Δημοσιεύθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του thessaliaeconomy.gr, η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Βόλου. Η προθεσμία υποβολής των προσφορών λήγει την 20ή Ιανουαρίου 2023.

Οι ενδιαφερόμενοι, είτε πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, εταιρείες ή κοινοπραξίες, εκτός των άλλων προϋποθέσεων, πρωτίστως θα πρέπει να πληρούν το κριτήριο χρηματοοικονομικής ικανότητας. Αυτό σημαίνει να διαθέτουν αποθεματικά ή άλλα περιουσιακά στοιχεία αξίας τουλάχιστον 20 εκ. ευρώ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στην προκήρυξη αναφέρεται ρητώς ότι από τον διαγωνισμό  αποκλείονται Ρωσικές εταιρείες ή Ρώσοι πολίτες, που συμμετέχουν κατά μόνας ή σε ενδιαφερόμενο σχήμα, καθ΄οιονδήποτε τρόπο.

Για τον Λιμένα Βόλου, από όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα, υπάρχει αμερικανικό ενδιαφέρον, όπως άλλωστε έχει διατυπωθεί διά στόματος του πρώην πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Τζέφρυ Παϊατ.

Προσφορές όμως αναμένεται να κατατεθούν και από εταιρείες άλλων χωρών όπως είναι το Ισραήλ.

Ο ΟΛΒ έχει το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης έως το 2062 του λιμένα Βόλου, των θαλάσσιων εγκαταστάσεων του αλιευτικού καταφυγίου που βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του αιγιαλού της πόλης και των λιμενικών εγκαταστάσεων του Αλμυρού και της Αγριάς. Σύμβουλοι στη διαδικασία είναι οι Deloitte, Euroconsultants και Doxiadis Associates.

Κώστας Τόλης thessaliaeconomy.gr