Σε µια περίοδο προβληµάτων και καθυστερήσεων ως προς την εφαρµογή του αναπτυξιακού νόµου του 2016, καθώς αυτός έχει κολλήσει και παραµένει ανενεργός, και µε δεκάδες τα λουκέτα, η κυβέρνηση, και συγκεκριµένα το υπουργείο Οικονοµίας και Ανταγω- νιστικότητας, προσανατολίζεται σε άλλου τύπου λογικές διαχείρισης των κοινοτικών πόρων.
Συγκεκριµένα, ενώ πέρασε περίπου ενάµισης µήνας για να κατατεθεί ο αναπτυξιακός νόµος (η κυβέρνηση τον ψήφισε τον Ιούνιο του 2016, τον τροποποίησε τον Ιούνιο του 2017, χωρίς µέχρι σήµερα να έχει ενταχθεί ούτε ένα έργο), το υπουργείο Οικονοµίας ετοιµάζεται να µοιράσει δεκαχίλιαρα ή άλλα µικρά ποσά σε χιλιάδες επιχειρήσεις του κλάδου της λιανικής, µε έµφαση στα καφέ και την εστίαση, προφανώς έχοντας πολιτική στόχευση. Βέβαια, όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς, ένας τέτοιος προγραµµατισµός σαφώς και δεν έχει να κάνει µε την πραγµατική και ουσιαστική ανάπτυξη της χώρας, ούτε µε την ενίσχυση της παραγωγής. Αν και για χρόνια πάγιο αίτηµα του κλάδου της λιανικής ήταν η ενίσχυση, αυτό που θα προωθηθεί δεν θα είναι η παροχή know-how και υλικοτεχνικού εξοπλισµού, αλλά χρήµατα που δεν λύνουν το πρόβληµα.
Ας πάρουµε όµως τα πράγµατα από την αρχή. Μέσα στο επόµενο διάστηµα αναµένεται η ολοκλήρωση του β’ κύκλου των έργων ΠΕΠ (Περιφερειακό Επχειρησιακό Πρόγραµµα) για την ανεργία, την ανταγωνιστικότητα και την εµπλοκή στην επιχειρηµατικότητα των άνεργων πτυχιούχων και των χρηµατοδοτήσεων σε τουριστικές ή νεοφυείς επιχειρήσεις. Μόλις ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος -δηλαδή περίπου την άνοιξη- θα προχωρήσουν τα νέα προγράµµατα, δράσεις δηλαδή που αφορούν στην ενίσχυση για πρώτη φορά του λιανικού εµπορίου µε έµφαση στην εστίαση.
Η δράση αυτή θα ακολουθήσει αυτή για την έρευνα, την καινοτοµία και τη δηµιουργία, που θα αφορά χιλιάδες µικρές και µεσαίες καφετέριες ή εστιατόρια. Το υπουργείο Οικονοµίας θα µιλήσει για πρόγραµµα που έχει ιστορικό χαρακτήρα, καθώς για πρώτη φορά η λιανική θα πάρει χρήµατα, όµως η έµφαση, όπως πληροφορούµαστε, σχετίζεται µε µη παραγωγικές επενδύσεις, σε καφέ και εστιατόρια. Ταυτόχρονα, όµως, λιανεµπορικές δραστηριότητες ουσίας που ποντάρουν στην πρόοδο και καινοτοµούν, λόγω του πολύ µικρού χαρακτήρα των ποσών και των εντάξεων που θα προβλέπεται, θα µείνουν εκτός. Και αυτό διότι κυρίως θα ευνοηθούν -σύµφωνα πάντα µε όσα πληροφορούµαστε- επιχειρήσεις πολύ χαµηλών τζίρων και όχι επιχειρηµατίες που κατόρθωσαν παρά την κρίση να επιβιώσουν, έχοντας ένα σηµαντικό πλήθος υπαλλήλων.
Προγράµµατα εργασίας µε ορίζοντα κάλπης
Την ίδια στιγµή η κυβέρνηση προωθεί και άλλες µορφές παροχών µε κατεύθυνση την αγορά εργασίας και τα προγράµµατα µαθητείας. Ηδη προκηρύχθηκαν 1.024 θέσεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ, 7.180 θέσεις κοινωφελούς εργασίας σε 34 δήµους της χώρας, προγράµµατα πρακτικής αποφοίτων των ΤΕΙ σε δήµους, και όλα αυτά για εργαζόµενους χωρίς πολλά προσόντα. Η ∆ΕΗ προχωρά σε 331 προσλήψεις, ενώ θα υπάρξουν από τον ΟΑΕ∆ 15.000 επιδοτούµενες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τοµέα, πρόγραµµα όµως που αντιµετωπίζεται µε περίσκεψη από την αγορά.
Ολα τα παραπάνω, πάντως, σύµφωνα µε όσα και η αγορά αναγνωρίζει, δίνουν την αίσθηση ότι το 2018 θα είναι ένα έτος κατά το οποίο η κυβέρνηση θα παίξει όλα της τα χαρτιά για να κρατηθεί όρθια, είτε µοιράζοντας χρήµατα προς τη µικρή και µεσαία επιχειρηµατικότητα, δίχως όµως τον σωστό προγραµµατισµό, είτε µε µίνι jobs και εργασία που δεν εξασφαλίζει µακροπρόθεσµο ορίζοντα.
Δημήτρης Μαρκόπουλος (Business Stories)