Στην απόφαση συγκρότησης επιστημονικής ομάδας για τον καθορισμό των αποδόσεων τυροκόμησης προχώρησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με σκοπό τον έλεγχο, τη διασφάλιση ποιότητας και ελληνικότητας, της φέτας ΠΟΠ.
Πρόκειται για ένα project, που ήταν στην ατζέντα του Υπουργείου και επισπεύσθηκε λόγω των αρκετών υποθέσεων νοθείας της φέτας που ήρθαν στο φως τον τελευταίο καιρό, ενώ τα πορίσματα της 11μελούς ομάδας θα αξιοποιηθούν, στη συνέχεια, κανονιστικά. "Θα ελέγχεται, τόσο η προέλευση της πρώτης ύλης, εάν το γάλα που χρησιμοποιήθηκε για τη φέτα είναι πρόβειο και όχι αγελαδινό, αλλά και η τιμή πώλησης, αν συμφωνεί με το κόστος παραγωγής. Αυτό θα προκύπτει μέσα από ελέγχους παρασκευής των προϊόντων", εξηγούν οι ίδιες πηγές.
ΤΑ 10+1 ΜΕΛΗ
• Φράγκου Σοφία, Προϊσταμένη Τμήματος αξιοποίησης γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων ΥΠΑΑΤ • Κοντογιαννάτος Δημήτρης, Διευθυντής του γαλακτοκομικού συνεταιρισμού Καλαβρύτων • Ανυφαντάκης Μανώλης, Γεωπόνος, Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών • Κονδύλη Ευθυμία, Διευθύντρια ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ • Μελά Αλεξάνδρα, Κτηνίατρος ΕΠΑΣ • Φλεντούρης Δημήτρης, Καθηγητής Κτηνιατρικής ΑΠΘ • Ταραντίλη Πετρούλα, Χημικός • Αρσένος Γιώργος, Κτηνίατρος ΑΠΘ • Αχτύπας Τάσος, Γεωπόνος, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών • Γκίκας Δημήτρης, Διευθυντής Διασφάλισης Ποιότητας ΔΩΔΩΝΗ • Ξενογιάννης Δημήτρης, Διευθυντής επεξεργασίας τροφίμων Terra Pack.
Στέλλα Αυγουστάκη