Στη δεύτερη θέση των δημοφιλέστερων απαντήσεων των επιχειρήσεων που δήλωσαν ότι εξετάζουν σχέδια επενδύσεων στη χώρα είναι οι δραστηριότητες logistics και εφοδιαστικής αλυσίδας, ακολουθώντας το marketing, σύμφωνα με την έρευνα ΕΥ Attractiveness Survey για τη χώρα μας. 

Ενθαρρυντικό είναι το ποσοστό όσων σχεδιάζουν να επενδύσουν σε αυτόν τον τομέα (19%), αισθητά υψηλότερο από το σύνολο της Ευρώπης (12%), το Ηνωμένο Βασίλειο (12%), αλλά και την Ολλανδία (15%), η οποία αποτελεί πύλη της Ευρώπης προς τον Ατλαντικό.

Σε ό,τι αφορά τις άμεσες ξένες επενδύσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί, ελαφρώς υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι το ποσοστό των επενδύσεων που αφορούν σε έργα logistics, αντανακλώντας ενδεχομένως το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, λόγω της γεωγραφικής της θέσης.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των πρώτων τομέων που προσέλκυσαν περισσότερες επενδύσεις στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, βρίσκεται ο αγροδιατροφικός τομέας (14%) και οι μεταφορές και τα logistics (13%). Η Παγκόσμια Τράπεζα κατατάσσει τη χώρα στην 42η θέση του Logistics Performance Index (LPI) για το 2018, μεταξύ 160 χωρών. Η Ελλάδα ακολουθεί χώρες όπως η Ιταλία (19η), η Πορτογαλία (23η), η Ταϊλάνδη (32η) και η Σλοβενία (35η), ενώ βρίσκεται σε καλύτερη θέση από την Τουρκία (47η), τη Ρουμανία (48η) και τη Βουλγαρία (52η). 

Οι απαντήσεις των ερωτηθέντων για τους κλάδους που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, φέρνουν τον κλάδο των logistics και καναλιών διανομής, επίσης στη δεύτερη θέση, μετά τον τουρισμό. Συγκεκριμένα, αναφορικά με την Ελλάδα, ο κλάδος αποτελεί την πρώτη επιλογή για το 8% των συμμετεχόντων και αναφέρεται στο 22% του συνόλου των απαντήσεων, την ώρα που, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα logistics είναι η πρώτη επιλογή για το 8% και αναφέρεται στο 15% των συνολικών απαντήσεων. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τομέας της εφοδιαστικής αλυσίδας προκρίνεται από το 27% όσων βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα και από το 17% όσων δεν έχουν ακόμη δραστηριότητα. 

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον αγροδιατροφικό τομέα, η έρευνα της ΕΥ σημειώνει ότι η Ελλάδα διαθέτει μακρά παράδοση και όλες τις προϋποθέσεις για να πρωτοστατήσει στην επανάσταση που συντελείται. 

Γιώργος Λαμπίρης - Χριστίνα Παπαγιάννη Foodreporter