"Ο καθένας, θα πρέπει να κάνει τη δουλειά του. Εμείς έχουμε ως έργο τη διατήρηση των τιμών" ξεκαθάρισε χθες η πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ στα πολυάριθμα ερωτήματα που δέχθηκε, σχετικά με το αν η ΕΚΤ, είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε μια ταχύτερη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, με στόχο να τονώσει την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. 

Όπως είπε, συγκεκριμένα η ΕΚΤ θα πρέπει να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών οδηγώντας σε ένα πληθωρισμό κοντά στο 2% και τα κράτη μέλη να πάρουν σωστές αποφάσεις, για να αναστραφεί η συνεχιζόμενη επιβράδυνση της Ευρωζώνης, εν όψει και του αναμενόμενου εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ.

Έδωσε μάλιστα και μια εικόνα για το πώς βλέπει τα πράγματα η ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι υπάρχει πρόβλημα σε κάποια κράτη της Ευρωζώνης, να υλοποιήσουν τους προϋπολογισμούς τους. "Έχουμε την εντύπωση, ότι τουλάχιστον 4 κράτη μέλη, είτε εκτελούν τους προϋπολογισμούς τους με βάση τα δεδομένα του 2023 ή των αρχών του 2024, είτε δεν έχουν καθόλου νέα δεδομένα" είπε χαρακτηριστικά για να καταδείξει μεν το πρόβλημα, χωρίς όμως να κατονομάζει τα κράτη μέλη που το αντιμετωπίζουν. 

Παράλληλα, στις απαντήσεις της, η επικεφαλής της ΕΚΤ άφησε εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί και κάτι άλλο : Ότι παρά το πολιτικοοικονομικό πρόβλημα που καταγράφεται εδώ και καιρό σε Γερμανία και Γαλλία, η Ευρωζώνη ως σύνολο, δεν μπορεί να παραμένει άπραγη, περιμένοντας και τη σώσει μόνη της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ωστόσο, όταν της αναφέρθηκε ο κίνδυνος για ανεξέλεγκτη διολίσθηση της ισοτιμίας του ευρώ σε σχέση με δολάριο, είπε ότι η ΕΚΤ έχει εργαλεία που μπορούν να αποτρέψουν κάτι τέτοιο, και εξήγησε τη στάση αυτή διευκρινίζοντας, ότι η ισοτιμία ευρώ δολαρίου επηρεάζει αρνητικά και τον πληθωρισμό.

Έχοντας στα χέρια της την απόφαση για τη μείωση των επιτοκίων του ευρώ κατά 0,25%, δεν έκρυψε ότι υπήρχαν μέλη του συμβουλίου νομισματικής πολιτικής, τα οποία λόγω της συγκυρίας ζήτησαν μείωση επιτοκίων 0,5%. Τελικά, όμως, αποφασίστηκε ότι και η τέταρτη μείωση των επιτοκίων, θα είναι ίδια με τις τρεις που προηγήθηκαν. Σημείωσε μάλιστα ότι πλέον το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, μειώθηκε πλέον στο 3%, από 4% που ήταν στα μέσα του χρόνου.

Παράθυρο για ταχύτερη μείωση επιτοκίων

Παρόλα αυτά, ανάμεσα στις απαντήσεις της, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο , από τις αρχές του επόμενου χρόνου, να υπάρξει κάποια επιτάχυνση της νομισματικής πολιτικής καθώς, όπως τόνισε , πλέον ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι σε φάση αποκλιμάκωσης η οποία υπόκειται τόσο σε ανοδικούς όσο και σε καθοδικούς κινδύνους.

Με άλλα λόγια, αν ο πληθωρισμός πλησιάσει στο μεσοπρόθεσμό στόχο του 2% νωρίτερα από το 3ο τρίμηνο του 2025, όπως προβλέπουν οι ανεξάρτητες αναλύσεις της ΕΚΤ, τότε μπορεί οι επόμενες μειώσεις επιτοκίων να είναι μεγαλύτερες.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, κράτησε κλειστά τα χαρτιά της και για την απόσταση που θα διανύσει η Κεντρική Τράπεζα του ευρώ, μέχρι να κλείσει τον κύκλο της μείωσης των επιτοκίων. Δεν δίστασε να αναφέρει ότι υπάρχουν απόψεις μέσα στο ΔΣ, αλλά και στις αγορές, οι οποίες θέλουν τη μείωση των επιτοκίων του ευρώ, σε επίπεδα που κυμαίνονται από το 2,25% έως και το 1,75%. Τόνισε όμως, ότι η σχετική συζήτηση είναι πολύ πρόωρη να γίνει σήμερα και παρέπεμψε το θέμα για το 2025, με το αποτέλεσμα να κρίνεται από τις προβλέψεις που θα έχει τότε η ΕΚ.

Τάσος Δασόπουλος, Capital.gr