Ενισχυμένες κατά 5,4% σε σύγκριση με το 2017 ήταν οι πωλήσεις των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών το 2018, φτάνοντας τα 2,18 δισ. ευρώ, με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται και στις μεγαλύτερες σε αξία κατηγορίες του κλάδου, δηλαδή στις τηλεπικοινωνίες και στις μεγάλες οικιακές συσκευές.

Ιδιαιτέρως ενισχυμένες ήταν οι πωλήσεις της αγοράς ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2018, με την αύξηση του τζίρου να αποδίδεται σε καθοριστικό βαθμό στις εκτεταμένες, κυρίως σε διάρκεια, προσφορές που έγιναν στο πλαίσιο του θεσμού της Black Friday. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η GfK οι πωλήσεις κατά το τέταρτο τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε 684 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 4,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Η μεγαλύτερη κατηγορία, αυτή των τηλεπικοινωνιών, σημείωσε πωλήσεις συνολικά το 2018 ύψους 666 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση σε σύγκριση με το 2017 της τάξης του 9,5%. Στο τέταρτο τρίμηνο οι πωλήσεις της κατηγορίας ξεπέρασαν τα 200 εκατ. ευρώ, φτάνοντας τα 207 εκατ. ευρώ και σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017 κατά 5,8%. Η ενίσχυση των πωλήσεων στην κατηγορία αποδίδεται στις προσφορές σε κινητά τηλέφωνα στο πλαίσιο της Black Friday, αλλά και κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, ενώ αξιοσημείωτη αύξηση παρατηρήθηκε στις πωλήσεις των ακουστικών, συσκευών bluetooth κ.ο.κ.

Στη δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία, αυτή των μεγάλων οικιακών συσκευών, οι πωλήσεις στο σύνολο του έτους διαμορφώθηκαν σε 480 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση σε σύγκριση με το 2017 κατά 5,8%. Η κατηγορία ενισχύεται κυρίως από την αύξηση των πωλήσεων εντοιχιζόμενων κουζινών, στεγνωτηρίων, κυρίως λόγω Black Friday, αλλά και αντικατάστασης παλαιών ψυγείων με καινούργιους και μεγαλύτερους ψυγειοκαταψύκτες.

Στην κατηγορία «Προϊόντα Πληροφορικής» οι πωλήσεις αυξήθηκαν το 2018 κατά 2%, φτάνοντας τα 475 εκατ. ευρώ με την ανάπτυξη να προέρχεται κυρίως από προϊόντα που σχετίζονται με τα παιχνίδια (gaming). Η Black Friday και οι χριστουγεννιάτικες εκπτώσεις συνέβαλαν καθοριστικά στην ενίσχυση των πωλήσεων τηλεοράσεων, υποκατηγορία που παρουσίαζε από την αρχή του 2018 ανοδική πορεία, λόγω κυρίως του Μουντιάλ. Συνολικά, η κατηγορία των ηλεκτρονικών καταναλωτικών αγαθών, όπου υπάγονται και οι τηλεοράσεις, κατέγραψε πωλήσεις 347 εκατ. ευρώ το 2018, αυξημένες κατά 5,4% σε σύγκριση με το 2017.

Στα 158 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε ο τζίρος των μικρών οικιακών συσκευών, αυξημένος κατά 4,8% σε σύγκριση με το 2017, λόγω της ανόδου των πωλήσεων στις γεννήτριες ατμού, στις ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, αλλά και στις ανδρικές ξυριστικές μηχανές περιποίησης γενειάδας (προφανώς διότι η γενειάδα αποτελεί μόδα τα τελευταία χρόνια).

Τέλος, στα 32 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το 2018 ο τζίρος στα είδη εξοπλισμού γραφείου και αναλώσιμα και στα 28 εκατ. ευρώ στα φωτογραφικά είδη.

Καθημερινή