Νέες εγκαταστάσεις logistics συνολικής επιφάνειας που υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τα 350.000 τ.µ. σχεδιάζουν ή αναπτύσσουν αυτή την περίοδο οι εισηγµένες εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ). Μάλιστα, σχεδόν το σύνολο των νέων αυτών υποδοµών εντοπίζεται στη ∆υτική Αττική και συγκεκριµένα στον Ασπρόπυργο και στην Ελευσίνα. Σύµφωνα µε στελέχη των εταιρειών, ο τοµέας των logistics εξακολουθεί να παρουσιάζει πολύ σηµαντικές προοπτικές µελλοντικής ανάπτυξης, παρότι έχουν ήδη αναπτυχθεί σηµαντικές νέες εγκαταστάσεις τα τελευταία χρόνια.

Σε πρόσφατη εκδήλωση της Capital Link για τις ΑΕΕΑΠ, ο κ. Αρις Καρυτινός, διευθύνων σύµβουλος της Prodea Investments, ανέφερε ότι «η κατηγορία των ακινήτων logistics παρουσιάζει χαµηλή προσφορά σε σχέση µε τη ζήτηση, ιδίως για σύγχρονα ακίνητα, τα οποία να διαθέτουν µεγάλες επιφάνειες και παράλληλα να έχουν και υψηλή ενεργειακή απόδοση». Την άποψη αυτή συµµερίζονται και οι επικεφαλής των υπολοίπων εταιρειών, κρίνοντας και από τον όγκο των νέων επενδύσεων logistics. Η ίδια η Prodea ετοιµάζει µια νέα επένδυση ύψους 60 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη ενός από τα µεγαλύτερα συγκροτήµατα logistics νέας γενιάς, καθώς θα προσφέρονται συνολικοί χώροι 100.000 τ.µ. Συνολικά, η εισηγµένη έχει θέσει σε εφαρµογή ένα επενδυτικό πρόγραµµα ύψους 518 εκατ. ευρώ έως το 2017, εκ των οποίων τουλάχιστον 83 εκατ. ευρώ θα αφορούν νέες αναπτύξεις υποδοµών logistics. Αντίστοιχα, µεγάλο επενδυτικό πρόγραµµα έχει «τρέξει» στα logistics και η Trastor. Σύµφωνα µε τον κ. Τάσο Καζίνο, διευθύνοντα σύµβουλο της εταιρείας, «από το 2019 µέχρι σήµερα έχουµε επενδύσει 110 εκατ. ευρώ στα logistics, έχοντας δηµιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο κτιρίων επιφάνειας 164.000 τ.µ., κυρίως στην περιοχή του Ασπροπύργου. Στο τέλος του 2025 θα ολοκληρωθεί και η κατασκευή µίας από τις µεγαλύτερες αγορές σε αυτή την κατηγορία, που αφορά κτίριο επιφάνειας 75.000 τ.µ. Με την προσθήκη και αυτού του ακινήτου, το 80% του χαρτοφυλακίου των logistics θα αφορά νεόδµητα, µε το 54% αυτών να είναι και πιστοποιηµένο κατά LEED».

∆ύο από τις µεγαλύτερες υποδοµές logistics των τελευταίων ετών σχεδιάζει και η Trade Estates ΑΕΕΑΠ του οµίλου Φουρλή. Η εισηγµένη πρόκειται να αναπτύξει δύο συγκροτήµατα συνολικής επιφάνειας 100.000 τ.µ. (από 50.000 τ.µ. έκαστο) σε Ασπρόπυργο και Ελευσίνα. Για αµφότερα τα ακίνητα υφίστανται συµφωνίες µε τον σουηδικό όµιλο ΙΚΕΑ και την εµπορική αλυσίδα Κωτσόβολος, ενώ το συνολικό ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε 85 εκατ. ευρώ. Η Trade Estates σχεδιάζει και την αναβάθµιση ενός υφιστάµενου ακινήτου logistics που διαθέτει, επιφάνειας 21.000 τ.µ. Πρόκειται για έργο ύψους 15,1 εκατ. ευρώ, που προβλέπεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί κατά το τρίτο τρίµηνο του 2026. Τα τρία αυτά ακίνητα θα προσθέσουν 127.000 τ.µ. επιφανειών logistics στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας.

Με τη σειρά της και η Premia προσθέτει συνεχώς νέα logistics στο χαρτοφυλάκιο των ακινήτων της. Οι δύο πιο πρόσφατες κινήσεις αφορούν ακόµη δύο κτίρια logistics, επιφάνειας 10.000 τ.µ. και 4.500 τ.µ., που αναπτύχθηκαν στην περιοχή του Ασπροπύργου, από την εταιρεία Η. Τσίκλος - NOE, η οποία είναι εκ των στρατηγικών µετόχων της Premia.

Σε τροχιά ολοκλήρωσης βρίσκεται πλέον και η νέα επένδυση της Briq Properties, η οποία αναπτύσσει το νέο της συγκρότηµα logistics, επιφάνειας 19.000 τ.µ., στον «κόµβο» logistics που έχει δηµιουργήσει στον Ασπρόπυργο. Συνολικά, η Briq έχει δηµιουργήσει ένα συγκρότηµα υποδοµών logistics συνολικής επιφάνειας 44.500 τ.µ. σε έκταση 114 στρεµµάτων, επενδύοντας κεφάλαια άνω των 30 εκατ. ευρώ.

Νίκος Χ. Ρουσάνογλου, Καθημερινή