Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προγραμματισμένες επενδύσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της Κλιάφας, καθώς παρά τις αντίξοες συνθήκες που επέβαλε η πανδημία για τον κλάδο τον αναψυκτικών ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία συνεχίζει απρόσκοπτα τον επενδυτικό του προγραμματισμό, όπως αναφέρει στο FOODReporter ο πρόεδρος του ομίλου, Δημήτρης Σαράντης.

Σε εξέλιξη οι διαδικασίες κατασκευής του νέου εργοστασίου στην Κύπρο

Στην Κύπρο όπου η εταιρεία πρόκειται να δημιουργήσει νέο εργοστάσιο, οι διαδικασίες βρίσκονται σε φάση έγκρισης του φακέλου «και μόλις πάρουμε την έγκριση, η οποία καθυστέρησε και λόγω κορονοϊού γύρω στο εξάμηνο, εκτιμούμε ότι το αργότερο έως το καλοκαίρι του 2021 θα ξεκινήσει η κατασκευή για το νέο εργοστάσιο παραγωγής χαλουμιού και κέντρο διανομής για τα προϊόντα που θα αποστέλλονται στην Κύπρο από τα εργοστάσιά μας στην Ελλάδα».

Στον αντίποδα η Δουμπιά διαθέτει σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό, ο οποίος δεν απαιτεί αναβάθμιση ή αντικατάσταση στην παρούσα φάση, σύμφωνα με τον κύριο Σαράντη. «Συν τοις άλλοις ισχύουν ειδικοί όροι στην περιοχή των πηγών Δουμπιάς και δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για εκτεταμένες επενδύσεις», προσθέτει. Για τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία βρίσκεται εν εξελίξει το επενδυτικό πρόγραμμα του 2020, με τον επιχειρηματία να επισημαίνει ότι «προχωράμε όσα είχαμε αποφασίσει για φέτος στο επενδυτικό πεδίο, ωστόσο τα αυστηρά μέτρα προστασίας και η υποχρέωση των εργαζομένων να απασχολούνται υπό ειδικές συνθήκες είναι ένας παράγοντας που δυσχεραίνει κάποιες ενέργειες».

Ας σημειωθεί ότι παγίως και ανά έτος ο όμιλος υλοποιεί επενδύσεις της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ, κάτι που όπως λέει ο πρόεδρος του ομίλου θα συνεχίσει να συμβαίνει και για την επόμενη τετραετία.

Επενδύσεις 15 εκατ. ευρώ στο βιομηχανοστάσιο της ΤΥΡΑΣ

Επιπλέον, ο όμιλος έχει δώσει βαρύτητα στην αναβάθμιση του βιομηχανοστασίου της ΤΥΡΑΣ στα Τρίκαλα, προσθέτοντας νέο εξοπλισμό και κτιριακές εγκαταστάσεις. Συγκεκριμένα εγκαθιστά νέο εξοπλισμό για την τυποποίηση των τυριών και την παραγωγή γιαούρτης.

Για την πορεία του εννεαμήνου ο Δημήτρης Σαράντης εκφράζει την ικανοποίησή του, επισημαίνοντας ότι ο όμιλος κινήθηκε ικανοποιητικά τηρουμένων των αναλογιών, με αύξηση κατά 9% σε τζίρο, λαμβάνοντας ώθηση κυρίως από το εξωτερικό. «Ας ελπίσουμε ότι η καλή πορεία θα συνεχιστεί και για το καλό της φέτας, καθώς αυτή την περίοδο υφίσταται υπερζήτηση κυρίως από την ευρωπαϊκή αγορά, γεγονός που δημιουργεί αυξημένες ανάγκες διάθεσης αιγοπρόβειου γάλακτος και ελλείψεις κατά περίπτωση», συμπληρώνει ο ίδιος.

Γιώργος Λαμπίρης