καθώς η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ (σ.σ. ο εκτελεστικός φορέας του σχεδιασμού του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνηση) τα τελευταία δύο χρόνια έχει δημοπρατήσει έργα αξίας άνω των 2,5 δισ. ευρώ και θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες με ακόμη μεγαλύτερα έργα όπως η Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων (CRM), προϋπολογισμού 74,4 εκατ. ευρώ και η Αναβάθμιση και επέκταση των Συστημάτων Πληροφορικής του Τομέα Δικαιοσύνης (e-Justice), προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ.
Έξυπνες πόλεις, αυτοκινητόδρομοι με 5G και μικροδορυφόροι είναι τα έργα που δρομολογούνται μέσα στο 2022, με στόχο την ψηφιακή μετάβαση της χώρας. Τα πιο σημαντικά έργα που δρομολογούνται ή είναι σε εξέλιξη περιλαμβάνουν:
- Τη δημιουργία δικτύου μικροδορυφόρων, ύψους 200,3 εκατ. ευρώ, που επιτρέπει την ανάπτυξη και υποστήριξη εφαρμογών τηλεπικοινωνιών, γεωεπιτήρησης, ναυτιλίας, γεωργίας και πολεοδομίας, διευκολύνοντας τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αλλά και την ασφαλή επιτήρηση συνόρων. Εκτιμάται ότι οι πρώτοι μικροδορυφόροι, σε πιλοτικό στάδιο, θα έχουν αναπτυχθεί το τρίτο τρίμηνο του 2022, ενώ η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται έως το τέταρτο τρίμηνο του 2025.
- Την ανάπτυξη δικτύων 5G στο σύνολο των, μήκους 2.400 χιλιομέτρων, αυτοκινητοδρόμων. Πρόκειται για έργο 162 εκατ. ευρώ, που εξυπηρετεί τον στόχο για την κάλυψη με 5G όλων των επίγειων διαδρομών μεταφορών, καθώς εκτιμάται ότι η ψηφιακή τεχνολογία στους δρόμους θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την οδική ασφάλεια, δεδομένου ότι το 95% των ατυχημάτων αποδίδεται σε ανθρώπινα λάθη. Ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί το τρίτο τρίμηνο του 2022, η ανάθεση της σύμβασης τοποθετείται το πρώτο τρίμηνο του 2023, με το έργο να αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέταρτο τρίμηνο του 2025.
- Τη δημιουργία υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών στα ελληνικά νησιά, που θα συμπληρώνουν με νέες διακλαδώσεις τις υφιστάμενες και σχεδιαζόμενες υποδομές. Το έργο είναι ύψους 90 εκατ. ευρώ, με την προκήρυξη του διαγωνισμού και την ανάθεση της σύμβασης να τοποθετούνται για το τρίτο τρίμηνο του 2022 και το πρώτο τρίμηνο του 2023 αντίστοιχα.
- Την εγκατάσταση οπτικών ινών σε 120.000 κτίρια, ώστε οι τελικοί χρήστες (φυσικά πρόσωπα και μικρές επιχειρήσεις) να συνδέονται με δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας (VHCN), που αναπτύσσονται κοντά στην κατοικία ή έδρα τους. Η επένδυση, ύψους 131 εκατ. ευρώ, θα βασιστεί σε πρόγραμμα επιδότησης ζήτησης (κουπόνι), καλύπτοντας το κόστος της αναβάθμισης της εσωτερικής καλωδίωσης του κτιρίου, ενώ επιλέξιμες θα είναι πολυκατοικίες και μονοκατοικίες. Το κουπόνι αναμένεται να είναι διαθέσιμο στο τέλος του 2022 έως το τέλος των διαθέσιμων πόρων.
- Την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων ταχυτήτων έως 100 Mbps σε περιοχές όπου δεν υπάρχει δίκτυο ικανό να υποστηρίξει ταχύτητες άνω των 30 Mbps και δεν δρομολογούνται ιδιωτικές επενδύσεις. Η σύμβαση του έργου 700 εκατ. ευρώ αναμένεται ότι θα υπογραφεί μέχρι το τέλος του 2022, ώστε να ξεκινήσει η τριετής φάση κατασκευής.
- Tην ανάπτυξη δημόσιων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο (WiFi). Για το έργο, ύψους 12 εκατ. ευρώ, του οποίου ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη, αναμένεται, μέσα στο 2022, να συναφθούν συμφωνίες-πλαίσια με τους αναδόχους.
Παράλληλα, το 2022 αναμένεται να κλείσουν και πολλά «μέτωπα» που άνοιξαν φέτος, όπως ο διαγωνισμός -μαμούθ, συνολικού ύψους 310 εκατ. ευρώ, για να βρεθούν οι εταιρείες που θα υπογράψουν τη συμφωνία-πλαίσιο με την Κτηματολόγιο ΑΕ για την ψηφιοποίηση των αρχείων των Υποθηκοφυλακείων. Οι ανάδοχοι θα κληθούν να ψηφιοποιήσουν σχεδόν 600 εκατ. σελίδες, αλλά και να υλοποιήσουν ηλεκτρονικές εφαρμογές και διαδικτυακή πύλη στην οποία θα μπορούν να έχουν πρόσβαση πολίτες, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και λοιποί ενδιαφερόμενοι.
Ακόμη, το ΤΕΕ πρόκειται να προχωρήσει στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την ψηφιοποίηση των φακέλων οικοδομικών αδειών. Το έργο, προϋπολογισμού περίπου 226 εκατ. ευρώ, αφορά σχεδόν 48 εκατ. σελίδες - πολεοδομιών που είτε δεν έχουν ενταχθεί στον ενιαίο ψηφιακό χάρτη είτε δεν έχουν προχωρήσει σε διαδικασίες ψηφιοποίησης.
Voucher για τις επιχειρήσεις
Στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, προβλέπεται η επιδότηση του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων μέσω συστήματος κουπονιών (voucher) σε τρία πεδία: Πρώτον, στον ψηφιακό μετασχηματισμό περίπου 100.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Δεύτερον, στη χρηματοδοτική στήριξη 1.000 βιομηχανικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τη μετάβασής του στο Cloud (υπολογιστικό νέφος). Τρίτον, στην αναβάθμιση ή αντικατάσταση 500.000 ταμειακών μηχανών με λύσεις που βασίζονται σε υπολογιστή καθώς και την αντικατάσταση 100.000 παλαιών συστημάτων POS. Το σύστημα επιδότησης αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2022 και να ολοκληρωθεί στο τέλος του πρώτου μισού του 2025.
Παράλληλα με την απευθείας επιδότηση μέσω voucher σχεδιάζονται και φορολογικά κίνητρα για την ενθάρρυνση των επενδύσεων στον ψηφιακό μετασχηματισμό και συγκεκριμένα για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών που σχετίζονται με ηλεκτρονικές πληρωμές και πωλήσεις, εφαρμογές ηλεκτρονικής τιμολόγησης, εργαλεία ψηφιακής διαφήμισης, συστήματα τηλεργασίας, επιχειρηματική αναλυτική κ.α. Ο συνολικός προϋπολογισμός των παραπάνω δράσεων αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ.
Mαρία Μόσχου euro2day.gr