Αλλαγή στην εικόνα της ελληνικής εστίασης φαίνεται ότι προκαλεί η εφαρμογή της κάρτας εργασίας. Η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου 2024, με οριστική εφαρμογή την 1η Μαρτίου 2025. Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Καρασαββίδης, στέκεται στις εργατοώρες που απαιτούνται από εργαζομένους των επιχειρήσεων εστίασης να συμπληρώνουν ωράρια στο λογισμικό. Για τη συμπλήρωση δεν έχει υπάρξει ακόμη καμία εκπαίδευση. «Τα λογισμικά δεν συνδέουν αυτόματα επίσης της παραγγελιοληψία με την κράτηση τραπεζιού και με τον τελικό λογαριασμό και την απόδειξη. Ίσως σύντομα αναγκαστούμε, πέρα από την ερώτηση “μετρητά ή κάρτα” που γίνεται προκαταβολικά και εκνευρίζει πολλούς, να ζητάμε από τους πελάτες να εξοφλούν άμεσα με το που παραγγέλνουν», είπε στο FOODReporter ο κ. Καρασαββίδης. «Η κάρτα εργασίας θα εφαρμοστεί και θα θέσει κανόνες, βάζοντας τάξη στον κλάδο. Θα φέρει διαφορετική λογική προσέγγισης. Σε κάποιες περιπτώσεις, θα λειτουργεί προστατευτικά για επιχειρηματίες και εργαζομένους, καθώς δημιουργεί τη σαφή απόδειξη των συνολικών καθημερινών ωρών εργασίας», είπε ο Γιάννης Δαβερώνης, πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής (ΕΕΕΣΑ) και Γ.Γ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ).
Το αίτημα μείωσης ασφαλιστικών εισφορών
Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι λειτουργικό το νέο σύστημα είναι η κυβέρνηση να προβεί σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, όπως τονίζει: «Η εστίαση πιέζεται ασφαλιστικά, φορολογικά, από ελέγχους, από έλλειψη προσωπικού. Η κερδοφορία μας πιέζεται. Πρέπει η Πολιτεία να καταλάβει ότι θα τηρήσουμε τον νόμο, αλλά πρέπει όλες οι πλευρές να είναι ευχαριστημένες και οι επιχειρήσεις βιώσιμες», σημείωσε. «Οι ασφαλιστικές εισφορές είναι ακόμη υψηλές. Ως ΠΟΕΣΕ, δεν θα επιτρέψουμε καμία επιχείρηση να κλείσει. Υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί συγκέντρωση στον κλάδο, όμως δεν μοιάζει με το λιανεμπόριο. Στην εστίαση, ο καταναλωτής επιδιώκει το παραδοσιακό και αυθεντικό προϊόν, την επαφή με τον εστιάτορα ή τον ψητοπώλη, επειδή τον επιλέγει από εμπιστοσύνη. Χρειάζεται συζήτηση και διαβούλευση και σ’ αυτή τη φάση βρισκόμαστε», πρόσθεσε ο κ. Καπερώνης.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ψητοπωλών και Παρασκευαστών Σουβλακιών εν Αθήναις, Νίκος Αγγελοσούλης, μιλώντας στο FOODReporter, επεσήμανε ότι «χρειάζονται ακόμη σημαντικές βελτιώσεις στο σύστημα της Εργάνης». «Είναι πολύ αυστηρό το χρονικό περιθώριο του δεκαλέπτου για την προσέλευση στην εργασία, επειδή πολύ συχνά υπάλληλοι της εστίασης καθυστερούν στη δουλειά τους. Υπάρχει κενό», τόνισε. «Προς το παρόν βρίσκουμε κλειστές πόρτες στην απόπειρα συνεννόησης με την Πολιτεία. Ζητάμε πιο ευέλικτη κάρτα εργασίας, δυνατότητα “σπαστής” εργασίας με λιγότερες ενδιάμεσες ώρες ξεκούρασης. Για τη συμπλήρωση των ωραρίων, θα χρειαστεί να εκπαιδεύσουμε... HR Manager», συμπλήρωσε ο κ. Αγγελοσούλης.
Κωνσταντίνος Βορίλας, Foodreporter