Συμβόλαια μεταβίβασης 17.000 ακινήτων που είχαν ψευδείς βεβαιώσεις μηχανικών περί μη ύπαρξης αυθαιρεσιών έχει φέρει μέχρι στιγμής στο φως η «ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου». Σύμφωνα με την Καθημερινή, πρόκειται για ακίνητα που αποκτήθηκαν από το 2011 και μετά και οι σημερινοί ιδιοκτήτες τους επιχείρησαν να τα πουλήσουν. Ωστόσο, όταν «ανέβηκαν» τα δικαιολογητικά στην ειδική πλατφόρμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, οι μηχανικοί εντόπισαν τις μη νόμιμες βεβαιώσεις που είχαν χορηγήσει στο παρελθόν κάποιοι συνάδελφοί τους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Συμβολαιογράφων Ελλάδος, Γεώργιο Ρούσκα, με τις βεβαιώσεις αυτές «εξαφανίστηκαν» σοβαρές αυθαιρεσίες, όπως αλλαγή χρήσης ή υπερβάσεις ύψους και κάλυψης.
Η αποκάλυψη έγινε στο πλαίσιο ομιλίας του κ. Ρούσκα στο συνέδριο ακινήτων Premium Real Estate Forum, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο ΜEC Παιανίας, στο περιθώριο της έκθεσης Premium Real Estate Expo. «Αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό ζήτημα σήμερα, καθώς από το 2011 μέχρι τώρα έχουμε εντοπίσει 17.000 συμβόλαια μεταβίβασης στα οποία χρησιμοποιήθηκαν μη νόμιμες βεβαιώσεις μηχανικών», ανέφερε ο κ. Ρούσκας. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ακίνητα αυτά που βρίσκονται σήμερα προς πώληση δεν μπορούν να μεταβιβαστούν, καθώς οι αυθαιρεσίες των περισσοτέρων είναι σοβαρού χαρακτήρα, καθιστώντας το αρχικό συμβόλαιο που έγινε στο παρελθόν άκυρο. «Μιλάμε για σοβαρές αυθαιρεσίες, όπως αλλαγή χρήσης (π.χ. δηλωμένο αποθήκη, ενώ είναι λειτουργικός χώρος της κατοικίας) ή υπερβάσεις ύψους και κάλυψης. Ως εκ τούτου, τα συμβόλαια που έγιναν για την αρχική πώλησή τους είναι άκυρα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ολοκληρωθούν σήμερα οι εκ νέου μεταβιβάσεις των ακινήτων αυτών», τονίζει ο κ. Ρούσκας.
Στην πράξη, το πρόβλημα αφορά όσους απέκτησαν τα ακίνητα αυτά από το 2011 και μετά και σήμερα επιχειρούν να τα μεταπωλήσουν, ανακαλύπτοντας τις αυθαιρεσίες με τις οποίες τα αγόρασαν. Το κατά πόσον αυτό ήταν εν γνώσει τους ή όχι, ελέγχεται πάντως. Για παράδειγμα, μια υπέρβαση ύψους ή κάλυψης του οικοπέδου δεν είναι πάντα εύκολο να διαπιστωθεί. Αντιθέτως, το αν ένας δηλωμένος χώρος αποθήκης ή υπόγειο είναι στην πραγματικότητα μέρος του σπιτιού, προφανώς και περιγράφεται στο συμβόλαιο, είναι δηλαδή γνωστό και στον ιδιοκτήτη. Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι αυτοί καλούνται να «θεραπεύσουν» μια σοβαρή παρανομία, προκειμένου να μπορέσουν να κεφαλαιοποιήσουν την περιουσία τους.
Το πρόβλημα έγινε αντιληπτό στο πλαίσιο της έκδοσης ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου. Πρόκειται για τη νέα απαίτηση που συνοδεύει από τον Απρίλιο του 2022 κάθε αγοραπωλησία ακινήτου.
Αποτελεί έναν ηλεκτρονικό «φάκελο» στον οποίο περιλαμβάνονται η οικοδομική άδεια, οι κατόψεις του ακινήτου, ο πίνακας των χιλιοστών των διαμερισμάτων μιας οικοδομής, τυχόν τακτοποιήσεις αυθαιρεσιών και όλα τα υπόλοιπα έγγραφα και βεβαιώσεις που είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση μιας συναλλαγής, όπως π.χ. η βεβαίωση πληρωμής ΕΝΦΙΑ και ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας), η βεβαίωση κτηματογράφησης και άλλα. Η ταυτότητα του ακινήτου «ανεβαίνει» σε ειδική πλατφόρμα του ΤΕΕ και στη συνέχεια εκδίδεται, ώστε να ολοκληρωθεί το συμβόλαιο αγοραπωλησίας. Ετσι, στο πλαίσιο των σχετικών ελέγχων των μηχανικών αποκαλύφθηκαν οι μη νόμιμες βεβαιώσεις που είχαν χορηγήσει συνάδελφοί τους στο παρελθόν, ώστε να προχωρήσουν οι σχετικές αγοραπωλησίες.
Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr