Τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι εισαγωγείς ελληνικών προϊόντων στη Γερμανία, λόγω κυρίως του κλεισίματος των εστιατορίων, τα οποία απορροφούν μεγάλο μέρος των εισαγωγών, επιβεβαιώνει η Σύμβουλος ΟΕΥ Β’ του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στο Ντύσσελντορφ, Φρίντα Γεωργίου. 

Αρκετοί είναι οι Έλληνες εξαγωγείς του κλάδου τροφίμων-ποτών, που έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα από την απώλεια τζίρου σε μία τόσο σημαντική αγορά, όπως είναι αυτή της Γερμανίας. 

Σε σχετικό έγγραφο του Γραφείου ΟΕΥ Βερολίνου, το οποίο συντάχθηκε σε συνεργασία με τα Γραφεία ΟΕΥ Ντύσσελντορφ και Μονάχου, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: Η μείωση του κύκλου εργασιών ή η προσωρινή διακοπή λειτουργίας πολλών γερμανικών εταιρειών-πελατών των ελληνικών (ή ελληνικών συμφερόντων) επιχειρήσεων, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης και συνακολούθως, των μεταφορών εμπορευμάτων (ενδιάμεσων και τελικών).

Δεδομένου ότι πολλοί από τους Έλληνες εισαγωγείς εξυπηρετούν εστιατόρια, τα οποία έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, έχει μειωθεί κατακόρυφα και ο δικός τους κύκλος εργασιών.

Επιχειρήσεις πάντως με μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους δεν αντιμετωπίζουν, προς το παρόν, σημαντικά προβλήματα τροφοδοσίας των πελατών τους με ελληνικά προϊόντα. 

Προβλήματα παρατηρούνται στη μεταφορά εμπορευμάτων και από Ελλάδα, με τις οδικές μεταφορές να έχουν καταστεί ακριβότερες, καθώς η μόνη ανοιχτή δίοδος πλέον είναι μέσω Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας, όπου παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στον εκτελωνισμό, ο οποίος μπορεί να διαρκέσει έως 10-15 ώρες, αναφέροντας χαρακτηριστικά περίπτωση στην οποία απαιτήθηκαν 40 ώρες για τη διέλευση των συνόρων της Ρουμανίας με ουρά οχημάτων 25 χιλιομέτρων οι οδηγοί καθίστανται διστακτικότεροι στην εκτέλεση των δρομολογίων, εξαιτίας των καθυστερήσεων, αλλά και του φόβου για τον ιό. 

Οι καθυστερήσεις και δυστοκίες στην παράδοση των εμπορευμάτων έχουν συχνά δυσμενή αντίκτυπο στις σχέσεις των εισαγωγέων με πελάτες τους, κυρίως τις μικρότερες εταιρείες και δευτερευόντως τους τελικούς καταναλωτές. 

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Μάκη Αποστόλου FnB)

*Στη φωτογραφία η Ελληνική ταβέρνα Meteora στο Βερολίνο