Υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά εμφάνισε η παραγωγή του 2019 για το Κτήμα Κατσαρού, όπως αναφέρει μιλώντας στο FOODReporter ο επικεφαλής της θεσσαλικής επιχείρησης, Ευριπίδης Κατσαρός. Όμως, όπως αποκαλύπτει ο ίδιος, η παραγωγή του κτήματος ήταν μειωμένη κατά περίπου 25% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, γεγονός το οποίο ο κ. Κατσαρός χαρακτηρίζει ως αναμενόμενο λόγω του ότι τον περασμένο Μάιο και κατά την περίοδο της ανθοφορίας εκδηλώθηκαν χαλαζοπτώσεις, έντονες βροχοπτώσεις και ακραία χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες. «Χαρακτηριστικό είναι ότι από τα 100 στρέμματα αμπελιών που καλλιεργούμε, θα εμφιαλώσουμε συνολικά περίπου 38.000 μπουκάλια», σημειώνει ο κ. Κατσαρός. 

Κύρια εξαγωγική αγορά οι Ηνωμένες Πολιτείες 

«Σε ό,τι αφορά το 2019, το 40% της πωλήσεων αντιστοιχεί σε εξαγωγές, με το κτήμα να εμφανίζει δραστηριότητα σε δέκα χώρες, με κυριότερη αγορά αυτή των ΗΠΑ. Επιπλέον, στέλνουμε τα κρασιά μας στη γαλλική επαρχία του Καναδά και συγκεκριμένα στο Κεμπέκ, στη Μ. Βρετανία, στην Κύπρο, στη Γερμανία, στη Σιγκαπούρη, στη Νότια Κορέα και μικρότερες ποσότητες σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 

Για το 2020, επιδίωξη του κτήματος Κατσαρού είναι να διευρύνει την παρουσία του στις δέκα προαναφερόμενες αγορές, χωρίς να αποκλείονται νέες συνεργασίες και σε άλλες χώρες. Λόγω των σχετικά περιορισμένων ποσοτήτων που παράγει, δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη των υπαρχόντων προορισμών. 

Τα κανάλια διάθεσης στα οποία απευθύνεται το Κτήμα Κατσαρού, είναι τα ποιοτικά σημεία λιανικής πώλησης, όπως οι κάβες και τα εστιατόρια. 

Στον τομέα των επενδύσεων το Κτήμα τόσο εντός του 2019 όσο και στη διάρκεια του 2020 υλοποιεί νέες φυτεύσεις που αφορούν σε υπάρχουσες ποικιλίες όπως το ξινόμαυρο και το chardonnay, δοκιμάζοντας ταυτόχρονα και μερικές ακόμη γηγενείς ποικιλίες. 

Ας σημειωθεί ότι το οινοποιείο με έδρα την Κρανιά Ολύμπου είναι επισκέψιμο, προσφέροντας ξεναγήσεις στα αγγλικά και στα γαλλικά. Επιπλέον, ο αμπελώνας είναι πιστοποιημένα βιολογικός και δεν αγοράζει σταφύλια από τρίτους, καθώς εκμεταλλεύεται αποκλειστικά την πρώτη ύλη που καλλιεργεί. 

«Στόχος του κτήματος ήταν, είναι και θα είναι η ποιότητα», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Ευριπίδης Κατσαρός. 

Γιώργος Λαμπίρης