Στη µονιµοποίηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο προχωράει η κυβέρνηση και ήδη η διάταξη έχει συµπεριληφθεί στο σχέδιο νόµου του υπουργείου Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών (για την κατάργηση των τελών χαρτοσήµου). Το µέτρο θα υλοποιηθεί από τον Ιανουάριο του 2025 και εκτιµάται ότι θα κοστίσει στον προϋπολογισµό περί τα 100 εκατ. ευρώ. Σε σχέση µε τα προηγούµενα χρόνια αλλάζει η διαδικασία και πλέον µε τα τιµολόγιά τους οι αγρότες θα λαµβάνουν την επιστροφή του ΕΦΚ. Μέχρι πρότινος χρησιµοποιούνταν ειδικός αλγόριθµος µε βάση την καλλιέργεια και τα στρέµµατα. Με τη νέα διαδικασία η κυβέρνηση επιχειρεί να στηρίξει την παραγωγή και όσους πραγµατικά φροντίζουν τη γη τους.

Σύµφωνα µε την ειδική σχετική διάταξη στο νοµοσχέδιο, για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (diesel) κινητήρων, που χρησιµοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, καθορίζεται, από το έτος 2025 και εφεξής, µηδενικός συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης ανά χιλιόλιτρο.

Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης καταβάλλεται κατά την κατανάλωση και επιστρέφεται σύµφωνα µε την κοινή υπουργική απόφαση που θα ορίζει τη σχετική διαδικασία (χρόνος επιστροφής, δικαιούχοι επιστροφής, κριτήρια για τον προσδιορισµό των ποσοτήτων πετρελαίου εσωτερικής καύσης για τις οποίες υπολογίζεται η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης κ.λπ.).

Σηµειώνεται ότι το αγροτικό πετρέλαιο χορηγείτο για πολλά χρόνια, αρχικά ως επιδότηση στην αντλία και στη συνέχεια –λόγω της κατάχρησης του µέτρου– ως επιστροφή του ΕΦΚ απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασµούς, µέχρις ότου να καταργηθεί από το 2016 για δηµοσιονοµικούς λόγους (στο πλαίσιο του 3ου µνηµονίου, επί ΣΥΡΙΖΑ, το 2015). Η εκτίναξη της τιµής του πετρελαίου το 2022 οδήγησε στην επαναφορά του µέτρου (το συνολικό ύψος της επιδότησης προσέγγισε τα 80 εκατ. ευρώ σε 300.000 κατ’ επάγγελµα αγρότες), επιδότηση που διατηρήθηκε και το 2023.

Επισηµαίνεται ότι ανάλογη στήριξη χορηγούν και άλλες χώρες της Ε.Ε. Τα τελευταία χρόνια υπήρχε η κατεύθυνση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης να περικοπούν τελείως οι επιχορηγήσεις στα ορυκτά καύσιµα µε το σκεπτικό ότι δεν νοείται η Ε.Ε. από τη µια να δαπανά δεκάδες δισ. για την πράσινη µετάβαση και να θέτει ως στόχο την πλήρη απανθρακοποίηση της οικονοµίας της και από την άλλη να επιδοτεί την κατανάλωση ορυκτών καυσίµων.

Με βάση τη διάταξη, το ποσό της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του ∆ηµοσίου ή τρίτων, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσµεύεται και δεν συµψηφίζεται µε βεβαιωµένες ληξιπρόθεσµες ή µη οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και το ∆ηµόσιο.

Πρόστιµα στους παρόχους

Το ίδιο νοµοσχέδιο προβλέπει νέα πρόστιµα τα οποία θα επιβάλλονται στους παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων. Συγκεκριµένα, επεκτείνεται η δυνατότητα που έχει η ΑΑ∆Ε να αναστέλλει τη χρήση ΑΦΜ σε περιπτώσεις αφερεγγυότητας ή σοβαρών παραβάσεων της φορολογικής νοµοθεσίας, προκειµένου να περιλάβει και την περίπτωση παραβίασης ή επέµβασης στη λειτουργία των παρόχων υπηρεσιών ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων.

Σύµφωνα µε τις διατάξεις, θα επιβάλλονται πρόστιµα:

• 15.000 ευρώ, 50.000 ευρώ ή 100.000 ευρώ κατά περίπτωση για παραβάσεις µη τήρησης από τον πάροχο των µέτρων δέουσας επιµέλειας.

• 50.000 ευρώ ή 100.000 ευρώ κατά περίπτωση για παραβάσεις παραβίασης, παραποίησης ή επέµβασης στη λειτουργία των ΦΗΜ από λογισµικό εφαρµογών για το οποίο έχει κατατεθεί έγγραφη δεσµευτική διαβεβαίωση της κατέχουσας την άδεια καταλληλότητας ΦΗΜ οντότητας προς την Επιτροπή Ελέγχου Καταλληλότητας ΦΗΜ.

Προκόπης Χατζηνικολάου, kathimerini