H Mantis, εταιρεία διανομής οινοπνευματωδών και αναψυκτικών, γνωστή κυρίως από το Red Bull, που ιδρύθηκε στα Τρίκαλα πριν από αρκετά χρόνια από τους επιχειρηματίες αδερφούς Κρομμύδα και τον Τάκη Χαντζή και δραστηριοποιείται με επιτυχία στην Αθήνα, είναι μεταξύ των πέντε ενδιαφερομένων που κατέθεσαν προσφορά για την εξαγορά της οινοποιίας Μαλαματίνα.

Η αγορά πάντως δείχνει κουμπωμένη σε ότι αφορά το ενδιαφέρον για την ιστορική οινοποιία, που φέτος κλείνει 125 χρόνια ζωής, ενώ οι μεγάλοι παίκτες δεν κατέβηκαν στο γήπεδο του διαγωνισμού .

 “Οι σημαντικοί παίκτες δεν θέλουν μεγάλα μαγαζιά και η Μαλαματίνα είναι μεγάλο project”, αναφέρει μιλώντας στο συνδρομητικό περιοδικό FnB Daily o Κωνσταντίνος Μέλιος, Νομικός Σύμβουλος της Μαλαματίνα, διευκρινίζοντας, σε ό,τι αφορά το τίμημα των προσφορών, ότι “κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πως θα εξελιχθούν οι ενδεικτικές προσφορές, αλλά φαίνεται να πηγαίνουμε σε διψήφιο αντάλλαγμα. Μην ξεχνάτε ότι είμαστε στη φάση, που υπάρχουν διάφορες τακτικές στη διαδικασία”. 

Ο κ. Μέλιος υπογραμμίζει ότι η Μαλαματίνα, που παρά τα σοβαρά χρηματοοικονομικά προβλήματα, εξακολουθεί να ελέγχει μερίδιο 41% στην κατηγορία της ρετσίνας, τα τελευταία δύο χρόνια έκανε διάφορες συζητήσεις με αρκετά σχήματα και φερόμενους ως ενδιαφερομένους. “Θεωρήσαμε ότι θα κάνουν μη δεσμευτικές προσφορές περισσότεροι από αυτούς, που τελικά έκαναν, ενώ με πολλούς από αυτούς, που τελικά έκαναν προσφορές, είχαμε συζητήσει και στο παρελθόν.

Η εταιρεία δηλαδή ήταν σε διερεύνηση και αναζήτηση και από αυτή την άποψη η εταιρεία θεωρεί ότι η διαδικασία, ως διαδικασία, δεν προσέφερε κάτι το καινούργιο”, εξηγεί και καταλήγει, λέγοντας ότι “το πως προσεγγίζει κάθε ένας επενδυτής τη συγκεκριμένη προσφορά αυτό θα φανεί στο τέλος”.

Η διαδικασία για την ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή για τη Μαλαματίνα, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι, τρία χρόνια μετά την αναδιάρθρωση, στην οποία είχαν συμφωνήσει οι τράπεζες, που είχαν πάρει ως ενέχυρο τις μετοχές για άνοιγμα άνω των €35 εκατ.

Το επόμενο στάδιο είναι η κατάθεση του σχεδίου εξυγίανσης στο πρωτοδικείο προς επικύρωση μέσω του πτωχευτικού κώδικα.

Ζ.Η. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Στέλλα Αυγουστάκη FnB)