Στον «αέρα» εξακολουθεί να βρίσκεται το μέλλον της θρυλικής οινοποιίας «Μαλαματίνα», καθώς το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ανέβαλε επ’ αόριστον τη συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας, επικαλούμενο τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί η νέα δικάσιμος, αν και είναι πολύ πιθανό να μετατεθεί για τα τέλη Απριλίου, λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Η κρίσιμη συνεδρίαση, η οποία θα καθορίσει εν πολλοίς το μέλλον της πάλαι ποτέ κερδοφόρας εταιρείας, αφορά το σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο έχει κατατεθεί από τον Όμιλο των θεσσαλών της Μάντης Εμπορική Α.Ε. και το οποίο υπογράφεται από το 79,1% των πιστωτών.

Μεταξύ άλλων, το προωθούμενο σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία νέας εταιρείας και τη μεταφορά σ’ αυτή μέρους του ενεργητικού, όπως και το 24% της συνολικής οφειλής (σ.σ. ύψους 35,9 εκατ. ευρώ) προς τις τράπεζες και τα υπόλοιπα ιδρύματα (Piraeus SNF DAC, doValue, Εθνική Τράπεζα, ABS Metexelixis).

Υπό το νέο καθεστώς, εφόσον αυτό εγκριθεί από το Πρωτοδικείο, αναμένεται η επιστροφή της οινοποιίας στην κερδοφορία από τον 2ο χρόνο εφαρμογής του σχεδίου. Επίσης, υπάρχει προσδοκία για μέση ετήσια αύξηση του τζίρου κατά 3%, με προοπτική να διαμορφωθεί σε 14,7 εκατ. ευρώ το 11ο έτος.

Η νέα εταιρεία αναμένεται, επιπλέον, να παραγάγει 5,6 εκατ. λίτρα τελικού προϊόντος το 1ο έτος λειτουργίας, όγκος ο οποίος εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στα 7,5 εκατ. λίτρα από το 7ο έτος, φθάνοντας έτσι στα επίπεδα της περιόδου 2017 – 2018.

Από την πλευρά του, ο Όμιλος Μάντης δεσμεύεται να καταβάλλει 2,3 εκατ. ευρώ ως ενδιάμεση χρηματοδότηση, καθώς και 9 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας.

Πώς ξεκίνησε η «κατρακύλα»

Η «κατρακύλα» της ιστορικής οινοποιίας, η οποία ιδρύθηκε το 1895 από τον Κωνσταντίνο Μαλαματίνα στην Αλεξανδρούπολη, ξεκίνησε εξαιτίας των ενδοοικογενειακών διενέξεων, της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, αλλά και της αύξησης των χρεών προς τρίτους.

Σήμερα, ο Κωνσταντίνος Μαλαματίνας ελέγχει το 41,6% της εταιρείας, ενώ η πρώην σύζυγός του, Κατερίνα Μαλαματίνα, είναι κάτοχος του 19,5% των μετοχών. Το διαζύγιο και η σύγκρουσή τους αποτέλεσε την αρχή του κακού για την εταιρεία.

Το 2019, η «Μαλαματίνα» είχε πωλήσεις αξίας 13 εκατ. ευρώ, ελέγχοντας το 41% της αγοράς ρετσίνας. Οι εξαγωγές δε, αποτελούσαν το 16% του συνολικού τζίρου. Διαθέτει τρία ιδιωτικά οινοποιοία, μία εγκατάσταση εμφιάλωσης και μία εγκατάστασης αποθήκευσης.

O Όμιλος Μάντης (ιδρύθηκε από τους Τρικαλινούς επιχειρηματίες Τάκη Χαντζή και αδερφούς Κρομμύδα), ο οποίος έχει αναδειχθεί ως προτιμητέος επενδυτής, δραστηριοποιείται στην αγορά εσαγωγών ποτών, αλκοολούχων αναψυκτικών και άλλων καταναλωτικών προϊόντων. Ανάμεσα στις ετικέτες ποια διακινεί και διανέμει, ξεχωρίζουν τα ενεργειακά ποτά «Redbull».

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του 2018, ο τζίρος της εμπορικής εταιρείας ανέρχεται σε 32,9 εκατ. ευρώ, με τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους να διαμορφώνονται σε 1,2 εκατ. ευρώ.

thessaliaeconomy.gr