Αντιμέτωπη για δεύτερη φορά με κατασχέσεις βρίσκεται η γνωστή θεσσαλική βιομηχανία Soukos Robots, η οποία δραστηριοποιείται από το 1979 στον σχεδιασμό, τη μελέτη και την ανάπτυξη οπλικών και ρομποτικών συστημάτων. Η Λαρισινή επιχείρηση είχε και παλαιότερα θέματα πλειστηριασμών σε περιουσιακά της στοιχεία αλλά είχε ανταποκριθεί με επιτυχία στις δανειακές της υποχρέώσεις. Πάντως ούτε ο νέος πλειστηριασμός εις βάρος της, που είναι προγραμματισμένος για τις 13 Δεκεμβρίου 2023, πρόκειται να εκτελεστεί, καθώς οι εκτελέσεις στη Θεσσαλία έχουν ανασταλεί για έξι μήνες λόγω των πλημμυρών, και η Soukos είναι μια από τις πληττόμενες επιχειρήσεις της περιοχής.

Στον τομέα των Αμυντικών Εφαρμογών, η Soukos Robots έχει συνεργαστεί και με την ελληνική κυβέρνηση. Ως προμηθευτής τεχνολογικών συστημάτων και τεχνογνωσίας έχει αναπτύξει και παραδώσει εξοπλισμό και συστήματα που συμβάλλουν στην ασφάλεια των συνόρων και την προστασία των πολιτών από την τρομοκρατία. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η εταιρεία είχε υπογράψει στο παρελθόν και μια μεγάλη συμφωνία με την αμερικανική Raytheon.

Ανάμεσα στα προϊόντα της Soukos Robots ξεχωρίζουν το ρομπότ περισυλλογής, μεταφοράς και εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών "Ηρακλής”, το "Οδυσσέας”, που εξουδετερώνει εκρηκτικούς μηχανισμούς, και το "Μινώταυρος”, το οποίο μπορεί με την χρήση συστήματος λέιζερ να αχρηστεύει drones.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της προώθησης και της εμπορικής εκμετάλλευσης των καινοτόμων προϊόντων της εταιρείας με περιβαλλοντικές εφαρμογές, ιδρύθηκε το 2008 η εταιρεία Soukos Environmental ΑΒΕΕ, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Ιδιοκτήτης της εταιρείας - και το μυαλό πίσω από κάθε προϊόν- είναι ο Κωνσταντίνος Σούκος, ο οποίος έχει αναγνωριστεί διεθνώς για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας του, τα οποία αποτελούν έργο ζωής του.

Η εταιρεία στεγάζεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην περιοχή της Λάρισας, όπου στο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) πραγματοποιείται η πρωτογενής σύλληψη της ιδέας, η εμπεριστατωμένη έρευνα και μελέτη και ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός των συστημάτων.

Η εταιρεία φαίνεται πως δέχτηκε πλήγμα την περίοδο της οικονομικής κρίσης και ειδικότερα από τα capital controls, με το 2015 να αποτελεί τη χρονιά που το καθαρό της αποτέλεσμα γύρισε σε ζημίες ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, από κέρδη 2 εκατ. ευρώ το 2014, ενώ ο κύκλος εργασιών της "βούλιαξε” στα 2,3 εκατ. ευρώ, από 5,8 εκατ. έναν χρόνο νωρίτερα. Τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύονται αφορούν τη χρήση 2021 και δείχνουν τζίρο 340 χιλ. ευρώ και ζημίες 1,8 εκατ. ευρώ. 

Τι βγαίνει στο "σφυρί”

Ο πλειστηριασμός αφορά ένα αγροτεμάχιο γήπεδο που βρίσκεται στη θέση "Τσιαίρια” της κτηματικής περιφέρειας του Δ.Δ. Κουλουρίου (9ο χλμ. ΠΕΟ Λάρισας – Θεσσαλονίκης) του Δήμου Λάρισας, συνολικής έκτασης 38.467 τ.μ., μετά του επ’ αυτού βιομηχανικού συγκροτήματος. Ο πλειστηριασμός έχει επισπεύδουσα την Intrum Hellas και τιμή πρώτης προσφοράς το 1,53 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, πάνω στο ενιαίο γήπεδο αγροτεμάχιο υπάρχει κτισμένο, αναπτύσσεται και λειτουργεί βιομηχανικό συγκρότημα της οφειλέτριας εταιρείας. Πρόκειται για "Διώροφο βιομηχανικό κτίσμα (παραγωγής μηχανημάτων και ρομπότ). Με βάση τα σχέδια της οικοδομικής αδείας, η επιφάνεια του ισογείου είναι 1.465 τ.μ., η επιφάνεια του Α’ ορόφου είναι 980,90 τ.μ. και η επιφάνεια του Β’ ορόφου 253,50 τ.μ. Εντός του όλου γηπέδου υφίστανται τα κάτωθι κτίσματα:

βιοτεχνικό κτίριο: Πρόκειται για κτίριο το οποίο αναπτύσσεται σε ισόγειο (υπόγειο), Α’ όροφο, Β’ όροφο και δώμα. Στους χώρους του ισογείου υφίστανται εργαστήρια, αποθήκες, γραφεία και βοηθητικοί χώροι. Στον Α’ όροφο υφίστανται χώρος υποδοχής, λογιστήριο και γραφεία. Στον Β’ όροφο υφίστανται γραφεία και χώροι συσκέψεων. Στον Γ’ όροφο (δώμα) έχει κατασκευασθεί αυθαίρετα χώρος εμβαδού 130,00 τ.μ. όπου υφίστανται δύο αίθουσες τηλεπικοινωνιών. 

ισόγειο κτίριο

διώροφο κτίριο με υπόγειο

κτίριο φυλακίων

μεταλλικό κτίριο

αμφιθέατρο: Πρόκειται για κατασκευή με κερκίδες και χώρο σκηνής, ενώ υφίσταται και ελικοδρόμιο εμβαδού 52,00 τ.μ. 

μεταλλικό υπόστεγο θέσεων στάθμευσης

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση του εκτιμητή, πρόκειται για βιοτεχνικό κτίριο πλήρως λειτουργικό, σε ικανοποιητικό επίπεδο συντήρησης.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Ελευθερία Πιπεροπούλου Capital.gr)