Με «οδηγό» τον κατασκευαστικό τομέα, ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - που μεταξύ άλλων κατασκευάζει τον "θεσσαλικό" αυτοκινητόδρομο Ε65 - σημείωσε σημαντική αύξηση των συνολικών εσόδων κατά το πρώτο τρίμηνο, καθώς αυτά ανήλθαν σε 819,7 εκατ. ευρώ, έναντι 634 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 29% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Αντίστοιχα, τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν σε 123,6 εκατ. ευρώ, από 105 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 23 εκατ. ευρώ, από 9,6 εκατ. ευρώ το περυσινό πρώτο τρίμηνο.

Ειδικότερα, τα έσοδα του κατασκευαστικού τομέα σχεδόν διπλασιάστηκαν, αγγίζοντας τα 297,5 εκατ. ευρώ, έναντι 150,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. Αντίστοιχα, τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν σε 34,3 εκατ. ευρώ, έναντι 8,3 εκατ. ευρώ, λόγω των αυξημένων εσόδων, αλλά και του μείγματος των έργων (πιο κερδοφόρα έργα από πέρυσι). Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος έχει συγκεντρώσει ένα ιστορικά υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων, ύψους 5,5 δισ. ευρώ (από 5,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022), εκ των οποίων 2,8 δισ. ευρώ αφορούν υπογεγραμμένες συμβάσεις και 2,7 δισ. ευρώ συμβάσεις προς υπογραφή. Σημειώνεται ότι το 90% των υπογεγραμμένων συμβάσεων αφορά έργα στην Ελλάδα.

Μεταξύ των σημαντικότερων έργων που πρόκειται να αναλάβει το επόμενο διάστημα ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, περιλαμβάνεται η σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, η οποία προβλέπει κατασκευαστικό αντικείμενο άνω του 1,1 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου από έργα συντήρησης και αναβάθμισης τμημάτων του οδικού άξονα. Επίσης, η θυγατρική ΤΕΡΝΑ πρόκειται να αναλάβει και το έργο της κατασκευής του Integrated Resort Complex (IRC) στο Ελληνικό, το συνολικό κόστος του οποίου υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ.

Στον τομέα των παραχωρήσεων οι διελεύσεις στους αυτοκινητοδρόμους σε λειτουργία αυξήθηκαν κατά 10,2% σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Τα έσοδα αυξήθηκαν σε 48,1 εκατ. ευρώ, από 41,2 εκατ. ευρώ, ενώ η λειτουργική κερδοφορία ενισχύθηκε κατά 44,5% σε 27,9 εκατ. ευρώ, έναντι 19,3 εκατ. ευρώ, κατά το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.

Ενέργεια

Σύμφωνα με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στον τομέα παραγωγής και εμπορίας ενέργειας (ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου), η ζήτηση ρεύματος στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 11,9% το πρώτο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα των πολύ υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών, αλλά και των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό και σε συνδυασμό με την αυξημένη παραγωγή από ΑΠΕ λόγω αύξησης της εγκατεστημένης ισχύος και τις αυξημένες εισαγωγές, η παραγωγή από μονάδες φυσικού αερίου μειώθηκε. Πάντως, στον τομέα της προμήθειας, η Ηρων Ενεργειακή ενίσχυσε το μερίδιο αγοράς της σε 7,53% (τον Μάρτιο), με αποτέλεσμα οι πωλήσεις να μην πληγούν, παρά μόνο οριακά.

Εως τα μέσα Μαΐου η εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου από ΑΠΕ αυξήθηκε σε 1.141 ΜW, καθώς προστέθηκαν επιπλέον 245 MW από τα νέα αιολικά πάρκα στην Εύβοια (74% του συνόλου του έργου). Στο τέλος του 2022, η εγκατεστημένη ισχύς είχε διαμορφωθεί σε 906 MW. Εντός χρονοδιαγράμματος βρίσκεται και η κατασκευή του έργου της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία, μεγέθους 680 MW, ενώ εκτός Ελλάδας, ο όμιλος ετοιμάζεται να ξεκινήσει την κατασκευή σημαντικής ισχύος έργων, κυρίως φωτοβολταϊκών. Συνολικά, υπολογίζοντας και τα προς κατασκευήν έργα, η συνολική ισχύς του ομίλου ξεπερνάει πλέον τα 2.000 MW.

Οπως τονίζει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το πρώτο τρίμηνο του 2023 χαρακτηρίστηκε από αδύναμους ανέμους έναντι πολύ ισχυρών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022. Πιο συγκεκριμένα, ο συντελεστής φόρτισης του συνολικού χαρτοφυλακίου διαμορφώθηκε σε 32,5% έναντι 36,5% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, γεγονός που είχε ως συνέπεια τη μείωση της παραγωγής.

Στο πλαίσιο αυτό, τα συνολικά έσοδα του ομίλου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή υποχώρησαν σε 73,9 εκατ. ευρώ, από 81,8 εκατ. ευρώ, ενώ μικρή επίπτωση στα έσοδα είχε και η επιβολή πλαφόν στην τιμή πώλησης από έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο του 2022. Στον αντίποδα, θετική συνεισφορά είχε η σταδιακή αύξηση των εσόδων από τη διαχείριση απορριμμάτων σε συνέχεια της έναρξης λειτουργίας του έργου στην Πελοπόννησο.

Πάντως, η διοίκηση του ομίλου αναμένει σημαντική ενίσχυση των εσόδων του σε βάθος χρόνου, λόγω έναρξης της λειτουργίας νέων αιολικών πάρκων εντός του 2023.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (βασισμένο στο ρεπορτάζ του Νίκου Ρουσάνογλου, Καθημερινή)