Το δρόμο της υλοποίησης παίρνει μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης από τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη του έργου της αντικατάστασης 15.804 φωτιστικών σωμάτων στο Δήμο με νέα σώματα τύπου LED και της λειτουργίας «Συστήματος Tηλεελέγχου - Τηλεχειρισμού και Ελέγχου Ενέργειας».

Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο στην πόλη καθώς ο φωτισμός στη Λάρισα αναβαθμίζεται στο σύνολό του και παράλληλα θα εξοικονομηθούν πόροι από την αντικατάσταση του παλιού εξοπλισμού του συστήματος με νέο και σύγχρονο. Σημειώνεται ότι ο οδοφωτισμός είναι ανταποδοτική λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, η οποία ωστόσο για το Δήμο Λαρισαίων είναι και η σημαντικότερη πηγή της ενεργειακής κατανάλωσης του. Ειδικά σε περίοδο ενεργειακής κρίσης, η ριζική αντικατάσταση του συστήματος φωτισμού θα επιφέρει σημαντικά οφέλη για το Δήμο. Σημειώνεται πως ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής για την ολική αντικατάσταση του οδοφωτισμού στο Δήμο έχει ξεκινήσει εδώ και δυο χρόνια περίπου.

Το έργο έχει συμβατικό τίμημα 13,5 εκατ. ευρώ και υλοποιηθεί με τη διαδικασία της Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης. Ανάδοχος του έργου είναι η κοινοπραξία «Ενωση εταιρειών RES INVEST A.E. - INTRAKAT – GLOBILED M.ΕΠΕ» το οποίο θα υλοποιήσει με δικά της κεφάλαια και θα έχει την ευθύνη της συντήρησης του συστήματος για 10 χρόνια. Η πληρωμή του αναδόχου θα γίνεται από τους πόρους που θα προκύψουν από την εξοικονόμηση των δαπανών που θα επιφέρει η μείωση του Ενεργειακού του Κόστους.

Το έργο της αντικατάστασης αφορά όλη την πόλη της Λάρισας και τις δημοτικές ενότητες Γιάννουλης και Κοιλάδας. Τα έργα αντικατάστασης, ξεκινούν σύντομα και θα ολοκληρωθούν σε λιγότερο από 18 μήνες.

Σημειώνεται ότι η δημοτική αρχή έχει υλοποιήσει ήδη έργα που αφορούν στην αναβάθμιση του οδοφωτισμού με χρήση φωτιστικών led αλλά και μαγνητικής επαγωγής, είτε αφορούσαν σε κοινόχρηστους χώρους (πάρκα, πλατείες κλπ) είτε με τις ανακατασκευές των δρόμων στην περιοχή του σχεδίου βιώσιμης κινητικότητας και αλλού. Είναι κοινά αποδεκτό ότι το αποτέλεσμα των έργων που έχουν προηγηθεί είναι ιδιαίτερα θετικό και αποδοτικό για την πόλη.

Παρόντες στην υπογραφή της σύμβασης ήταν ο αν. δήμαρχος και αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων Γ. Σούλτης, ο αν. προιστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Θαν. Πατσιούρας και το στέλεχος της ίδιας υπηρεσίας κ. Ηλ. Πνευματικός.