Να δηλώσει ένοχη στην κατηγορία της εγκληµατικής συνωµοσίας για εξαπάτηση των ΗΠΑ συµφώνησε η Boeing, αφότου το αµερικανικό υπουργείο ∆ικαιοσύνης κατέληξε στο συµπέρασµα ότι ο κατασκευαστής αεροπλάνων απέτυχε να συµµορφωθεί µε τον διακανονισµό που είχε προκύψει έπειτα από τις δύο θανατηφόρες συντριβές αεροσκαφών 737 Max.

Σύµφωνα µε την κατ’ αρχήν συµφωνία µε τους εισαγγελείς των ΗΠΑ, η Boeing αντιµετωπίζει πρόστιµο έως και 487,2 εκατ. δολαρίων, το µέγιστο που επιτρέπεται από τον νόµο, αν και το πραγµατικό ποσό θα καθοριστεί από δικαστή.

Στο πλαίσιο της συµφωνίας, το υπουργείο ∆ικαιοσύνης ζήτησε από τον δικαστή να πιστώσει στην Boeing το προηγούµενο πρόστιµο που πλήρωσε, κάτι που εάν εγκριθεί θα µειώσει τη νέα ποινή στα 243,6 εκατ. δολάρια. Η εταιρεία θα πρέπει να εφαρµόσει έναν µηχανισµό εποπτείας και θα κληθεί να δαπανήσει τουλάχιστον 455 εκατ. δολάρια για να ενισχύσει τα προγράµµατα συµµόρφωσης και ασφάλειας τα επόµενα τρία χρόνια, στο πλαίσιο της συµφωνίας. Θα υπόκειται επίσης σε µια περίοδο αναστολής, κατά τη διάρκεια της οποίας θα βρίσκεται υπό την εποπτεία του δικαστηρίου.

Η οµολογία ενοχής σηµατοδοτεί ένα νέο χαµηλό στην ιστορία της εταιρείας που µετράει έναν αιώνα, αφότου οι δύο συντριβές αεροσκαφών 737 Max το 2018 και το 2019, που σκότωσαν 346 άτοµα, προκάλεσαν χρόνια αναταραχής.

Μέσω της συµφωνίας η Boeing αποφεύγει µια ποινική δίκη σε µια εποχή που τα οικονοµικά της είναι σε κακή κατάσταση και η ηγεσία της βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Υπενθυµίζεται ότι ως µέρος της συµφωνίας του 2021 η Boeing είχε καταβάλει πρόστιµο 243,6 εκατ. δολαρίων και είχε παραδεχθεί ότι εξαπάτησε την Οµοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας σχετικά µε ένα θολό σύστηµα ελέγχου πτήσης που συνδέεται µε τις συντριβές. Η εταιρεία δεσµεύθηκε επίσης να βελτιώσει τους εσωτερικούς ελέγχους ασφάλειας. Σε αντάλλαγµα η αµερικανική κυβέρνηση είχε δεσµευθεί να αποσύρει την ποινική κατηγορία κατά της εταιρείας µετά από τρία χρόνια.

Η συµφωνία αυτή επικρίθηκε σφοδρά από τις οικογένειες των θυµάτων των δυστυχηµάτων.

Στο πλαίσιο της νέας συµφωνίας, το διοικητικό συµβούλιο της Boeing θα συναντηθεί µε τους συγγενείς των θυµάτων, ικανοποιώντας ένα αίτηµα που είχαν υποβάλει στο παρελθόν οι οικογένειες.

Πάντως, οι οικογένειες χαρακτηρίζουν τη νέα συµφωνία «ένα χτύπηµα στο χέρι» για την Boeing, λέγοντας ότι δεν θα κάνει τίποτα για να επιφέρει ουσιαστική αλλαγή στην εταιρεία.

Kathimerini