Στους τρεις ανέρχονται πλέον οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους από την κακοκαιρία «Daniel», η οποία πλήττει για περισσότερα από δύο 24ωρα πολλές περιοχές της χώρας. Eνας 82χρονος ανασύρθηκε χθες χωρίς τις αισθήσεις του, αφότου καταπλακώθηκε από όχημα στην περιοχή Ελληνόπυργος της Καρδίτσας. Ο ηλικιωμένος εντοπίστηκε από στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μουζακίου, δεδομένου ότι στο σημείο δεν μπορούσε να πλησιάσει ασθενοφόρο. Νωρίτερα μια ηλικιωμένη γυναίκα βρέθηκε νεκρή στην Πάλτση Πηλίου.
Βόλο, Πήλιο, Σκιάθο, βόρεια Εύβοια, Καρδίτσα, Φθιώτιδα αλλά και Αθήνα χτύπησαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλώντας τρομερά προβλήματα. Εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης έκλεισε το μεσημέρι και η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο ύψος του Κιλελέρ στο ρεύμα προς Αθήνα, καθώς το οδόστρωμα είχε γεμίσει λάσπες και κλαδιά που συμπαρέσυρε το νερό. Τα ορμητικά νερά του Πορταϊκού ποταμού παρέσυραν και την παλιά γέφυρα του Αγίου Βησσαρίωνα στην Πύλη Τρικάλων, ενώ νωρίτερα είχε καταρρεύσει γέφυρα στην περιοχή των Στουρναραίικων.
Ζημιές σημειώθηκαν και στην Αργολίδα κυρίως σε Επίδαυρο και Ερμιονίδα. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στη Θεσσαλία, με τα 4/5 του Θεσσαλικού Κάμπου να έχουν σοβαρές ζημιές. Στον Βόλο οι βροντές, οι κεραυνοί αλλά και οι σφοδρές βροχοπτώσεις συνεχίζονται με ελάχιστα διαλείμματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην πόλη προκειμένου να συντονίσει τις προσπάθειες αντιμετώπισης των δυσκολιών που έχουν προκύψει από την κακοκαιρία, η οποία μάλιστα αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα.
Χωρίς νερό και ρεύμα
Περισσότερες από 30 ώρες, έως χθες αργά το βράδυ, πολλές περιοχές του Βόλου είχαν μείνει χωρίς ρεύμα, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί και η υδροδότηση. Σταδιακά αποκαθίσταται η σύνδεση με το ηλεκτρικό, αλλά εξαιτίας των εκτεταμένων καταστροφών στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ είναι πιθανό να χρειαστεί αρκετός χρόνος ακόμη. Δεδομένου ότι πολλοί πολίτες δεν είχαν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ο δήμαρχος τους καλούσε να προμηθευτούν εμφιαλωμένο νερό από το δημαρχείο, εφόσον βέβαια κατάφερναν να φθάσουν με κάποιον τρόπο έως εκεί, αφού η πόλη έχει μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη. Ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο είναι κυριολεκτικά διαλυμένο, γεγονός που όπως φαίνεται δεν ήταν απρόσμενο, εφόσον οι συγκεκριμένες περιοχές πλημμυρίζουν συχνά ακόμη και με πολύ λιγότερη βροχή.
«Οι συνοικίες γύρω από το λιμάνι πλημμυρίζουν πολύ συχνά. Αυτό συμβαίνει γιατί εκεί καταλήγουν τα δύο ρέματα του Βόλου, ο Ξηριάς και ο Κραυσίδωνας, οι εκβολές των οποίων έχουν περιοριστεί δραστικά για να φτιαχτούν “υποδομές”. Αεροφωτογραφίες του 1945 δείχνουν πώς ήταν τα ρέματα στη φυσική τους κοίτη. Ο Ξηριάς είχε εκβολές 640 μέτρα και σήμερα είναι 40 μέτρα και ο Κραυσίδωνας 240 μέτρα, τα οποία έχουν περιοριστεί και πάλι σε 40 μέτρα. Το νερό που έπεσε ήταν φυσικά συγκλονιστικό, αλλά δεν θα είχαμε αυτές τις καταστροφές αν δεν είχαν στενέψει τόσο πολύ τα ρέματα. Εχουμε βάλει μια τάπα στη ροή του νερού, στο ποτάμι, το νερό δεν έχει τον χώρο που χρειάζεται», εξηγεί στην «Κ» ο τοπογράφος - μηχανικός Δημήτρης Θεοδοσόπουλος, επικεφαλής ερευνητικής ομάδας για τα ρέματα της Αττικής. «Και τα αντιπλημμυρικά έργα που σχεδιάζονται και γίνονται είναι στην κατεύθυνση της “καναλοποίησης” των ρεμάτων που αντιμετωπίζονται μόνο ως αγωγοί ομβρίων. Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη ανοίγουν και πάλι τα υπόγεια ρέματα. Το κλίμα αλλάζει, εμείς δεν πρέπει να αλλάξουμε;», αναρωτιέται ο κ. Θεοδοσόπουλος.
Στο μεταξύ, το βόρειο και το νότιο Πήλιο παραμένουν αποκομμένα από την πόλη του Βόλου καθώς οι δρόμοι και τα γεφύρια έχουν διαλυθεί, ενώ πολλά χωριά δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους λόγω των κατολισθήσεων και των πτώσεων δέντρων που έχουν μπλοκάρει πλήρως την πρόσβαση. Είναι δύσκολο έως αδύνατον να προσεγγίσουν τόσο η Πυροσβεστική όσο και τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας και της Περιφέρειας, ακριβώς γιατί οι δρόμοι είναι απροσπέλαστοι από τη λάσπη και τα φερτά υλικά.
«Χάος». Με αυτή τη λέξη περιγράφει την κατάσταση στο Πήλιο ο Χρήστος Φάβιος που βρίσκεται εγκλωβισμένος στο χωριό Μηλίνα. Oπως λέει, δεν υπάρχουν πλέον δρόμοι, αφού το οδόστρωμα έχει υποχωρήσει, κτίρια έχουν παρασυρθεί, όλες οι γέφυρες έχουν πέσει, ενώ φυσικά δεν υπάρχουν νερό και ηλεκτρικό. Το νερό που έπεσε ήταν πρωτοφανές. Ενδεικτικά στη Ζαγορά σημειώθηκε ρεκόρ ημερήσιας βροχόπτωσης με 754 χιλιοστά βροχής σε μόλις 20 ώρες, τη στιγμή που μέσα σε ένα χρόνο το ύψος βροχής στην Αττική δεν ξεπερνάει τα 400 χιλιοστά βροχής.
Στη Λαμία
Και στη Λαμία χθες κεντρικοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και γέμισαν πέτρες και φερτά υλικά, με αποτέλεσμα σε πολλά σημεία να είναι αδύνατη η κυκλοφορία. Ωστόσο, ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες σε πολλές περιοχές. Στα Τέμπη εκατοντάδες στρέμματα με καλλιέργειες πατάτας και φασολιών, καθώς και καλλιέργειες αμυγδάλου, ροδακίνου και σταφυλιού βρίσκονται πλέον κάτω από το νερό.
Για σήμερα Πέμπτη 7/9 αναμένονται, σύμφωνα με την ΕΜΥ, ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε Θεσσαλία, Σποράδες, βόρεια Εύβοια, κεντρική και ανατολική Στερεά. Τα φαινόμενα από το απόγευμα αναμένεται να εξασθενήσουν. Πάντως οι νέες βροχοπτώσεις στις ήδη επιβαρυμένες ή και πλημμυρισμένες περιοχές θα έρθουν να επιδεινώσουν τις δυσκολίες.
Δρόμοι κόπηκαν στη μέση, γέφυρες και σπίτια κατέρρευσαν, επιχειρήσεις υπέστησαν ανυπολόγιστες ζημιές, ζώα πνίγηκαν, καλλιέργειες καταστράφηκαν.
Τάνια Γεωργιοπούλου, Καθημερινή