Mε στόχο το 2026 να είναι η πρώτη χρονιά όπου το μεταλλείο των Σκουριών θα είναι πλήρως παραγωγικό, επανεκκινεί την επένδυση η οποία είχε σκαλώσει για χρόνια η διοίκηση της Hellas Gold. Όπως ανέφερε χθες ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Eldorando Gold, Χρήστος Μπαλάσκας, η λειτουργία των νέων μεταλλείων, σε συνδυασμό με αυτό της Ολυμπιάδας, δίνει την δυνατότητα η Ελλάδα να καταστεί τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στην Ευρώπη (6,7 τόνοι χρυσού) και σε κοντινή απόσταση από την Σουηδία (8,1 τόνους χρυσού) και την Φινλανδία (7,7 τόνοι).

Όπως σημείωσε ο κ. Μπαλάσκας η έναρξη του έργου είναι δρομολογημένη, καθώς έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, τόσο μέσω της σύμβασης συμφωνίας με την EBRD όσο και μέσω δανεισμού από ελληνικές τράπεζες, ενώ έχει ολοκληρωθεί και ο κύκλος των αδειοδοτήσεων. Το έργο πλέον εισέρχεται σε φάση κατασκευαστικής ολοκλήρωσης 2,5 ετών μέσω πρόσθετων επενδύσεων 845 εκατ. δολαρίων, οι οποίες με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν άμεσα περισσότερες από 800 θέσεις εργασίας στις κατασκευές. Η συνολική διάρκεια ζωής του μεταλλείου είναι περίπου 20 έτη και προβλέπεται να έχει ετήσια παραγωγή κατά μέσο όρο 140.000 ουγγιών χρυσού και 67 εκατομμυρίων λιβρών χαλκού.

Συνολικά η Eldorado Gold έχει δρομολογήσει να επενδύσει 1,9 δισ. δολάρια σε νέες επενδύσεις στην χώρα μας οι οποίες θα προστεθούν στα ήδη επενδεδυμένα 1,3 δισ. δολάρια έως σήμερα. Στόχος είναι το 2026, που όπως αναφέρθηκε εκτιμάται ότι θα είναι η πρώτη χρονιά πλήρους λειτουργίας και της νέας μονάδας ο κύκλος εργασιών να ξεπερνάει τα 800 εκατ. ευρώ. Σημαντική εκτιμάται ότι θα είναι και η συμβολή στον τομέα των εξαγωγών οι οποίες αναμένεται να ξεπεράσουν τα 11 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια έναντι μόλις 1 δισ. ευρώ που είναι έως σήμερα.

Ήδη η Ελληνικός Χρυσός έχει ξεκινήσει την διαδικασία εξεύρεσης προσωπικού, καθώς στο μεταλλείο των Σκουριών αναμένεται να απασχολούνται επιπλέον 1.400 εργαζόμενοι κατά την πλήρη λειτουργία του, ανεβάζοντας τον αριθμό των εργαζομένων στα μεταλλεία επιχείρησης σε πάνω από 2.000 και συνολικά (μαζί με υπεργολαβίες σε κατασκευές και άλλους τομείς) σε 3.070. Όπως ανέφερε ο κ. Μπαλάσκας σε σχετική ερώτηση του Business Daily, θεωρεί, παρά τα προβλήματα εξεύρεσης εργαζομένων που αντιμετωπίζουν άλλες εταιρείες, εφικτό τον στόχο να προσθέσουν πάνω από 1.000 εργαζόμενους την επόμενη διετία. Σύμφωνα με τη διοίκηση το μέσο μισθολόγιο της εταιρείας είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και κυμαίνεται στα 40.000 ετησίως, όπου υπολογίζονται και τα οφέλη από εργασία σε νυχτερινές βάρδιες.

Με βάση τον οδικό χάρτη που έχει χαράξει η διοίκηση της εταιρείας, το τρέχον εξάμηνο θα ξεκινήσουν χωματουργικές εργασίες και κατασκευή εσωτερικής οδοποιίας των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων, η θεμελίωση με πασσάλους μονάδας πρωτογενούς θραύσης και θόλου στέγασης προθραυσμένου μεταλλεύματος η κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας νερών μεταλλείου. Παράλληλα τους επόμενους μήνες μπαίνει μπροστά και η κατασκευή υποσταθμού και δικτύου ηλεκτροδότησης, η κατασκευή του Χώρου Ξηρής Απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων, η κατασκευή καναλιών εκτροπής ομβρίων υδάτων ενώ θα ξεκινήσουν και οι εργασίες επιφανειακού ορύγματος. Προς τα τέλη της χρονιάς έχει υπολογιστεί να ξεκινήσει και η κατασκευή μονάδας φιλτρόπρεσσας για τη διήθηση των τελμάτων.

Σε ότι αφορά στην Ολυμπιάδα συνεχίζεται ο μετασχηματισμός του μεταλλείου, με έμφαση στη σταδιακή υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και μεθόδων, που βελτιώνουν σημαντικά την παραγωγικότητα και ενισχύουν περαιτέρω τα επίπεδα ασφάλειας. Ήδη η παραγωγή τρέχει με ετήσιους ρυθμούς της τάξης των 470 χιλ. τόνων ανά έτος και το 2022 ανήλθε στις 56.333 ουγγιές χρυσού, καταγράφοντας μικρή αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα, η Ολυμπιάδα είναι η μόνη πηγή θετικών ταμειακών ροών της εταιρείας.

Κωστής Χριστοδούλου, businessdaily.gr