Η είδηση ότι η ελληνική κατασκευαστική εταιρεία ΑΕΓΕΚ αποβάλλεται στις 21 Απριλίου από το χρηματιστήριο, φέρνει στο νου την ιστορία μιας τεχνικής εταιρείας που είχε πάντα ιδιαίτερους δεσμούς με τη Θεσσαλία.

Ο εκ των ιδρυτών της και για δεκαετίες βασικός μέτοχος, Σπύρος Παπαγεωργίου, είναι Τρικαλινής καταγωγής, ενώ η επιχείρηση συνέδεσε το όνομά της με την κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος της Μεσοχώρας. (φωτογραφία)

Οι μετοχές της ΑΕΓΕΚ βρέθηκαν στο ταμπλό του ΧΑΑ για τρείς ολόκληρες δεκαετίες.

Τα προβλήματα για την εταιρεία δεν είναι καινούργια. Ξεκίνησαν λίγο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, όταν κατέστη σαφές ότι ο όγκος των υποχρεώσεών της θα ήταν δύσκολα διαχειρίσιμος. Το 2006, το σύνολο των δανείων της άγγιζε τα 566 εκατ. ευρώ, για να υποχωρήσει στο τέλος του 2007 στα 224 εκατ. ευρώ, ποσό που και πάλι κρινόταν υπερβολικό. 

Εντέλει, το 2008 και υπό την πίεση των τραπεζών, οι βασικοί μέτοχοι (που εν τω μεταξύ είχαν ενεχυριάσει τις μετοχές τους έναντι χρεών), Σπύρος Παπαγεωργίου και Γιάννης Τριανταφύλλου, παραιτήθηκαν από τη διοίκηση, και τα ηνία της επιχείρησης ανέλαβε ο τραπεζικός Σωτήρης Γαβριήλ.

Η εταιρεία είχε αναλάβει το έργο του μετρό στη Θεσσαλονίκη, όπως επίσης και μια σειρά οδικών έργων, που όμως δεν κατάφερε ποτέ να ολοκληρώσει.

Ο Σπύρος Παπαγεωργίου, ζει στο Χαλάνδρι, και τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε με τα ακίνητα πραγματοποιώντας σημαντικές επενδύσεις, κυρίως στην Πάτμο.

Κώστας Τόλης thessaliaeconomy.gr