Ασπρόµαυρη ελληνική ταινία. Με την Αλίκη και τον ∆ηµήτρη. Πενήντα οκτώ χρόνια µετά το σκηνικό επαναλαµβάνεται. «Το ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο». Οχι στο πέτρινο κτίριο του Κολλεγίου Αθηνών, αλλά στο Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας. 

Εδώ το σενάριο δεν το υπογράφει ο µεγάλος Αλέκος Σακελλάριος, αλλά ένας µεσήλικας «καθηγητής» που κρατά ταυτόχρονα και τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Στη θέση της Αλίκης παίζει τώρα µια φοιτήτρια τρεις δεκαετίες µικρότερή του. Ο έρωτάς τους όµως δεν µοιάζει σε τίποτα µε εκείνον της Λίζας Παπασταύρου και του Πάνου Φλωρά. 

Είναι φτηνά σκηνοθετηµένος. Τόσο φτηνά που η φοιτήτρια κατέληξε την περασµένη Πέµπτη να σέρνεται αιµόφυρτη λίγα µέτρα µακριά από το κυλικείο του πανεπιστηµίου, την ώρα που µια κιµωλία αποτύπωνε ανατριχιαστικά σε κάποιον πίνακα ότι στην περίπτωσή τους «Το ξύλο δεν βγήκε απ’ τον παράδεισο». 

Απόγευµα Πέµπτης, 2 Φεβρουαρίου 2017. Στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστήµιου Θεσσαλίας µια 20χρονη φοιτήτρια, η Ε.Γ., ανοίγει βιαστικά την πόρτα του γραφείου του 50χρονου διοικητικού υπαλλήλου του πανεπιστηµίου Ν.Γ. 

Μέσα στο γραφείο, ο γεροδεµένος Ν.Γ. είναι εκτός εαυτού. Ουρλιάζει, βρίζει, ωρύεται, χτυπά. Λίγη ώρα αργότερα, η Ε.Γ. στέκεται µπροστά στο ασανσέρ της σχολής και ικετεύει για βοήθεια. Είναι γεµάτη αίµατα, µε µώλωπες στα χέρια και το σώµα, σε ηµιλιπό- θυµη σχεδόν κατάσταση. Η 20χρονη µεταφέρεται µε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, συνοδεία καθη- γητών του πανεπιστηµίου, στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκοµείο Βόλου όπου της παρέχονται οι πρώτες βοήθειες και καταθέτει µήνυση εναντίον του Ν.Γ., ο οποίος συλλαµβάνεται και οδηγείται στο Αυτόφωρο κατηγορούµενος για σωµατική βλάβη, απειλή και εξύβριση. Καταθέτει και εκείνος µήνυση, υποστηρίζοντας ότι όσα ισχυρίζεται η φοιτήτρια είναι ψέµατα. 

Τις επόµενες ηµέρες, δηµοσιογράφοι του Βόλου επιχειρούν να ρίξουν φως στην πρωτόγνωρη για την πανεπιστηµιακή κοινότητα υπόθεση ξυλοδαρµού. Κανείς δεν είδε τίποτα. Κανείς δεν άκουσε κάτι. Κανείς δεν γνωρίζει κάτι. Ο τόπος είναι µικρός και η δηµοσιοποίηση ονοµάτων, προσώπων και καταστάσεων «ντροπής πράγµα»:

 «Είναι απίστευτη η µυστικοπάθεια που κράτησαν στο πανεπιστήµιο γύρω από το θέµα του ξυλοδαρµού», λέει γνωστός δηµοσιογράφος του Βόλου και συνεχίζει: «Οταν πήγαµε την επόµενη µέρα, το µόνο που συναντήσαµε ήταν στόµατα ερµητικά κλειστά. Αυτό που µας έκανε περισσότερο εντύπωση είναι ότι πέρα από τους καθηγητές δεν µιλούσε κανένας φοιτητής, καµία φοιτήτρια. Αν αυτά τα νέα παιδιά κρατούν το στόµα τους κλειστό µπροστά σε τέτοια σκηνικά, τότε η κοινωνία µας θα συνεχίσει να πέφτει θύµα ανάλογων περιστατικών βίας. Είναι απαράδεκτο να σηµειώνονται τέτοια γεγονότα µέσα σε ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυµα και ακόµη πιο απαράδεκτο να κουκουλώνονται από τόνους σιωπής και ανοχής». 

Ωστόσο, µέσα στο γενικότερο κλίµα συγκάλυψης που επικρατεί κάποιοι αποφάσισαν να µιλήσουν. Από θυµό, από έκπληξη, από µια βαθύτερη ανάγκη να συµβάλουν στον τερµατισµό ανάλογων περιστατικών... 

Οταν ο Ν.Γ. γνώρισε την Ε.Γ. Εκείνος, Λαρισαίος, κοντά στα 50, διοικητικός υπάλληλος αορίστου χρόνου στο Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας. Κάτοχος µεταπτυχιακού τίτλου, παραδίδει µαθήµατα Πληροφορικής σε τµήµα όπου φοιτά και η Ε.Γ. Εκείνη, Αθηναία, λίγο πιο πάνω από τα 20. Απόφοιτη ενός από τα καλύτερα σχολεία της Αττικής, δραστήρια, έξυπνη, γλυκιά, κοινωνική.

 Η αδυναµία του κυρίου καθηγητή στο πρόσωπό της δεν αργεί να γίνει αντιληπτή στη φοιτητική κοινότητα του πανεπιστηµίου και να σχολιαστεί ποικιλοτρόπως. «Ο Ν.Γ. ήταν γνωστός στο πανεπιστήµιο για τον θαυµασµό του στο ωραίο φύλο», λέει φοιτήτρια της σχολής και συνεχίζει: «Εκανε συνέχεια κοµπλιµέντα σε διάφορες φοιτήτριες χωρίς όµως να γίνει και φορτικός. Η στάση του τώρα ήταν απαράδεκτη και πραγµατικά έχουµε σοκαριστεί όλοι στο πανεπιστήµιο. Ο,τι κι αν είχε συµβεί µεταξύ τους, ο Ν.Γ. δεν είχε κανένα δικαίωµα να συµπεριφερθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο. Γι’ αυτό και περιµένουµε όλοι την παραδειγµατική τιµωρία του». 

Λίγα µόλις 24ωρα µετά το συµβάν, την παραδειγµατική τιµωρία του καθηγητή ζητά σχεδόν ολόκληρη η πόλη. Ωστόσο, παρά τα καλέσµατα και τα µηνύµατα συµπαράστασης στο πρόσωπο της Ε.Γ., η φοιτήτρια, λίγες ώρες πριν από το δικαστήριο, τα βρίσκει εξωδικαστικά µε τον καθηγητή προχωρώντας νωρίς το πρωί της ∆ευτέρας σε ανάκληση της µήνυσης... Ενοχές - τοπική κοινωνία - οικογενειακό περιβάλλον. 

Στο παραπάνω τρίπτυχο αποδίδουν κύκλοι του Βόλου την απόφαση της 20χρονης φοι- τήτριας να µην κυνηγήσει δικαστικά τον άνδρα που τη χτύπησε τόσο άνανδρα το απόγευµα της 2ας Φεβρουαρίου. 

Ωστόσο η διοίκηση του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας διέταξε Ενορκη ∆ιοικητική Εξέταση για τον ξυλοδαρµό και του επέβαλε αναστολή άσκησης καθηκόντων…

Ρομίνα Ξύδα (Πρώτο Θέμα)