Ο αντίκτυπος των δασμών των ΗΠΑ στα ευρωπαϊκά κρασιά γίνεται, ήδη αισθητός. Μετά από δύο μήνες εφαρμογής, η αύξηση κατά 25% των τελωνειακών δασμών για τους γαλλικούς οίνους, κυρίως, θέτει την περιοχή του Μπορντό και άλλες περιοχές σε μειονεκτική θέση. 

Το 2019, "παρά τις αντιξοότητες, η αγορά των ακριβών οίνων έχει διευρυνθεί και εμβαθυνθεί", συμπεραίνει η τελευταία έκθεση εμπειρογνωμόνων στο London International Vintners Exchange (Liv-Ex). 

Σύμφωνα με τις συναλλαγές της βρετανικής αγοράς με τα 450 μέλη της σε 42 χώρες, το μερίδιο αγοράς του ακριβού κρασιού του Bordeaux συνέχισε να μειώνεται: 

"Από την ανακοίνωση στις 2 Οκτωβρίου των νέων τελωνειακών δασμών στις Ηνωμένες Πολιτείες, η περιφερειακή μετατόπιση είναι ακόμα πιο προφανής", υπογραμμίζει η Liv-Ex, διευκρινίζοντας ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι συναλλαγές της Champagne και των ιταλικών κρασιών έπεσε στο 11% των συναλλαγών. 

Το 2020, σύμφωνα με την έρευνα, "οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι δασμοί συμβάλλουν στην αύξηση του κινδύνου στην αγορά οίνου των ακριβών κρασιών" και "οι ευκαιρίες πλέον βρίσκονται στην αγορά της Κίνας".

BnB