Από ζώα τα οποία εισήχθησαν στην Ελλάδα από τη Ρουµανία µεταφέρθηκε πιθανότατα η πανώλη των µηρυκαστικών, που εκδηλώθηκε σε κτηνοτροφικές µονάδες της Θεσσαλίας. Η πανώλη των µηρυκαστικών δεν υπήρχε στην Ελλάδα και πρόκειται για έναν ιό που µεταδίδεται εύκολα στα ζώα και προκαλεί µεγάλη θνησιµότητα. Αν και προς το παρόν δεν έχει υπάρξει επίσηµη ανακοίνωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, η σχετική πληροφορία αναφέρθηκε σε σύσκεψη που πραγµατοποιήθηκε χθες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Εντεκα ηµέρες µετά τον εντοπισµό του πρώτου κρούσµατος στην Καλαµπάκα (στις 11 Ιουλίου), πολλά ερωτήµατα σε σχέση µε το πώς πέρασε η επικίνδυνη ζωονόσος τα ελληνικά σύνορα παραµένουν αναπάντητα. Στο µεταξύ, λίγες ηµέρες αργότερα νέα κρούσµατα εµφανίστηκαν στην περιοχή της ∆ηµοτικής Ενότητας ∆οµενίκου, του ∆ήµου Ελασσόνας, της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.

Μέχρι στιγµής φαίνεται ότι η νόσος δεν έχει µεγάλη διασπορά – έχουν εντοπιστεί εννέα κρούσµατα. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν µεταφερθεί κτηνίατροι από όλη την Ελλάδα καθώς και οι επικεφαλής των κτηνιατρικών υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων προκειµένου να περιοριστεί η πιθανότητα περαιτέρω µετάδοσης της νόσου. Ηδη έχουν θανατωθεί 2.407 αιγοπρόβατα, το ζωικό κεφάλαιο στις κτηνοτροφικές µονάδες όπου εντοπίστηκαν τα κρούσµατα της πανώλης. Εως την Παρασκευή αναµένεται να έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι έλεγχοι στις κτηνοτροφικές µονάδες που βρίσκονται σε απόσταση 10 χιλιοµέτρων περιµετρικά της µονάδας που εντοπίστηκε το κρούσµα. Ολα τα ζώα που βρίσκονται στη ζώνη επιτήρησης των 10 χλµ. θα υποβληθούν σε κλινικό έλεγχο, ενώ θα λαµβάνονται δείγµατα και για εργαστηριακό έλεγχο. Στο µεταξύ, απαγορεύονται οι µετακινήσεις ζώων, ενώ παράλληλα έχουν κλείσει και τα σφαγεία της περιοχής µε απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας ∆ηµήτρη Κουρέτα, έως ότου ολοκληρωθεί ο επιδηµιολογικός έλεγχος.

Σύµφωνα µε όσα ανέφερε χθες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας σε σύσκεψη στη Θεσσαλία, τα µολυσµένα ζώα προήλθαν από µεγάλη κτηνοτροφική µονάδα της Ρουµανίας, όπου επίσης έχει εντοπιστεί κρούσµα της πανώλης των µικρών µηρυκαστικών. Τα ζώα έφτασαν στη Θεσσαλία και στη συνέχεια µοιράστηκαν από εταιρεία εισαγωγών της Θεσσαλίας σε διάφορες κτηνοτροφικές µονάδες. Ωστόσο, εφόσον η εισαγωγή πραγµατοποιήθηκε από τη Ρουµανία, τα ζώα θα έπρεπε να έχουν εξεταστεί «ένα προς ένα και να υπάρχει εργαστηριακό αποτέλεσµα για κάθε ζώο. Το πιστοποιητικό εισαγωγής έχει το νούµερο του ζώου και τα αποτελέσµατα της εξέτασης για κάποια νοσήµατα όπως ευλογιά και πανώλη», εξηγεί στην «Κ» ο κτηνίατρος Νίκος Φωτεινιάς, προϊστάµενος της ∆ιεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Πρακτικά, τα ζώα αυτά κατά την εισαγωγή τους θα έπρεπε να συνοδεύονται από πιστοποιητικά υγείας τα οποία έχουν εκδώσει οι αρχές της χώρας εισαγωγής, εφόσον πρόκειται για χώρα της Ε.Ε. Οι αρµόδιοι δεν δίνουν ακόµη συγκεκριµένες απαντήσεις, τονίζοντας ότι πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η διαδικασία ιχνηλασιµότητας.

∆υσκολίες ανίχνευσης

Ακόµη κι αν τα ζώα δεν είχαν κλινικά συµπτώµατα –η επώαση της νόσου µπορεί να διαρκέσει έως και 21 µέρες–, τα εργαστηριακά αποτελέσµατα θα έδειχναν ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό. «Υπάρχει πάντως η πιθανότητα να κόλλησαν µετά τον εργαστηριακό έλεγχο», επισηµαίνει ο κ. Φωτεινιάς, δεδοµένου ότι στη Ρουµανία τα ζώα προς πώληση συγκεντρώνονται σε κοινούς χώρους. Εξετάζεται επίσης η πιθανότητα τα ζώα να εισήχθησαν όχι για εκτροφή, αλλά για άµεση σφαγή, οπότε η διαδικασία είναι διαφορετική και ο έλεγχος αφορά το κοπάδι και όχι τα ζώα ένα προς ένα. Σε κάθε περίπτωση, από το κάθε ένα ζώο µέσω του συστήµατος ιχνηλασιµότητας υπάρχει η δυνατότητα να εντοπιστεί από πού ήρθε και ποια διαδροµή ακολούθησε προκειµένου να ενηµερωθεί σχετικά άµεσα η Ε.Ε. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνιάτρων δηµοσίων υπαλλήλων Κώστας Μήλιος τονίζει στην «Κ» ότι είναι πιο δύσκολη η διαδικασία διερεύνησης, καθώς «οι κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν αποψιλωθεί από κτηνιάτρους». Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που χρειάστηκε να µεταβούν στη Θεσσαλία κλιµάκια από αλλού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης χθες κατά την ενηµέρωση των πολιτικών συντακτών επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δηµόσια υγεία» και διευκρίνισε ότι «η νόσος αφορά αποκλειστικά και µόνο τα αιγοπρόβατα και σε καµία περίπτωση δεν µεταδίδεται σε άλλα είδη ζώων». Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι «δεν ενέχει κινδύνους για τη δηµόσια υγεία η κατανάλωση γάλακτος και κρέατος, εφόσον τηρούνται οι προβλεπόµενοι κανόνες από την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Τάνια Γεωργιοπούλου, Καθημερινή