Ο Άρης Μέτα, ιδιοκτήτης της εταιρείας Μανιτάρια Θεσσαλίας – Αφοί Μέτα ΟΕ, μίλησε στο FOODReporter, σκιαγραφώντας την πορεία του κλάδου και τις προοπτικές για το 2025. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που σημάδεψαν το 2024, ο κ. Μέτα εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη νέα χρονιά, υπογραμμίζοντας ότι αναμένει καλύτερες συνθήκες και αυξημένη σταθερότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Μέτα, η ζήτηση μανιταριών στην Ελλάδα αυξάνεται κατά 10-15% κάθε χρόνο, ενώ ιδιαίτερη άνοδος παρατηρείται τους χειμερινούς μήνες. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι καταναλωτές βρίσκουν πλέον τα μανιτάρια εύκολα στα μενού των εστιατορίων, αλλά τα εντάσσουν ολοένα και πιο συχνά και στην οικιακή τους κουζίνα. Εκφράζοντας αισιοδοξία για τον κλάδο, προέβλεψε ότι μέσα στην επόμενη πενταετία η ζήτηση θα φτάσει το 40-50%, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες περαιτέρω εξέλιξης της αγοράς.Οι πιο δημοφιλείς ποικιλίες μανιταριών στην ελληνική αγορά είναι τα λευκά μανιτάρια, τα πλευρώτους και τα πορτομπέλο. Η ελληνική αγορά συμπληρώνεται από εισαγόμενα μανιτάρια, κυρίως από χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ινδία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Πολωνία και η Ρουμανία.

Οι ελληνικές εξαγωγές, αν και σε χαμηλά επίπεδα, καταγράφουν σταθερή ανοδική πορεία.Ειδική αναφορά έγινε στα μανιτάρια Shiitake, τα οποία εισάγονται στην Ελλάδα αεροπορικώς, γεγονός που αυξάνει το κόστος λόγω των υψηλών μεταφορικών.Αναφορικά, η εταιρεία Μανιτάρια Θεσσαλίας, με έδρα τη Λάρισα, εξειδικεύεται στο χονδρικό εμπόριο μανιταριών και συνεισφέρει στην κάλυψη της εγχώριας ζήτησης, ενώ στηρίζει ενεργά την προώθηση των μανιταριών στην ελληνική αγορά. 

Φωτεινή Αποστόλου, Foodreporter

* Η φωτογραφία είναι αρχείου