Στην μείωση των καταστημάτων τους κατά 50% θα προχωρήσουν οι τράπεζες την επόμενη διετία στο πλαίσιο συρρίκνωσης του λειτουργικού κόστους με στόχο την τόνωση των εσόδων τους, δηλαδή της κερδοφορίας, αλλά και της προσαρμογής τους με τις επιταγές της νέας ψηφιακής εποχής.
Τα business plan των τραπεζών προβλέπουν ότι τη διετία 2019-2020 θα κλείσουν συνολικά 1.000 καταστήματα -από 2.000 που έχουν σήμερα- καθώς έχει υπολογισθεί ότι η δύναμη που πρέπει να διαθέτει σε αυτό το κομμάτι κάθε πιστωτικό ίδρυμα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 300 καταστήματα.
Η ανάγκη περιορισμού του δικτύου των καταστημάτων πέραν της ψηφιακής αναπροσαρμογής υποδεικνύεται και από τα αναιμικά έσοδα των ελληνικών τραπεζών, τα οποία πλήττουν ευθέως την κερδοφορία. «Δεν δίνουμε νέα δάνεια, τα επιτόκια των υφιστάμενων χορηγήσεων, κυρίως στα στεγαστικά δάνεια, είναι χαμηλά και την ίδια στιγμή ο περιορισμός των εξόδων έχει φρενάρει», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας.
Οι αποχωρήσεις
Αναπόφευκτα το μικρότερο δίκτυο φέρνει και μείωση των εργαζομένων και σύμφωνα με τον προγραμματισμό των τραπεζών μέχρι το 2021 αναμένεται να αποχωρήσουν τουλάχιστον 6.000 τραπεζοϋπάλληλοι. Πέραν των πλάνων αναδιάρθρωσης που καλούνται να συνεχίσουν να εφαρμόζουν οι τράπεζες για την επόμενη 3ετία η ανάγκη μείωσης του προσωπικού εκπορεύεται, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές και, από την αλλαγή της φύσης της τραπεζικής δουλειάς για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
«Σήμερα και για όσο οι τράπεζες παλεύουν με το τέρας των κόκκινων δανείων υπάρχει ανάγκη για διαφορετικά προσόντα των υπαλλήλων. Το μεγαλύτερο τμήμα του υφιστάμενου προσωπικού έχει εκπαιδευθεί στο παρελθόν για να χορηγεί δάνεια, κάρτες κ.λπ. Τώρα χρειάζεται να έχει γνώσεις αναδιάρθρωσης προβληματικών δανείων», εξηγεί η ίδια πηγή και προσθέτει: «Ακόμη κι όταν αρχίσουν οι τράπεζες, από το 2019 και μετά, να δίνουν εκ νέου δάνεια κυρίως προς τις επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν γνώση των νέων τεχνολογιών και της νέας τραπεζικής κουλτούρας όπως αυτή διαμορφώνεται σε διεθνές επίπεδο. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως η βασική τραπεζική εργασία της χορήγησης δανείου θα αλλάξει εκ βάθρων, αλλά πρέπει να αλλάξει το μείγμα των προσόντων».
2.000 άτομα σε 6 μήνες
Η μείωση του προσωπικού συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό σε ετήσια βάση και ήδη από τις αρχές του έτους μέχρι τον Ιούνιο αποχώρησαν με προγράμματα εθελουσίας εξόδου 2.000 εργαζόμενοι: 1.000 άτομα από την τράπεζα Πειραιώς, 600 την Alpha Bank ΑΛΦΑ -2,91% και 400 εργαζόμενοι από την Eurobank ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα εθελουσίας της Εθνικής Τράπεζας με στόχο την «έξοδο» 500 υπαλλήλων.
Αναστασία Παπαϊωάννου euro2day.gr