Μπορεί ένα μέρος του ΣΥΡΙΖΑ να πολεμά τη δημιουργία του υδροηλεκτρικού φράγματος Μεσοχώρας, κυρίως κάποιοι ακτιβιστές στην περιοχή με επικεφαλής το μέλος της Κ.Ε. Γιώργο Χονδρό, όμως η επίσημη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ξεκάθαρα υπέρ του έργου.

Ο βουλευτής και τομεάρχης Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, κατά την περιοδεία του την Τρίτη στη Λάρισα ήταν ξεκάθαρος: “Πρέπει να προχωρήσει ξανά η νέα αδειοδότηση εφόσον δεν προέκυψε κανένα πρόβλημα στις θεσμικές πράξεις που προηγήθηκαν εφόσον συμπεριληφθούν οι απαραίτητες περιβαλλοντικές, χωροταξικές και κοινωνικές εξασφαλίσεις τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει ως προϋποθέσεις. Αυτό που περιμένουμε είναι να τελειώσει η αναθεώρηση και να βγει η νέα ΑΕΠΟ”.

Αντιθέτως ο κ. Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι το θέμα της μερικής εκτροπής ποταμού προς τον θεσσαλικό κάμπο βρίσκει πάντα αντίθετο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχει μια πολύ σημαντική εξέλιξη, είπε, η οποία λύνει το γόρδιο δεσμό του προβλήματος και αυτή είναι η απόφαση 2228/2020 του Ε΄ Τμήματος του ΣΤΕ, η οποία δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2021 επί της προσφυγής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας, τοπικών φορέων της Αιτωλοακαρνανίας, κ.λπ.

«Από τη στιγμή που η εν λόγω απόφαση του ΣτΕ απέρριψε τους λόγους της αίτησης ακυρώσεως, ο γόρδιος δεσμός έχει λυθεί και δεν χρειάζεται καμία επαναφορά στη συζήτηση επί του θέματος, εφόσον κρίθηκε ότι ορθώς έγιναν οι προπαρασκευαστικές ενέργειες και ο σχεδιασμός ήταν σωστός, κακώς προσέφυγε η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Δεν τίθεται άλλη επιλογή από το να προχωρήσουμε στο έργο της Μεσοχώρας το οποίο είναι καθαρά υδροηλεκτρικό και αποκομμένο από το ζήτημα της μερικής εκτροπής του Αχελώου» κατέληξε.

Z.H. thessaliaeconomy.gr