Με τιμές που ακόμη και με σύμμαχο έναν ήπιο χειμώνα δύσκολα θα αντέξουν τα ελληνικά νοικοκυριά χωρίς περαιτέρω επιδοτήσεις, ξεκινάει σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.

Τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα για τα νοικοκυριά που ζεσταίνονται με φυσικό αέριο, τα οποία αποτελούσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια μια προνομιούχα κατηγορία που πλήρωνε για θέρμανση 35% έως και 45% λιγότερα ποσά από τους καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης.

Η τιμή του φυσικού αερίου φέτος διαμορφώνεται στην έναρξη της χειμερινής περιόδου σε διπλάσια επίπεδα από την αντίστοιχη περυσινή και για πρώτη φορά υψηλότερα από την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Συγκεκριμένα, από 4,5 λεπτά η θερμική κιλοβατώρα πέρυσι, η τιμή του φυσικού αερίου έφτασε τον Οκτώβριο στα 8 λεπτά, καθιστώντας το κατά 2,5% ακριβότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο θα κάνει «πρεμιέρα» σήμερα στην τιμή του 1,17 ευρώ το λίτρο, δηλαδή κατά 46% ακριβότερο σε σχέση με την έναρξη της περυσινής περιόδου.

Για 1.000 λίτρα πετρελαίου, δηλαδή, κάποιος πλήρωνε πέρυσι 800 ευρώ (0,8 ευρώ το λίτρο) και φέτος για την ίδια ποσότητα θα πληρώσει 1.170 ευρώ, επιπλέον κόστος 370 ευρώ.

Πολύ βαθύτερα στην τσέπη θα χρειαστεί να βάλουν το χέρι οι καταναλωτές στην περιφέρεια και στα νησιά, όπου η τιμή διαμορφώνεται αντίστοιχα στο 1,25 ευρώ και το 1,35 ευρώ το λίτρο αντίστοιχα.

Οι μεγάλες επιβαρύνσεις των καταναλωτών ενόψει του χειμώνα από τις αυξήσεις σε ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης συνεχίζουν να προβληματίζουν την κυβέρνηση, καθώς όλα τα δεδομένα δείχνουν παράταση της κρίσης μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2022 και ήδη εξετάζει μέτρα περαιτέρω στήριξης των νοικοκυριών.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως επιβεβαιώνουν στην «Καθημερινή» κύκλοι της αγοράς πετρελαιοειδών και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε ένας κύκλος επαφών με τις δύο εταιρείες διύλισης της χώρας (ΕΛΠΕ και Motor Oil), από τις οποίες και ζητήθηκε να στηρίξουν τους καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης, παρέχοντας σε πρώτη φάση εκπτώσεις και ευκολίες πληρωμής. Αποτέλεσμα αυτών των επαφών ήταν και η επέκταση της εμπορικής πολιτικής των εκπτώσεων και της εξόφλησης σε δόσεις που εφάρμοσε η ΕΚΟ για πρώτη φορά την περίοδο του «Μένουμε σπίτι» σε συνεργασία με συγκεκριμένη τράπεζα.

Οπως ανακοίνωσαν τα ΕΛΠΕ, η ΕΚΟ από σήμερα 15 Οκτωβρίου και μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα παρέχει στους πελάτες της πετρέλαιο θέρμανσης με έκπτωση 5% και δυνατότητα εξόφλησης σε 12 άτοκες δόσεις με πιστωτικές κάρτες ελληνικών τραπεζών.

Η έκπτωση αφορά ποσότητα αξίας από 250 ευρώ έως και 3.000 ευρώ, αποκλειστικά πετρελαίου θέρμανσης, με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες των τραπεζών Εurobank, Alpha, Εθνική και Πειραιώς, ενώ οι δόσεις από 2 έως και 12 αφορούν αγορές πετρελαίου θέρμανσης με τη χρήση πιστωτικών καρτών.

Οι καταναλωτές θα πληρώνουν απευθείας στο πρατήριο σε τιμή χαμηλότερη κατά 5% από την τιμή που έχει ανακοινώσει εκείνη την ημέρα. Σύμφωνα με κύκλους των ΕΛΠΕ, η έκπτωση σε συνδυασμό με το κόστος προεξόφλησης προς τις τράπεζες μηδενίζουν πλήρως το περιθώριο κέρδους της ΕΚΟ για ένα μήνα. Επέκταση της εμπορικής πολιτικής των δόσεων αποπληρωμής αναμένεται να κάνει και η Motor Oil στην αλυσίδα των πρατηρίων της.

Στην πολιτική των δόσεων για την πληρωμή του κόστους θέρμανσης αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά στο Μέγαρο Μαξίμου. Σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε η Ε.Ε. μία ημέρα πριν, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «κινούνται ακριβώς στην κατεύθυνση των ήδη νομοθετημένων πρωτοβουλιών της ελληνικής κυβέρνησης» και συμπλήρωσε: «Κρατώ από τις παρατηρήσεις της Επιτροπής κάτι το οποίο το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό και θα το υιοθετήσουμε και εμείς: Τη δυνατότητα να μπορέσουν οι συμπολίτες μας, οι οποίοι θα δουν ενδεχομένως μια απότομη αύξηση στο κόστος θέρμανσης, να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, μέσω ενός συστήματος ρυθμίσεων, έτσι ώστε να μην είναι πολύ μεγάλη η οικονομική επιβάρυνση κατά τη διάρκεια του χειμώνα».

Χρύσα Λιάγγου Καθημερινή