Καµπανάκι «αφύπνισης» της Ευρώπης, λίγους µόνο µήνες πριν από την έναρξη της νέας πενταετούς θητείας της Κοµισιόν –εν µέσω γεωπολιτικών αναταράξεων, ανόδου της Ακροδεξιάς στη Γηραιά Ηπειρο, καθώς και των επικείµενων κρίσιµων αµερικανικών προεδρικών εκλογών– αποτελεί η έκθεση - ορόσηµο του Μάριο Ντράγκι για «το µέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας», που παρουσιάστηκε χθες στις Βρυξέλλες.
Επί της ουσίας, ο τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) υπογραµµίζει την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ενωση να επενδύει έως και 800 δισ. ευρώ επιπλέον ετησίως, αλλά και να δεσµευτεί για τακτική έκδοση κοινών οµολόγων, προκειµένου να µη συνεχίσει να «ασθµαίνει» έναντι των βασικών αντιπάλων της, ΗΠΑ και Κίνα. «Η Ευρώπη είναι η πιο ανοιχτή οικονοµία στον κόσµο, εποµένως όταν οι εταίροι µας δεν παίζουν σύµφωνα µε τους κανόνες, τότε είµαστε πιο ευάλωτοι από εκείνους», επισήµανε ο Μάριο Ντράγκι στη σχετική συνέντευξη Τύπου.
Η έκθεση ζητάει «φιλόδοξα» βήµατα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση σε επενδύσεις, την ένωση κεφαλαιαγορών, κοινό δανεισµό, κοινές αµυντικές προµήθειες και πολιτική ενέργειας, εµπορίου και ανταγωνισµού.
Τρεις οι βασικοί στόχοι προκειµένου η ευρωπαϊκή οικονοµία να καταστεί ανταγωνιστική: α) προώθηση της καινοτοµίας, β) µείωση των τιµών της ενέργειας µε ταυτόχρονη µείωση των εκποµπών του θερµοκηπίου και γ) προσαρµογή στις συνθήκες που έχει δηµιουργήσει ο γεωπολιτικά ασταθής κόσµος, µε µείωση των εξαρτήσεων σε επίπεδο οικονοµίας και ασφάλειας.
Eµφαση δίνεται στην ανάγκη επαναπροσδιορισµού των κοινών προσπαθειών, ώστε να «γεφυρωθεί» το κενό καινοτοµίας µε τις ΗΠΑ και την Κίνα, ιδιαίτερα όσον αφορά την υψηλή τεχνολογία και την «επανάσταση» της τεχνητής νοηµοσύνης (ΑΙ). «Το πρόβληµα δεν είναι ότι λείπουν ιδέες ή φιλοδοξίες στην Ευρώπη, αλλά ότι η καινοτοµία µπλοκάρεται στην επόµενη φάση: αποτυγχάνουµε να “µεταφράσουµε” την καινοτοµία σε εµπορευµατοποίηση». Τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, καµία ευρωπαϊκή εταιρεία αξίας άνω των 100 δισ. ευρώ δεν έχει ιδρυθεί σε ευρωπαϊκό έδαφος, ενώ 30% των πραγµατικά καινοτόµων εταιρειών έχουν εγκαταλείψει την Ε.Ε. προς τις ΗΠΑ. Ενώπιον της επανάστασης της ΑΙ, «η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να παραµείνει κολληµένη σε µεσαίας κλίµακας τεχνολογίες και βιοµηχανίες, του περασµένου αιώνα. Πρέπει να απελευθερώσουµε το καινοτόµο δυναµικό µας», επισηµαίνεται, συµπεριλαµβανοµένης της επένδυσης σε δεξιότητες.
Η απεξάρτηση από τον άνθρακα αποτελεί βασικό πυρήνα του σχεδίου Ντράγκι. Η πράσινη µετάβαση µπορεί να φέρει «ευκαιρίες» στην ευρωπαϊκή βιοµηχανία, αλλά χρειάζεται συντονισµός των ευρωπαϊκών πολιτικών, ώστε οι κανονισµοί να µη γίνονται «εµπόδιο» στην ανάπτυξη.
Ο Ντράγκι αναγνωρίζει ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις πληρώνουν διπλάσιες ή και τριπλάσιες τιµές ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση µε τις ΗΠΑ. Γι’ αυτό θεωρεί ότι η απεξάρτηση από τον άνθρακα αποτελεί «ευκαιρία», καθώς η Ευρώπη πρωτοπορεί στην καινοτοµία καθαρής τεχνολογίας. Εξάλλου προτείνει την περαιτέρω υποστήριξη βιοµηχανιών –που παράγουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή καθαρή τεχνολογία–, καθώς απέναντί τους έχουν τον κινεζικό ανταγωνισµό, καθοδηγούµενο από ισχυρό συνδυασµό επιδοτήσεων και καινοτοµίας. «Η πολιτική εµπορίου πρέπει να ρεαλιστική, προσεκτικά δοµηµένη, συγκεκριµένη κατά περίπτωση και αµυντική», τόνισε ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης.
Κοµβικό σηµείο άλλωστε αποτελεί η µείωση της οικονοµικής εξάρτησης και η αύξηση της εσωτερικής ασφάλειας, καθώς προειδοποιεί ότι η Ευρώπη εξαρτάται σε µεγάλο βαθµό από «τρίτους» όσον αφορά τις κρίσιµες πρώτες ύλες.
Σε έναν κόσµο ολοένα και πιο ασταθή, η έκθεση ζητάει την ενίσχυση της αµυντικής βιοµηχανίας της Ε.Ε., που είναι κατακερµατισµένη, µε τις από κοινού προµήθειες αµυντικού υλικού να αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1/5 των δαπανών για την προµήθεια αµυντικού εξοπλισµού το 2022. Προκειµένου να αλλάξει αυτό, η Ευρώπη θα πρέπει να δράσει συλλογικά µε εστιασµένες δαπάνες.
Ο Mάριο Ντράγκι καταλήγει υπογραµµίζοντας ότι «η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια της αναβλητικότητας για να διατηρεί συναίνεση, έφτασε στο σηµείο όπου χωρίς δράση θα πρέπει να συµβιβαστεί είτε εις βάρος της ευηµερίας, είτε του περιβάλλοντος, είτε της ελευθερίας της».
Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (Με πληροφορίες από Καθημερινή)