Η πανδημία ανέκοψε την ανοδική πορεία του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων "Πίνδος", ο οποίος πάντως κατάφερε να κλείσει την περυσινή χρονιά χωρίς ουσιαστικές απώλειες στις πωλήσεις του.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί για το 2020, η Πίνδος εκτιμάται ότι έκλεισε την περυσινή χρήση με πτώση τζίρου 2%, ενώ η κερδοφορία κυμάνθηκε μεταξύ €1-1,5 εκατ.

Πρόκειται για σημαντική κάμψη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός το οποίο αποδίδεται στα μικρότερα περιθώρια κέρδους από τις πωλήσεις στα supermarkets αλλά και από τα κατεψυγμένα προϊόντα σε σχέση με τα φρέσκα.

 ΕΚΟΨΕ ΤΗ…ΦΟΡΑ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ

"Ο επικεφαλής της Πίνδος, Ανδρέας Δημητρίου, αφού θύμισε ότι οι πρώτοι 2,5 μήνες του 2020 είχαν ξεκινήσει στο +15% για τον Συνεταιρισμό, πρόσθεσε πως, το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού και το πρώτο lockdown έφεραν μείωση των εσόδων κατά 30%, οδηγώντας παράλληλα και σε μείωση της παραγωγής σε ποσοστό 20%."

Ο επικεφαλής της Πίνδος, Ανδρέας Δημητρίου, θύμισε ότι οι πρώτοι 2,5 μήνες του 2020 είχαν ξεκινήσει στο +15% για τον Συνεταιρισμό, ωστόσο το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού και το πρώτο lockdown έφεραν μείωση των εσόδων κατά 30%, οδηγώντας παράλληλα και σε μείωση της παραγωγής σε ποσοστό 20%. Για την περίοδο του καλοκαιριού αλλά και κατά το δεύτερο lockdown στη χώρα, οι απώλειες από το κανάλι HoReCa ήταν σημαντικές, ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Δημητρίου, "αυτές αντισταθμίστηκαν από τη σημαντική αύξηση των πωλήσεών μας στα supermarkets και τα κρεοπωλεία, με αποτέλεσμα να καταφέρουμε να συγκρατήσουμε τα έσοδά μας στα επίπεδα του 2019".

10% ΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Αναφορικά με τις εξαγωγές, υπογράμμισε ότι αυτές πήγαν καλύτερα. Αποτελούν περίπου το 10% των συνολικών πωλήσεων του Συνεταιρισμού με βασικότερες αγορές: • Βαλκάνια • Κύπρο • Γερμανία • Κίνα

ΤΑ…ΚΟΤΟΠΟΔΑΡΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την τελευταία, η Πίνδος στέλνει…κοτοπόδαρα, τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους Κινέζους, οι οποίοι τα χρησιμοποιούν για μία από τις αγαπημένες τους σούπες. Ο Συνεταιρισμός στέλνει χύμα τα προϊόντα σε εξαγωγέα που δραστηριοποιείται στην ασιατική αγορά και ο οποίος κάνει την επεξεργασία για το τελικό προϊόν. Εκτιμάται ότι ο ηπειρώτικος Συνεταιρισμός στέλνει στην Κίνα περίπου 50 τόνους κοτοπόδαρων.

Ο κ. Δημητρίου υπογράμμισε ότι δίνεται βάρος στην ενίσχυση των εξαγωγών, προαναγγέλοντας το άνοιγμα νέων ξένων αγορών μέσα στο 2021.

Αναφορικά με το επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους €25 εκατ., για την περίοδο 2019-2023, υπογράμμισε ότι υλοποιείται κανονικά με μικρές μόνο καθυστερήσεις, λόγω του κορωνοϊού, οι οποίες ανέρχονται, ανάλογα με το project, μεταξύ 3-6 μηνών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο Ανδρέας Δημητρίου:

• Στην τελική φάση βρίσκεται η νέα μονάδα, που αφορά στην επεξεργασία του κοτόπουλου με την παρασκευή ψημένων προϊόντων από κρέας κοτόπουλου, ύψους €7,5 εκατ. • Για την μονάδα παραγωγής ζωοτροφών για όρνιθες αναπαραγωγής, μία επένδυση €3,5 εκατ., έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και η ανάθεση σε ξένη εταιρεία της κατασκευής της μονάδας, η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία σε περίπου 1,5 χρόνο • Για την επέκταση της δυναμικότητας και τον εκσυγχρονισμό του πτηνοσφαγείου, μία συνολική επένδυση €8 εκατ., προχωράει η διαδικασία ελέγχου των προσφορών προκειμένου να καταλήξει ο Συνεταιρισμός σε μειοδότη. Πρόκειται για ένα project, το οποίο, επίσης, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2022 •

Η εταιρεία σχεδιάζει και την υλοποίηση μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων πτηνοτροφείων, μία επένδυση €1,5 εκατ., η οποία βρίσκεται στο στάδιο της έκδοσης αδειών • Ολοκληρώθηκε ο εκσυγχρονισμός κέντρων διανομής του Συνεταιρισμού, σε Κέρκυρα και Ρόδο. Η επένδυση για τα κέντρα διανομής έχει προϋπολογιστεί στο €1,5 εκατ. • Συνεχίζεται η ανανέωση του μεταφορικού στόλου. Πρόκειται για νέα αυτοκίνητα (ψυγεία) για τη διανομή των προϊόντων του Συνεταιρισμού

DATA – ΠΙΝΔΟΣ (σε €χιλ.) Κύκλος εργασιών 2020*: 264.000 2019: 270.110 2018: 250.074 Κέρδη μετά από φόρους 2020*: 1.000-1.500 2019: 3.118 2018: 2.894 *εκτιμήσεις

Μάκης Αποστόλου FnB