Μία από τις απώλεις που καταγράφει η επειχειρηματική κοινότητα της Μαγνησίας από τις μεγάλες φωτιές που κατέκαψαν 400.000 στρέμματα στο νομό είναι και το συγκρότημα του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού "Η Δήμητρα" στη Νέα Αγχίαλο.

Οι εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού, που βρίσκονταν επί της εθνικής οδού Βόλου-Μικροθηβών ήταν σε απόσταση αναπνοής από τους χώρους των στρατιωτικών εγκαταστάσεων που έγιναν οι αλλεπάλληλες μεγάλες εκρήξεις το απόγευμα της Πέμπτης, με αποτέλεσμα η φωτιά να φθάσει στους υπαίθριους χώρους του Συνεταιρισμού και στη συνέχεια να παραδοθούν στις φλόγες οι κτιριακές του εγκαταστάσεις.

Στις εγκαταστάσεις της "Δήμητρας" ήταν αποθηκευμένες ποσότητες προπανίου και οινοπνεύματα αφού ο Συνεταιρισμός παρήγαγε τα φημισμένα τσίπουρα και κρασιά του

Η Ιστορία του Συνεταιρισμού

Το 1908 εγκαταστάθηκαν στη Νέα Αγχίαλο οι πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία φέρνοντας μαζί τους το μεράκι της αμπελουργίας. Ο Συνεταιρισμός ιδρύθηκε από αυτούς το 1918 και έκτοτε δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς της μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις του (Οινοποιείο και Εμφιαλωτήριο οίνων, Αποσταγματοποιείο – Ποτοποιείο, Ελαιουργείο).

Το 1981 παίρνει από το Υπουργείο Γεωργίας την άδεια για την εμφιάλωση κρασιού Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος, κρασί που κυκλοφορεί από τότε στην αγορά κατ αρχήν με την επωνυμία "ΑΓΧΙΑΛΟΣ" και από πέρσυ με την επωνυμία ΡΟΥΑ ΜΑΤ.

Από το 1984 αντιμετωπίζεται η ανάγκη μετεγκατάστασης και εκσυγχρονισμού του Οινοποιείου και έτσι το 1988 που ολοκληρώνονται οι εργασίες κατασκευής του νέου, γίνεται η μεταφορά του στις νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο 4ο χλμ. Της Εθνικής Οδού Ν. Αγχίαλου – Μικροθηβών, σε ιδιόκτητη έκταση 36.000 τετραγ. Μέτρων.

Ο βασικός εξοπλισμός του Οινοποιείου – Εμφιαλωτηρίου οίνων, που εκσυγχρονίστηκε εκ νέου την περίοδο 2005/2006, περιλαμβάνει:

-Ανοξείδωτες δεξαμενές διαφόρων μεγεθών, συνολικής χωρητικότητας 7.600 τόννων.

-Σωστά σχεδιασμένη παραλαβή και γλευκοποίηση λευκών και ερυθρών ποικιλιών σταφυλιών, αποτελούμενη από καινούργια σύγχρονα μηχανήματα.

-Πλήρως εξοπλισμένα σύγχρονα εμφιαλωτήρια δυναμικότητος 6.000 φιαλών την ώρα για εμφιάλωση φιαλών από γυαλί ή από πλαστικό.

Στις ανωτέρω εγκαταστάσεις προσκομίζονται και οινοποιούνται τα σταφύλια όλης της περιοχής, οι βασικές ποικιλίες των οποίων είναι ΡΟΔΙΤΗΣ, ΣΑΒΒΑΤΙΑΝΟ, ΣΥΚΙΩΤΗΣ ,ΜΕRLOT,GRENACHE ROUGE και SYRAH τα οποία προέρχονται από αμπελώνες έκτασης 4.000 περίπου στρεμμάτων. Το σύνολο των σταφυλιών που προσκομίζονται ετησίως προς οινοποίηση στον Συνεταιρισμό ανέρχεται σε 5.500.000 κιλά περίπου.

Τα παραγόμενα εμφιαλωμένα κρασιά όλων των τύπων και συσκευασιών για την κάλυψη των απαιτήσεων της κατανάλωσης, κυκλοφορούν στην αγορά με τις επωνυμίες POYA MAT, ΔΗΜΗΤΡΑ, ΚAINOYPIO, ΦΙΛΥΡΑ.

Σε όλους τους οινοποιήσιμους αμπελώνες των παραγωγών – μελών του Συνεταιρισμού, από την περίοδο 2004/2005 εφαρμόζεται υποχρεωτικά Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, το οποίο έχει πιστοποιηθεί σύμφωνα με τα πρότυπα AGRO 2-1 και AGRO 2-2 του Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π – AGRCERT του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξής και Τροφίμων.

Μεγάλο μέρος δε των αμπελώνων των μελών του Συνεταιρισμού εφαρμόζουν βιολογική καλλιέργεια.

Στο Οινοποιείο – Εμφιαλωτήριο κρασιών του Συνεταιρισμού εφαρμόζεται Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητος κατά το πρότυπο ISO 9001:2000 και σύστημα HACCP κατά ΕΛΟΤ 1416:2000.

Τα ανωτέρω συστήματα έχουν αξιολογηθεί και πιστοποιηθεί από την εταιρεία Lloyds’ Register Quality Assurance (LRQA).

Το 2000 εγκαινιάστηκε η πρώτη υπερσύγχρονη μονάδα Αποσταγματοποιείου – Ποτοποιείου για την παραγωγή του Θεσσαλικού Τσίπουρου η οποία λειτουργεί με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.

Το 2010 ολοκληρώθηκε η επέκταση της μονάδας του Αποσταγματοποιείου – Ποτοποιείου με την οποία διπλασιάσθηκε η παραγωγική δυναμικότητα για να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση του προιόντος η οποία εγκαινιάστηκε στις 3.4.2001 από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Κώστα Σκανδαλίδη.

Το παραγόμενο προϊόν (με γλυκάνισο και χωρίς γλυκάνισο) κυκλοφορεί στην αγορά με την επωνυμία "ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ", σε συσκευασίες των 0,005lt., 0,10lt., 0,20 lt., 0,70lt, 1,5lt και 5 lt και χαρακτηρίζεται από την πλούσια γεύση και το υπέροχο αρωμά του.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε μελέτη πανεπιστημιακού επιπέδου το "ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ" πρώτευσε μεταξύ 145 δειγμάτων.

O Συνεταιρισμός σήμερα απασχολεί 40 εργαζόμενους σε μόνιμη βάση και αποτελεί μια σύγχρονη συνεταιριστική οργάνωση, με 152 ενεργά μέλη, με πλήρη και σύγχρονο εξοπλισμό.

Ζ.Η. thessaliaeconomy.gr