Σε επενδυτικό αναβρασμό βρίσκεται η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ, στο πλαίσιο του πλάνου της για τον εκσυγχρονισμό και ενίσχυση των βιομηχανικών περιοχών της χώρας. Στο πλαίσιο δημοσιογραφικής εκδήλωσης, ο CEO, κ. Θάνος Ψαθάς, προανήγγειλε σχέδια που ξεπερνούν τα 45 εκατ. ευρώ, τα οποία έρχονται να προστεθούν στο υπάρχον επενδυτικό πλάνο ύψους 50 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι τέθηκε σε τροχιά πλάνο 50 εκατ. ευρώ για τη διετία 2024-2025, στο πλαίσιο της προκήρυξης «Νέα Βιομηχανικά Πάρκα» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Από το πλάνο αυτό θα ωφεληθούν τα 14 μεγα-λύτερα βιομηχανικά πάρκα της χώρας,
καθώς προβλέπεται η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών τους, με στόχο τη σταδιακή μετατροπή τους σε καινοτόμα, τεχνολογικά έξυπνα και περιβαλλοντικά βιώσιμα βιομηχανικά πάρκα. Παράλληλα, θα αναπτυχθούν υποδομές δημιουργώντας απόθεμα γης για μελλοντική βιομηχανική ανάπτυξη. Οι επενδυτικές προσθήκες για τις οποίες μίλησε τώρα ο κ. Ψαθάς περιλαμβάνουν 15 εκατ. ευρώ για επιπρόσθετα έργα στις 14 ΒΙΠΕ του προγράμματος, Βόλο Β’ και Ξάνθη, 15 εκατ. ευρώ σε ΒΙΠΕ που είναι στα όρια του ΔΑΜ (Ηράκλειο, Τρίπολη, Μεγαλόπολη κ.α.) και ακόμα 15 εκατ. σε εντελώς νέες ΒΙΠΕ (Λιτόχωρο, Βόλος Β’, επέκταση Τρίπολης, Φαρκαδόνα κ.α.). Τα παραπάνω ανεβάζουν το budget ήδη στα 95 εκατ. ευρώ και έπεται συνέχεια. Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Ψαθάς στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, όπου μέσα στην ΒΙΠΕ Σίνδου υπάρχουν 550 στρέμμα-τα ιδιοκτησίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τα οποία χρησιμοποιούνται για αγροτικές καλλιέργειες. Σύμφωνα με τον ίδιο η ΕΤΒΑ βρίσκεται σε καλό δρόμο για την απόκτηση της έκτασης, έχοντας στα σχέδιά της τη δημιουργία μιας... «ΒΙΠΕ εντός της ΒΙΠΕ» σε μια περιοχή που χαρακτήρισε την πιο προικισμένη περιοχή της χώρας για τη βιομηχανία και τη μοναδική που έχει σιδηροδρομική σύνδεση.
Σχέδια για την «πιο πετυχημένη ΒΙΠΕ στην Ελλάδα»
Εκτός των παραπάνω, η ΕΤΒΑ αναζητά επενδυτή για να προχωρήσει τα σχέδιά της για τη δημιουργία μεγάλης βιομηχανικής περιοχής εντός της Αττικής. Ήδη υπάρχουν 13 υποψήφιες τοποθεσίες, μεσαίας όχλησης, με επικρατέστερη μια έκταση 5.000 στρεμμάτων στη Μαγούλα, ενώ το κόστος της επένδυσης υπολογίζεται σε 40 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Ψαθά πρόκειται για κρατική έκταση, για την οποία η ΕΤΒΑ έχει καταθέσει αίτηση παραχώρησης και αναμένει απάντηση. «Ευελπιστούμε ότι θα είναι η πιο επιτυχημένη ΒΙΠΕ που έχει υπάρξει στην Ελλάδα, καθότι η Αττική έχει όλες τις υποδομές και συν τοις άλλοις θα λύσει ένα τεράστιο πρόβλημα με τους συντελεστές δόμησης», τόνισε χαρακτηριστικά.
Μαριλένα Καραβασίλογλου, Industry