Η ΓΑΙΑΟΣΕ αποφάσισε για πρώτη φορά να απαλλάξει τους θεσσαλικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς από τα εγκαταλειμμένα τρένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thessaliaeconomy.gr, το άχρηστο σιδηροδρομικό τροχαίο υλικό θα εκποιηθεί (μαζί με κάποιο της Θεσσαλονίκης) μέσω ηλεκτρονικού διαγωνισμού, με τιμή εκκίνησης 0,140 E/kg πλέον ΦΠΑ. Πρόκειται για 123 οχήματα με προεκτιμώμενο βάρος 2.218.450 κιλά. Ο διαγωνισμός έχει ήδη ξεκινήσει και θα διαρκέσει έως τις 10 Ιανουαρίου 2023.

Η απόφαση της εκποίησης αποτελεί μια πρώτη πιλοτική εφαρμογή για την πώληση του άχρηστου τροχαίου υλικού ως σκράπ και έχει ενταχθεί στην απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, ενώ συνάδει και με τη στρατηγική του Υπερταμείου για την βέλτιστη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας και την εξοικονόμηση πόρων.

Τα εγκαταλειμμένα τρένα, στη Θεσσαλία και αλλού, αποτελούν σήμερα εστία ρύπανσης και πολλαπλών κινδύνων. Είναι χαρακτηριστικές άλλωστε οι περιπτώσεις της Λάρισας όπου παιδιά έχασαν τη ζωή τους παίζοντας ανάμεσα στους σκουριασμένους συρμούς.

Με την εκποίησή τους τα μέταλλα θα αξιοποιηθούν σε νέες χρήσεις, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα θα αποφέρουν ένα σημαντικό οικονομικό όφελος στον δημόσιο κορβανά.

Κώστας Τόλης thessaliaeconomy.gr