Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, αναμένεται να έχουν μέσα στις επόμενες μέρες εκπρόσωποι της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς, με βασικό αίτημα την οικονομική στήριξη του κλάδου, ο οποίος δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού κυρίως σε επίπεδο εξαγωγών, καθώς «πάγωσαν» αρκετές παραγγελίες που προορίζονταν στις ξένες αγορές το προηγούμενο διάστημα.
«Το 70% της ελληνικής παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς απευθύνεται στο κανάλι του HoReCa των ξένων αγορών. Αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια του lockdown,που σημειώθηκε σχεδόν σε όλο τον κόσμο, η πτώση διαμορφώθηκε στο αντίστοιχο ποσοστό», σημειώνει στο FOODReporter πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς, Γιώργος Ντούτσιας.
Να σημειωθεί ότι περίπου το 85% της συνολικής εγχώριας παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς διοχετεύεται εκτός συνόρων με την Ελλάδα να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως στις εξαγωγές του συγκεκριμένου προϊόντος. «Από το Μάρτιο και ύστερα, υπήρξαν ακυρώσεις συμβολαίων. Μεγάλο πλήγμα ήταν η αμερικανική αγορά στην οποία ο κλάδος εξάγει αρκετά μεγάλες ποσότητες.
Μετά την Ευρώπη, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, αποτελούν το δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγικό προορισμό για την επιτραπέζια ελιά. Εάν λάβουμε υπόψη ότι η Ελλάδα ετησίως εξάγει περίπου συνολικά 200 χιλ. τόνους, στην αμερικανική αγορά διοχετεύονται χονδρικά 60-70 χιλ. τόνοι», υπογραμμίζει ο κ. Ντούτσιας και συνεχίζει λέγοντας: «Το ζήτημα είναι ότι, μέχρι στιγμής, η αμερικανική αγορά δεν εμφανίζει ενθαρρυντικά σημάδια, ενώ σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη, εκτιμώ ότι η κατάσταση θα καταγράψει σταδιακή βελτίωση και θα πάρει χρόνο μέχρι να επιτρέψουμε στα προ κορονοϊού επίπεδα».
Κίνδυνος να μείνει στις αποθήκες η φετινή παραγωγή
Με βάση αυτά τα δεδομένα, υπάρχει κίνδυνος σχεδόν ολόκληρη η φετινή παραγωγή να μείνει στις αποθήκες των παραγωγών, καθώς μια τόσο μεγάλη ποσότητα είναι αδύνατον να απορροφηθεί από την εσωτερική αγορά ή από εναλλακτικούς προορισμούς όπως είναι για παράδειγμα η Αυστραλία, στην οποία ωστόσο στράφηκαν και οι ανταγωνιστές μας, η Ισπανία και η Ιταλία. Μια σημαντική εξέλιξη των τελευταίων ημερών είναι και η κατάθεση φακέλου για την αναγνώριση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς ως εθνικού φορέα, μια κίνηση η οποία αναμένεται σύμφωνα με τον πρόεδρό της να συμβάλει στην ενδυνάμωση του brand της ελληνικής ελιάς στο εξωτερικό.
Οι εξαγωγές επηρεάστηκαν ανάλογα με τη χώρα. Ως θετική για τις προοπτικές του κλάδου χαρακτήρισε στο FOODReporter την παραπάνω εξέλιξη και ο γενικός διευθυντής της Regina Olives, Ηλίας Γαλανόπουλος-Ιωαννίδης, λέγοντας παράλληλα ότι θα έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα. Στη διάρκεια της πανδημίας, η εξαγωγική δραστηριότητα της επιχείρησης επηρεάστηκε ανάλογα με την αγορά, με το μεγαλύτερο αντίκτυπο να προέρχεται από τις χώρες που βίωσαν πιο δραματικά την πανδημία σε υγειονομικό επίπεδο όπως την Ιταλία, την Ισπανία και τη Μεγάλη Βρετανία.
Αντίθετα, καλύτερη εικόνα παρουσίασαν οι παραγγελίες στις ΗΠΑ καθώς ο σημαντικότερος συνεργάτης της εταιρείας στην αμερικανική αγορά δραστηριοποιείται στο κανάλι της λιανικής.
Σε γενικές γραμμές, η Regina Olives το διάστημα της πανδημίας σημείωσε πτώση μέχρι και 40%, ενώ την τρέχουσα περίοδο η μείωση έχει περιοριστεί στο 20%. «Το κανάλι του HoReCa μειώθηκε δραματικά εξαιτίας του κλεισίματος των επιχειρήσεων εστίασης, ενώ το κανάλι της λιανικής κατάφερε να κρατηθεί σε κάποιο επίπεδο», σημειώνει ο κ Γαλανόπουλος-Ιωαννίδης.
Ματίνα Χαρκοφτάκη Foodreporter