Αναρμόδιο να προχωρήσει σε αύξηση της τιμής των διοδίων στην Εγνατία Οδό εμφανίστηκε χθες το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, υποστηρίζοντας ότι το θέμα χειρίζεται αποκλειστικά το ΤΑΙΠΕΔ.

Ο υπουργός κ. Χρήστος Σταϊκούρας επικαλέστηκε μάλιστα και παρουσίαση που έγινε τον Ιούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου στον Πρωθυπουργό από το ΤΑΙΠΕΔ για την πορεία υλοποίησης της παραχώρησης, στην οποία όπως δήλωσε χθες σε ενημέρωση δημοσιογράφων, δεν υπήρχε καμία αναφορά για υποχρέωση αύξησης των διοδίων πριν την υπογραφή της σύμβασης. Η πιστοποίηση των σηράγγων της Αττικής Οδού και η αναπροσαρμογή των διοδίων είναι κοινό μυστικό ότι είναι μεταξύ των προαπαιτούμενων που παραμένουν σε εκκρεμότητα και έχουν καθυστερήσει την ωρίμανση της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, η οποία έχει προτιμητέο επενδυτή από το καλοκαίρι του 2021 και το οικονομικό κλείσιμο είχε προβλεφθεί στο τέλος του 2022.

Πρόσφατα μάλιστα η διοίκηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία μαζί με την Γαλλική Egis Project είναι ο πλειοδότης του διαγωνισμού είχε αναφερθεί στο θέμα της Εγνατίας στην Ένωση θεσμικών επενδυτών και είχε δηλώσει ότι οι υποχρεώσεις οι δικές της έχουν εκπληρωθεί εδώ και ένα εξάμηνο και ότι όλα τα σχετικά έγγραφα βρίσκονται στο συρτάρι του ΤΑΙΠΕΔ. Το υπουργείο φάνηκε πάντως να  προσπερνά χθες ότι τόσο η διακήρυξη του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του αυτοκινητοδρόμου όσο και η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τα διόδια, την οποία μάλιστα συνυπογράφει ο κ. Σταϊκούρας ως υπουργός Οικονομικών τον Μάιο του 2020 (μαζί με τον πρώην υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή και τον κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη ως υφυπουργό Οικονομικών) , προβλέπουν ξεκάθαρα ότι  πριν την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης για την Εγνατία θα υπάρξει αναπροσαρμογή των διοδίων για τα ΙΧ με χρέωση στα 0,04 ευρώ (από 0,03 ανά χιλιόμετρο που είναι σήμερα). Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Υποδομών υποστηρίζουν ότι τα τέλη αναπροσαρμόζονται στα 0,05 λεπτά με την έναρξη της σύμβασης παραχώρησης που χρονικά τοποθετείται 2 με 3 μήνες μετά την υπογραφή.

Η πολιτική ηγεσία απαντώντας χθες σε δημοσιογραφικά ερωτήματα δήλωσε ότι δεν έχει τεθεί στο υπουργείο θέμα αυξήσεων από το ΤΑΙΠΕΔ. «Είμαστε εδώ να διευκολύνουμε το κλείσιμο εφόσον μας ζητηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ» ανέφερε ο υφυπουργός κ. Νίκος Ταχιάος. Για το άλλο προαπαιτούμενο που είναι η πιστοποίηση των σηράγγων, υπάρχει ακόμη εκκρεμότητα η οποία αποδόθηκε ως ένα βαθμό σε συνταξιοδότηση στελέχους της διοικητικής αρχής σηράγγων και σε επανασυγκρότηση της Αρχής .

Μαριάννα Τζάννε, newmoney.gr