Ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις που αφορούν τoυς πλημμυροπαθείς του περασμένου Σεπτεμβρίου έκανε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, μετά από ερώτηση που δέχθηκε από τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας, Τάσο Τσιαπλέ. «Σύντομα θα παρουσιάσουμε το πρόγραμμα που εκπονείται και σε περίπου δεκαπέντε μέρες θα παρουσιαστεί», τόνισε ο κ. Κουρέτας.

Ο περιφερειάρχης ενημέρωσε πως σύντομα θα πρόκειται για ένα πρόγραμμα με όλους τους άξονές του, το οποίο εκπονείται όλο αυτό το διάστημα.ί.

«Ως επιστήμονας, πέρα από περιφερειάρχης, θεωρώ πως θα χρειαστούν πάνω από δύο χρόνια για να φτάσουμε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο θωράκισης της Θεσσαλίας», σημείωσε ο κ. Κουρέτας.

Από εκεί και πέρα, αναφέρθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα την περασμένη Πέμπτη με του υπουργικό κλιμάκιο και παρέθεσε τα στοιχεία που αποκόμισε. Σχετικά με τους παραγωγούς φυτικής παραγωγής ανέφερε ότι θα αποζημιωθούν μέχρι το Μάιο, ενώ πρόβλημα υπάρχει σχετικά με το ζωικό κεφάλαιο, καθώς ακόμα δεν έχει λυθεί το θέμα των κτηνοτροφικών μονάδων.

Μετεγκατάσταση για Μεταμόρφωση και Βλοχό

«Θα υπάρξει μετεγκατάσταση της Μεταμόρφωσης και του Βλοχού», ανέφερε ο κ. Κουρέτας με τον ίδιο να σημειώνει πως σύμφωνα με πληροφόρησή του έχει βρεθεί το σημείο και εκεί θα στηθούν 120-150 σπίτια και θα αποτελέσουν δωρεά του Συνδέσμου Βιομηχάνων, όπου ο ίδιος είχε και συνάντηση.

Σχετικά με την αποκατάσταση του οδικού δικτύου, ήδη το υπουργείο Μεταφορών ετοιμάζει ένα κονδύλι 880 εκατ. ευρώ και αναμένεται οι εταιρείες να ξεκινήσουν τα έργα μετά το Πάσχα. «Σχετικά με την προσωρινή αποκατάσταση έχει σταλθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας έγγραφο προς τους κ.κ. Ταχιάο, Λιβάνιο και Τριαντόπουλο και τα αρμόδια υπουργεία για την εξεύρεση ποσού».

Σχετικά με τους καθαρισμούς των ρεμάτων και των ποταμών αναμένεται να χρειαστεί ένα ποσό άνω των 500 εκατ. ευρώ με τον κ. Κουρέτα να σημειώνει πως «στο συνολικό κόστος θα πρέπει να ενσωματωθεί και το αντιπλημμυρικό σχέδιο της Ολλανδικής εταιρείες» που θα δημοσιοποιηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η πρόταση για την Κάρλα

Τέλος, σχετικά με την λίμνη Κάρλα, ανέφερε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει καταθέσει ήδη το αίτημά της κι αφορά τη δημιουργία σήραγγας αποστράγγισης των υδάτων με έξοδο το Αιγαίο, χωρίς όμως να γνωρίζει αν θα δεχθεί την πρόταση αυτή η Κυβέρνηση.

«Εμείς έχουμε καταθέσει την πρόταση. Στην πρόταση αυτή υπάρχει ένα κομμάτι που αφορά την αντιμετώπιση του υδατικού ελλείμματος της Θεσσαλίας. Σε συνδυασμό με την δημιουργία μικρών φραγμάτων και αυτού της Σκοπιάς μηδενίζουμε το έλλειμμα 3 δις κυβικών».

Χρίστος Τζίκας, larissanet.gr