Μια… «ανάσα» πριν από τη συμφωνία με την Γερμανική εταιρεία Krauss Maffei Wegmann φέρεται να βρίσκεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για μεταφορά στην Ελλάδα του εργοστασίου κατασκευής των αρμάτων μάχης Leopard με προοπτική για κατασκευή και άλλων οπλικών συστημάτων όπως τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης και μεταφοράς προσωπικού τα οποία έχει άμεση ανάγκη ο Στρατός Ξηράς. Μετά και τα προηγούμενα δημοσιεύματα, νέες πληροφορίες αναφέρουν ως πιθανότερη περιοχή εγκατάστασης, τελικά, το 304 ΠΕΒ Βελεστίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επένδυση των Γερμανών δεν θα αφορά μόνο τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων αρμάτων μάχης αλλά την εγκατάσταση γραμμής παραγωγής για κατασκευή από την αρχή καινούργιων Leopard. Αφού τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα έπειτα από την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία και τις δραματικές εξελίξεις που ακολούθησαν δείχνουν εκτίναξη τα επόμενα χρόνια της ζήτησης για οπλικά συστήματα. Ήδη η Γερμανία ανακοίνωσε ότι προχωρά σε εξοπλιστικό πρόγραμμα «μαμούθ» ύψους 100 δις ευρώ ενώ συνολικά και η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να αναπροσαρμόζει την εξοπλιστική πολιτική της.

Το γεγονός ότι o Eλληνικός Στρατός διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο Leopard στην Ευρώπη με 353 Leopard 2 (183 Leo2A4 και 170 Leo2A6 HEL), 501 Leopard 1A5 και 19 Leopard 1A4 αποτελεί έναν από τους καθοριστικούς παράγοντες που συντελούν στην απόφαση των Γερμανών να φέρουν το εργοστάσιο αρμάτων στην Ελλάδα. Επιπλέον το μεγάλο ενδιαφέρον του Στρατού Ξηράς να αναβαθμίσει το αρματικό δυναμικό της χώρας λειτουργεί ενισχυτικά προκειμένου η Γερμανική εταιρεία να προχωρήσει σε αυτή την επένδυση σε ελληνικό έδαφος.

Πριν από λίγες εβδομάδες σε δημοσίευμα του Newpost αναφέρονταν ότι το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει αποφασίσει να εκσυγχρονίσει τόσο τα διαθέσιμα Leopard 2, όσο και τα παλαιότερα, αλλά εξαιρετικά αξιόπιστα, Leopard 1 τα οποία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αποτροπής στα χερσαία σύνορα της χώρας. Πρόκειται για project το οποίο αγγίζει το 1 δις ευρώ και αφορά ένα πλήρες πακέτο αναβάθμισης για τα Leo 2 και τοποθέτηση σύγχρονου θερμικού συστήματος εντοπισμού στόχων και σκόπευσης για τα Leo 1. Επιπλέον προβλέπεται και τοποθέτηση συστήματος αυτοπροστασίας με φαβορί το Ισραηλινό Trophy.

Όμως το ενδιαφέρον για την Γερμανική επένδυση στην Ελλάδα δεν σταματά στην κατασκευή και εκσυγχρονισμό των αρμάτων μάχης Leopard. Ο Γερμανικός κολοσσός κατασκευής εξοπλιστικών συστημάτων εκτός από τα Leopard διαθέτει γραμμή παραγωγής για μια σειρά οπλικών συστημάτων μεταξύ των οποίων τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και μεταφοράς προσωπικού είτε ερπυστριοφόρα είτε τροχοφόρα.

Magnesianews.gr