Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες για την κατασκευή του νέου εργοστασίου της θεσσαλικής Ελληνικά Γαλακτοκομεία στην Κύπρο. Πρόκειται για επένδυση ύψους €40 εκατ. που υλοποιεί η οικογένεια Σαράντη, για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων (μεταξύ των οποίων χαλλούμι) στην περιοχή Τσερίου, στην Λευκωσία. Τις κατασκευαστικές εργασίες έχει αναλάβει η Psaras Construction και τον σχεδιασμό η Zenonos Architects.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο FnB Daily το μέλος ΔΣ του Ομίλου, Στέλιος Σαράντης, "στα τέλη της χρονιάς αναμένονται να γίνουν οι πρώτες δοκιμές σε γάλα", το οποίο θα προέρχεται από τοπικούς παραγωγούς, με τους οποίους η εταιρεία θα συνάψει συμβόλαια συνεργασίας και ανάπτυξης, προσθέτοντας πως "το εργοστάσιο εκτιμάται ότι θα τεθεί σε κανονική λειτουργία μέσα στο α’ τρίμηνο του 2024". Τα παραγόμενα προϊόντα θα διατίθενται κατά ένα μέρος στην κυπριακή αγορά και κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους, σε αγορές του εξωτερικού (χώρες ΕΕ, ΗΠΑ κ.λπ.).

Ο Όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην Κύπρο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πέρυσι εξαγόρασε το 49% της Κουρούσιης, η οποία διατηρεί ένα άρτιο δίκτυο διανομής τυροκομικών προϊόντων στο νησί. Ειδικότερα, το ενδιαφέρον της Ελληνικά Γαλακτοκομεία, που σχεδιάζει να προβεί στην πλήρη εξαγορά της Κουρούσιης, έχοντας και δικαίωμα διοίκησης σε δεύτερο χρόνο, είναι να ενδυναμώσει την παρουσία της στην αγορά χαλλουμιού, ώστε με την έναρξη της λειτουργίας του νέου της εργοστασίου, να έχει στήσει ένα ισχυρό δίκτυο διανομής, ειδικά για το ΠΟΠ Χαλλούμι, διαθέτοντας και τοπικό συνεργάτη στην Κύπρο.

Επαναλανσάρισμα του brand

Όπως επισήμανε ο κ. Σαράντης, "ετοιμαζόμαστε να επαναλανσάρουμε το brand Κουρούσιης στην τοπική αγορά, προωθώντας το χαλλούμι στις διεθνείς αγορές, μέσω του δικού μας δικτύου που έχουμε στήσει τα προηγούμενα χρόνια". Η έμφαση της Ελληνικά Γαλακτοκομεία στην αγορά χαλλουμιού δεν είναι τυχαία, καθώς το χαλλούμι αποτελεί το πρώτο σε εξαγωγές κυπριακό προϊόν, το οποίο παράγεται αποκλειστικά από κυπριακό γάλα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Fact.MR, η παγκόσμια αγορά χαλλουμιού αναμένεται να φτάσει τα $900 εκατ. μέχρι το τέλος του 2030, με μέση ετήσια αύξηση άνω του 12% στην τρέχουσα δεκαετία.

Σχετικά με την πορεία του Ομίλου τη χρονιά που μας πέρασε, η διοίκηση αναφέρει ότι ο τζίρος κινήθηκε με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης, μολονότι οι όγκοι ήταν μειωμένοι σε μονοψήφια επίπεδα. Τονίζεται, δε, ότι οι εξωγενείς κρίσεις που ώθησαν στα ύψη τις τιμές σε ενέργεια, πρώτες ύλες και στα τελικά προϊόντα, επηρέασαν τη ζήτηση, με αποτέλεσμα όλες οι κατηγορίες όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία να υποστούν πτώση στους όγκους.  Στο εξωτερικό έγιναν οι κατάλληλες αναπροσαρμογές στις τιμές των προϊόντων προκειμένου να κρατηθούν τα περιθώρια κέρδους, ωστόσο εντός των συνόρων, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν τα ελληνικά νοικοκυριά, οι ανατιμήσεις που πέρασαν στα προϊόντα ήταν δυσανάλογες με τις αυξήσεις στα κόστη του Ομίλου. Χαρακτηριστικά τονίστηκε ότι στο πρόβειο γάλα, οι τιμές από τα επίπεδα των €1,25 - €1,27/ κιλό το 2021, ανέβηκαν στο €1,67, προμηνύοντας "αναπόφευκτες νέες σημαντικές αυξήσεις φέτος".

Μάκης Αποστόλου FnB daily