Τη σκυτάλη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας παίρνει ο Δήμος Λαρισαίων στο Μπεζεστένι* , καθώς τις επόμενες μέρες αναμένεται να προκηρύξει διαγωνισμό ανάδειξης αναδόχου για εργασίες επανάχρησης του μνημείου.

Η συγκρότηση Επιτροπής Διαγωνισμού για το έργο «Αναστήλωση-Επανάχρηση του κτιρίου Μπεζεστένι», καθώς και οι όροι διακήρυξης και λοιπών τευχών του έργου, θα απασχολήσουν την Πέμπτη την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου που ουσιαστικά θα δώσει το «πράσινο φως».

Καλώς εχόντων των πραγμάτων και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα, το 2022, θα έχει επιλεγεί ο ανάδοχος-εργολάβος στο μνημείο και θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση μιας πορείας που στόχο έχει να ανοίξει τις πύλες του και να το εντάξει στους καθημερινούς ρυθμούς της πόλης.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 4,5 εκατομμύρια ευρώ και η χρηματοδότησή του θα προέρχεται από το ΕΣΠΑ – το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠ.Αν.Ε.Κ.) με 1,6 εκατομμύρια ευρώ, από ιδίους πόρους του Δήμου Λαρισαίων με 1,9 εκατομμύρια ευρώ και από το Πρόγραμμα «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» 2021, του Πράσινου Ταμείου, με 1.012.955 ευρώ. Πρόκειται για τη δεύτερη και τελική φάση του έργου «Αναστήλωση-Επανάχρηση του κτιρίου Μπεζεστένι», με εργασίες και παρεμβάσεις που αφορούν και μόνο την επανάχρηση του μνημείου, το οποίο όταν ολοκληρωθεί θα διατεθεί για εμπορικές και πολιτιστικές χρήσεις.

Την πρώτη φάση είχε αναλάβει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και αφορά «Συντήρηση και αποκατάσταση του Μπεζεστενίου - ανασκαφικές έρευνες».

Η μελέτη αναστήλωσης - επανάχρησης του κτιρίου Μπεζεστένι, που έχει στα χέρια του ο Δήμος Λαρισαίων, περιλαμβάνει την επανακατασκευή των έξι θόλων του μνημείου, με ελαφριά διαφανή υλικά, με ανοίγματα για την κυκλοφορία του αέρα (με υπερύψωση), τη συντήρηση και αναστήλωση των πέτρινων τοίχων, την κατασκευή εσωτερικού φέροντα οργανισμού με μεταλλική κατασκευή, την κατασκευή εσωτερικού παταριού και όλων των Η-Μ εργασιών και εγκαταστάσεων που απαιτούνται.

Στο ισόγειο προβλέπεται να δημιουργηθεί έκθεση τοπικών προϊόντων, ενώ στον θόλο έχει προβλεφθεί χώρος νεολαίας. Για την επανάχρηση του μνημείου προβλέπεται να αναπτυχθούν πολιτιστικές και ψυχαγωγικές λειτουργίες.

*Το Μπεζεστένι Λάρισας είναι η παλιά Τουρκική Αγορά που κτίστηκε το διάστημα 1484-1506 μ.Χ., και λειτούργησε, στο λόφο του σημερινού Φρουρίου, κυρίως ως αγορά υφασμάτων (η λέξη προέρχεται από την περσική «bez» που σημαίνει ύφασμα). 

 

Λένα Κισσάβου Ελευθερία