Ελάχιστες ημέρες μετά από την Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος (1η Ιουνίου) το εργοστάσιο ενός εμβληματικού τοπικού σήματος, του "Γάλα Βλάχας" στο Πλατύ Ημαθίας θα διακόψει την παραγωγή του καθώς η αγορά του εβαπορέ γνωρίζει κάθετη πτώση και στην ελληνική αγορά. Κύριες αιτίες η αύξηση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος και η καθιέρωση της κατηγορίας του υψηλής παστερίωσης και σε δεύτερο βαθμό η ανάπτυξη των φυτικών ροφημάτων.

To εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας δημιουργήθηκε το 1975 από την Nestle σε μία εποχή που το "φρέσκο γάλα" στην βιομηχανοποιημένη του μορφή ήταν ακόμη στα πρώτα βήματα ενώ δεν υπήρχε πανελλήνιο δίκτυο διανομής από καμία εταιρεία. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο και το σήμα "Γάλα Βλάχας" πωλήθηκε από την Nestle στην τότε ΔΕΛΤΑ, τον Οκτώβριο του 2005 - όταν και αποφάσισε να εξέλθει από την αγορά του εβαπορέ - έναντι τιμήματος 2,8 εκατ. ευρώ.

Πάντως στο Πλατύ και στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, η είδηση για το κλείσιμο της μονάδας έσκασε σαν βόμβα, με τους εργαζομένους, 76 τον αριθμό, να δηλώνουν αιφνιδιασμένοι από την κίνηση της εταιρίας αναμένοντας τις επόμενες ημέρες να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις με τη διοίκηση.

Αξίζει να αναφερθεί, όμως, ότι τα πρώτα σημάδια των προβλημάτων είχαν φανεί το προηγούμενο διάστημα, καθώς το εργοστάσιο -σύμφωνα με κτηνοτρόφους - αρνούνταν να παραλάβει αγελαδινό γάλα από μονάδες της περιοχής.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο όμιλος Vivartia εξηγεί τους λόγους που οδήγησαν στην διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου καθώς και τα σχέδια τους για τους εργαζομένους. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο όμιλος βρίσκεται σε φάση επικέντρωσης των δραστηριοτήτων του και στα πλαίσια αυτά φέρεται να βρίσκεται κοντά και στην πώληση του εξοπλισμού του εργοστασίου παραγωγής τυροκομικών της εταιρείας Βίγλα.

H ανακοίνωση της Vivartia

Τα τελευταία χρόνια η αγορά στο γάλα είναι συνεχώς μεταβαλλόμενη και εξελισσόμενη και στη χώρα μας αλλά και διεθνώς (νέα προϊόντα, φυτικά ροφήματα, νέες γεύσεις, νέα αντίληψη στη διάρκεια ζωής κλπ).

Η ΔΕΛΤΑ η μεγαλύτερη εταιρία γαλακτοκομικών της χώρας, μελετά τη διεθνή αγορά και συνεχίζει με προσεκτικά βήματα για την επόμενη μέρα σε όλα τα επίπεδα.

Στο πλαίσιο αυτό κρίθηκε απαραίτητη η αναδιάρθρωση της δομής της λειτουργίας του εργοστασίου στο Πλατύ Ημαθίας που παράγεται το Γάλα Βλάχας εβαπορέ.

Το εργοστάσιο μετά από 45 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, εμφανίζει μεγάλες ανάγκες κτιριακού και μηχανολογικού εκσυγχρονισμού. Η αντιμετώπιση της παραγωγικής διαδικασίας μελετάται από την εταιρία και θα ενταχθεί σε επόμενα επενδυτικά πλάνα.

Στο μεταξύ για να εξασφαλιστεί η άριστη ποιότητα του «Γάλα Βλάχας εβαπορέ», η εταιρία βρίσκεται σε επικοινωνία με ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής γάλακτος εβαπορέ στην Ευρώπη.

Όσον αφορά στα στελέχη και στους εργαζομένους στο εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας, που σήμερα παράγεται το Γάλα Βλάχας εβαπορέ, η Διοίκηση της ΔΕΛΤΑ θα αντιμετωπίσει το όλο θέμα με τη δέουσα πρόνοια όπως πάντα. Η εταιρία έχει εκπονήσει προνομιακό πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία και συμφωνία με τους εργαζομένους.

Το Γάλα Βλάχας εβαπορέ, ένα ξεχωριστό σήμα και ένα ξεχωριστό προϊόν για δεκαετίες για τις ελληνικές οικογένειες, θα παραμείνει στο portfolio της ΔΕΛΤΑ μιας και αντικατοπτρίζει μια μεγάλη αξία και μια ξεχωριστή ιστορία.

X.Ψ.