Βασικά θέματα της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας, όπως αυτά που σχετίζονται με την φέτα και το γιαούρτι, κυριάρχησαν στην έκτακτη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Γαλακτοβιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, στη Λάρισα, σε αίθουσα των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων της περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thessaliaeconomy.gr στις εργασίες πήραν μέρος εκπρόσωποι της ιδιοκτησίας από τις: Ελληνικά Γαλακτοκομεία (ΤΥΡΑΣ, Όλυμπος, Ροδόπη), Δέλτα, Μεβγάλ, Ήπειρος, Δωδώνη, Ρούσσας, Μπίζιος, Όμηρος, Νεογάλ και Έξαρχος. Πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ είναι ο Xρήστος Αποστολόπουλος προερχόμενος από την Freshland. 

Στην συνέλευση μεταξύ άλλων:

-  Έγινε ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για το Ελληνικό γιαούρτι στην Ευρώπη. Ειδικότερα συζητήθηκε η αντιδεοντολογική συμπεριφορά της Τσεχίας, ενώ παρατέθηκαν τα νεώτερα από τις συνέργειες του Συνδέσμου με το υπουργείο Αγροτικής για την κατοχύρωση του Ελληνικού γιαουρτιού διεθνώς ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που καταστεί δυνατή η κατοχύρωση, καμμιά ανταγωνιστική χώρα δεν θα μπορεί να παράγει γιαούρτι με την ένδειξη «Ελληνικού τύπου» η οποία προκαλεί σύγχυση στους καταναλωτές των ξένων αγορών.

- Εκλέχθηκαν οι 17 που θα εκπροσωπήσουν τον κλάδο στην Διεπαγγελματική Οργάνωση για την φέτα στην οποία θα συμμετέχουν και οι κτηνοτρόφοι παραγωγοί. Η Διεπαγγελματική πρόκειται να προχωρήσει σύντομα στην εκλογή αυτοτελούς διοίκησης.

- Έγινε τροποποίηση του καταστατικού ώστε να συμμετέχουν στον ΣΕΒΓΑΠ περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου. Το "κατώφλι" για την εγγραφή μέλους μειώθηκε από τα 8 εκ. ευρώ τζίρο στα 5 εκ.

Η χθεσινή γενική συνέλευση του ΣΕΒΓΑΠ επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 16 Νοεμβρίου αλλά αναβλήθηκε λόγω κακοκαιρίας.

Κώστας Τόλης, thessaliaeconomy.gr