Στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημοσιεύθηκε στις 17 Μαΐου η αίτηση καταχώρισης ονομασίας Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) για το τυρί Κασκαβάλι Πίνδου. Η εν λόγω δημοσίευση δίνει περιθώριο τριών μηνών (έως τις 17 Αυγούστου) για την υποβολή ενδεχόμενων ενστάσεων κατα της καταχώρισης του τυριού ως ΠΓΕ, και εφόσον δεν υπάρξουν ενστάσεις θα ανοίξει ο δρόμος για τη συμπερίληψη του ελληνικού προϊόντος στον ευρωπαϊκό κατάλογο των προϊόντων ΠΓΕ.

Όπως διευκρινίζεται στη δημοσίευση, το Κασκαβάλι Πίνδου είναι ένα ημίσκληρο τυρί που παρασκευάζεται με την τεχνική της θερμαινόμενης τυρομάζας, με βουτυρώδη, ελαφρώς ξινή και ελαφρώς αλμυρή γεύση, που το διακρίνει από παρόμοια τυριά του ίδιου τύπου. Τα γευστικά χαρακτηριστικά του τυριού οφείλονται εν μέρει στην περιοδική προσθήκη αλατιού που αποτελεί μέρος της διαδικασίας παραγωγής και στο χρησιμοποιούμενο γάλα που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες και έντονο, μεστό άρωμα.

Το Κασκαβάλι Πίνδου παρουσιάζει τα ακόλουθα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά:- περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες επί ξηρού > 45%,- περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες 27-30%,- περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες 25-28%,- μέγιστη περιεκτικότητα σε υγρασία 40-45%.Τέλος, η περιεκτικότητά του σε αλάτι κυμαίνεται μεταξύ 1,4 και 2%.Σημειώνεται ότι η περιοχή στην οποία παράγεται το γάλα και παρασκευάζεται το Κασκαβάλι Πίνδου περιλαμβάνει το σύνολο της Περιφέρειας Ηπείρου, τις Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Γρεβενών και Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και τις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων και Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σπύρος Πιστικός Foodreporter